Tech event @Rijksoverheid #security

Je hoort het overal, het maatschappelijk belang van security wordt steeds groter. En waar kun je daar beter aan bijdragen dan als I-professional bij de Rijksoverheid als I-professional? Tijdens onze Tech events vertellen we je meer over de inhoud van IT-werk èn IT-carrièremogelijkheden bij de Rijksoverheid. Het meest recente Tech event @Rijksoverheid voor securityspecialisten was op 10 juni 2021. Ruim 200 geïnteresseerden meldden zich om te luisteren naar de interessante presentaties over securityprojecten van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Security Operations Centre (SOC) van Rijkswaterstaat.

 

Security steeds bekender

De Tech events @Rijksoverheid worden een paar keer per jaar georganiseerd voor verschillende IT-expertises om een inkijkje te geven in het diverse werk van de Rijksoverheid. Dit keer stond de expertise Security in de spotlight. Mandy Smits, projectmanager Rijksbrede I-Arbeidsmarktcommunicatie en Kirsten Meeuwisse, coördinerend adviseur cybersecurity bij Rijkswaterstaat mochten als hosts het evenement aan elkaar praten. Kirsten werkt sinds een paar maanden bij Rijkswaterstaat. Het vakgebied security spreekt haar vooral aan doordat je steeds bij moet blijven, en maatschappelijk iets bijdraagt aan de veiligheid van Nederland. Daarnaast valt het haar op dat security steeds bekender wordt, door bijvoorbeeld dataleks of ransomware aanvallen die een rol krijgen in het nieuws. Je hebt zelfs security ‘buzzwords’ die bekend zijn in de gehele maatschappij zoals de citrixfile in 2020.

Snel weer terug

Dave Woutersen trapt af met zijn presentatie. Hij werkt als coördinator en is tevens de security evangelist van het NCSC om Nederland digitaal veilig te houden. Zo springt het NCSC niet alleen in bij dreigingen, als het fout gaat. Ze hebben ook een preventieve rol. Al sinds 2004 staat het NCSC op het visitekaartje van Dave. In 2014 maakte hij een uitstap naar een grote bank voor een functie waarin hij de diepte in kon met onderzoek naar malware. Maar hij miste het team en thuisgevoel, en kwam na 3 jaar terug.

Het DigiNotar-incident was een van de spannendste momenten uit mijn carrière
Dave

Dave Woutersen
Securityspecialist en -coördinator
Nationaal Cyber Security Centrum

Nooit saai

Het leukste aan zijn werk binnen de Rijksoverheid vindt Dave dat het zo breed is. De ene keer duik je diep de techniek in, en de andere keer beantwoord je kamervragen met een bestuursondersteuner. Er is weinig hierarchie, gebeurt altijd veel en er zijn veel mogelijkheden om te specialiseren. Zo geeft Dave een voorbeeld van een recente dreiging die speelde rond een update voor Microsoft Exchange. Al snel werd duidelijk dat deze ‘patch’ veel kwestbaarheden blootlegde en het NCSC moest dit incident dan ook opschalen. Dan sta je met allerlei andere rijksorganisaties in contact om de risico’s te mitigeren, maar bijvoorbeeld ook met internationale partners. Het internet kent immers geen grenzen. ‘Met welk soort aanvallen krijgen jullie te maken’, vraagt een deelnemer. Daar kan Dave niet teveel over zeggen. Wel dat ze met meer dan driehonderd organisaties samenwerken om dreigingen het hoofd te bieden.

Dagelijks houden wij de vitale infrastructuur in de gaten
Fabian Goijers

Fabian Goijers
Cyber security analist
Rijkswaterstaat

Nederland veilig houden

Dan is Fabian Goijers aan de beurt. Als senior security analist bij Rijkswaterstaat (RWS) geeft hij met zijn presentatie een inkijkje in hoe tastbaar cybersecurity kan zijn. Het SOC van RWS is uniek binnen de Rijksoverheid, maar ook in Nederland, vertelt Fabian. Ze gebruiken zo’n 900 applicaties om alle tunnels, sluizen, bruggen en keringen aan te sturen. Dit moet constant worden gemonitord, en als er een incident is, werken ze samen met organisaties zoals het NCSC. Hij licht een interessant voorbeeld toe waarbij de matrixborden boven de snelweg mogelijk een security-issue vertoonden, ook een systeem waar het SOC dan voor aan de lat staat. Ook vertelt Fabian enthousiast over hoe ze bij het SOC steeds beter worden in automation ten aanzien van incidentdetectie en respons. Werken aan security voor Rijkswaterstaat vindt hij vooral leuk omdat hij zijn werk overal in Nederland terugziet in de infrastuctuur.  

Altijd aan het werk?

‘Hebben de collega’s aan tafel in hun vrije tijd ook last van zerotrust-denken’, vraagt Mandy. Er wordt gelachen. Nee, gelukkig kunnen ze beiden ook het werk los zien van privé. Dave vertelt dat het zeker geen 9-tot-5 baan is, maar dat hij tegenwoordig ook rustig ’s avonds op de bank kan zitten. Het vakgebied gaat wereldwijd 24/7 door, en het werk ook. Maar dankzij goede samenwerking in je team lukt het prima om het los te laten en ook je rust te pakken. Ook Fabian sluit zich hierbij aan. Als hij een keer ’s avonds door wil werken, dan kan hij dat meestal op een ander moment compenseren.

Pitches organisaties

Na de interessante presentaties van Dave en Fabian volgden de pitches van verschillende rijksorganisaties. Dienst ICT Uitvoering (DICTU)Agentschap Telecom (AT)BelastingdienstKamer van Koophandel (KVK) en ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaven een kort inkijkje in hun securityvraagstukken, wat ze deelnemers kunnen bieden, en welke vacatures zij op dit moment hebben.

En dan: de fameuze mail

In de presentaties komen er al verschillende QR-codes voorbij, waarmee deelnemers door worden gestuurd naar vacatures op de website Werken voor Nederland. Mandy: ‘We horen natuurlijk weer graag wat je van dit webinar vond, en ook wat er beter kan. Om jou te koppelen aan IT-professionals en rijksorganisaties, sturen we je straks nog een mail. In deze inmiddels fameuze mail kun je aangeven welke organisatie(s) met jou contact mogen opnemen om je bijvoorbeeld te informeren over hun security-uitdagingen en carrièremogelijkheden dan wel actuele vacatures. Daarnaast is het handig om je aan te melden voor updates, en zo op de hoogte te blijven van alle trends, ontwikkelingen en natuurlijk carrièrekansen binnen het vakgebied IT bij de Rijksoverheid.’

Volgende Tech event

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen, vacatures en Tech events? Meld je dan aan updates!

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon