Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Officier van Justitie en rechter tegelijk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onafhankelijke toezichthouder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ACM zorgt ervoor dat consumenten niet worden benadeeld door concurrentie en bedrijven op een gezonde manier met elkaar concurreren. Olivier Dusée werkt als jurist bij ACM en houdt zich vooral bezig met sanctietrajecten voor spam en telemarketing.

Verweren en beslissen

‘Werken bij een onafhankelijk toezichthouder als de Autoriteit Consument & Markt vind ik interessant omdat ik tussen partijen insta. Ik beoordeel, neem besluiten, kijk wat er in de markt gebeurt en reageer daar vervolgens weer op. Dat is anders dan werken in de advocatuur, waarbij je vaak vooral in de verwerende rol zit. Eigenlijk heb ik dubbel plezier: Ik ben aan de ene kant Officier van Justitie, maar mag ook beslissingen nemen zoals een rechter doet. Besluiten van ACM kunnen nog getoetst worden door een rechter.

Sancties of een waarschuwing

Ik houd me op dit moment veel bezig met handhavingstrajecten op het gebied van spam en telemarketing. Ik beoordeel of bedrijven, die op een bovenmatige manier reclame maken waar de consument last van heeft, een sanctie opgelegd moeten krijgen. Daarbij beoordeel ik wat voor sanctie dat is zoals een waarschuwing of een boete. Als een bedrijf bijvoorbeeld een prijsvraag uitzet waarbij je een gratis iPad kunt winnen, onderzoeken we de bron. Waar komt de spam vandaan? Houdt het bedrijf zich aan de juiste richtlijnen? En klopt het wel echt dat consumenten een iPad kunnen winnen?

Technisch specialisten en juridische zaken

Mijn collega’s doen voorafgaand aan trajecten onderzoek naar bedrijven die overmatig reclame versturen. De uitkomsten van de onderzoeken ontvang ik in een rapport. Ik beoordeel wat de beste manier is om het probleem op te lossen. Dat kan met een boete. Maar soms werkt een waarschuwing of een gesprek bij een bedrijf beter om ervoor te zorgen dat de spam stopt. De onderzoeken op het gebied van spam worden veelal uitgevoerd door technisch specialisten. Met hen werk ik nauw samen. Ik vind het leuk om in multidisciplinaire teams te werken, omdat je echt elkaars taal leert spreken. Ik word technisch dan ook steeds handiger.

In het Nederlands belang

Ik behartig de belangen van alle Nederlandse consumenten en bedrijven. Dat vind ik een heel prettige gedachte. Werken bij ACM betekent voor mij: uitgedaagd worden, eigen verantwoordelijkheid durven nemen en samenwerken in een platte organisatie. Je wordt hier niet in het diepe gegooid, maar leert wel duiken en de badmeester is in de buurt. Hulp vragen mag altijd. Beter kan niet wat mij betreft.’

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon