Tech event @Rijksoverheid #cybersecurity #055

Ben je I-professional en nieuwsgierig naar carrièremogelijkheden bij de Rijksoverheid? Bezoek dan onze Tech events. Het meest recente Tech event @Rijksoverheid #cybersecurity #055 vond plaats op 7 februari 2020 bij de Belastingdienst in Apeldoorn. Een terug- en vooruitblik. 

Socialmediakanalen

Cyberdreigingen analyseren, kwetsbaarheidsanalyses over informatiebeveiliging maken, cyberspionage opsporen. Als securityspecialisten ergens impact hebben, dan is het wel bij de Rijksoverheid. Er zijn dan ook heel wat geinteresseerden die zich voor dit Tech event @Rijksoverheid hebben aangemeld. Dit keer vond dat plaats in het Quintax-complex van de Belastingdienst in Apeldoorn. Vanzelfsprekend kom je niet zomaar binnen want hier ligt een schat aan data veilig achter slot en grendel.

tech event 7 febr 2020
De zaal bij de Belastingdienst was goed gevuld

Kijkje in beveiligde keuken

Emilie Adegeest, projectmanager rijksbrede arbeidsmarktcommunicatie ICT, heette iedereen welkom. ‘We geven jullie vandaag graag een kijkje in de beveiligde keuken van de Rijksoverheid.’ Na het uitleggen van de huisregels pakte de eerste spreker de microfoon over. Patrick, adviseur Informatiebeveiliging bij de Belastingdienst, startte zijn presentatie met een luchtfoto van een weg ergens in Italië. Hij vertelde dat hij hier wilde hardlopen maar daarbij tegen twee risico’s opliep: een onveilige weg en een woest uitziende hond. Beide heeft hij getackeld en daardoor kon hij de risico’s verkleinen. Deze situatie staat symbool voor het thema dat hij verder uitdiept: informatiebeveiliging, waarbij wordt ingezet op de bewustwording bij gebruikers van systemen.

Mensen ertoe bewegen om zich bewust te zijn van beveiliging
Patrick Borsoi

Patrick Borsoi
Adviseur informatiebeveiliging
Belastingdienst

Kwaliteit van securityspecialisten

Hierna nam Guido, lead securityteam Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), het stokje over. Hij vertelde over zijn ervaringen met het opzetten van een gespecialiseerd securityteam. De kwaliteit van de mensen is wat hem betreft de doorslaggevende factor om tot een goede security te komen. Uit de zaal kwamen veel vragen over de manier waarop het team is ingericht en of er bijvoorbeeld gerouleerd werd in functies.

‘Investeren in een team van goede securityprofessionals met de juiste technische kennis is vaak veel zinniger dan het kopen van producten in de misplaatste hoop dat ze al je problemen op gaan lossen’

Pitches

Securityspecialisten vind je op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid. Tijdens de korte pitches van de aanwezige vertegenwoordigers werd wel duidelijk dat de onderwerpen bijzonder uiteenlopend zijn. Zo liet het ministerie van Defensie met een indrukwekkende korte video zien hoe IT bijdraagt aan de bescherming van wat ons dierbaar is. Legde het ministerie van Voksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uit wat de inbreng van securityspecialisten is bij gegevensuitwisseling in de zorg. En vertelden de Politie en het Nationaal Cyber Security Center waarom cybersecurity zo’n belangrijke rol in hun werk speelt. Daarnaast konden starters en doorstromers terecht bij de mensen van het Rijks I-Traineeship.

Securityblogs mee naar huis

Emilie sloot deze informatieve middag af met een uitnodiging om gezamenlijk naar een ruimte te gaan waar nog uitgebreid kan worden nagepraat. Er lag hier ook een leuke attentie te wachten want Patrick Borsoi had voor iedere deelnemer zijn boek met securityblogs ter beschikking gesteld. Wie de blogs online wil lezen, kan hiervoor zijn website bezoeken.

Zo was het vorige keer

Developers uit heel Nederland wisten de weg naar het vorige Tech event @Rijksoverheid #developers #070 op 29 november 2019 ook goed te vinden. In Den Haag stonden experts van 11 rijksorganisaties klaar om hen te laten zien wat een I-carrière bij de Rijksoverheid te bieden heeft. Medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), het ministerie van Defensie en van het Shared Service Center van de Dienst Justitiële Instellingen (SSC DJI) gaven presentaties over projecten waar zij in de dagelijkse praktijk aan werken.

Tech event
Tech event
Tech event
Tech event

Volgende keer gaat het over data

Het volgende Tech event @Rijksoverheid is gericht op dataspecialisten. Datum en locatie maken we binnenkort bekend. Hou deze website dus goed in de gaten. 

Benieuwd naar de verhalen tijdens Tech event @Rijksoverheid?

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon