Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Als analist bij de NVWA draag je bij aan de voedselveiligheid

Corine van de Wiel onderzoekt samen met haar collega’s in het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Wageningen dierlijke producten (vlees, eieren), groenten, fruit en keukenkastproducten zoals specerijen, kruiden, noten en zaden op aanwezigheid van diergeneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen verboden stoffen en microbiologische verontreinigingen.

Voorliefde voor voeding

‘De opleiding chemie is ontzettend breed, je kunt er veel verschillende kanten mee op. Maar bij subprojecten en onderzoeken tijdens mijn studie zocht ik het altijd in de voedingshoek. Ik heb echt een voorliefde voor voeding. Sommigen kiezen misschien heel bewust voor de Rijksoverheid, maar voor mij paste de NVWA eigenlijk gewoon precies in dit plaatje.

‘Alles wat je in de supermarkt vindt, zie ik voorbijkomen’

Corine van de Wiel

Fris en objectief

Mijn werkwereld bevindt zich voor het grootste gedeelte in het laboratorium in Wageningen. Dagelijks worden er bij ons honderden monsters aangeleverd door controleurs en dierenartsen vanuit het hele land. Om een zo fris en objectief mogelijke blik te hebben, weten wij niet waar ze vandaan komen. Wij zitten op het laboratorium en krijgen een potje voor ons neus. Alles wat je in de supermarkt vindt, zie ik voorbijkomen. Vlees, vis, zuivel, groente en fruit, en nu in mijn huidige functie ook noten, zaden, granen en specerijen.

Ons werk luistert nauw. Verboden stoffen en ziektemakers horen niet in voedsel

Brussel

Natuurlijk kun je niet alles onderzoeken wat in de supermarkt ligt. Voedsel wordt al door de bedrijven zelf gekeurd en gecheckt. Wij kijken steekproefsgewijs of het aan alle Europese normen voldoet. In grote lijnen weet je welke onderzoeken dat zijn, maar er zijn ook specifiek verzoeken. Als er in een bepaalde lidstaat veel antibiotica gesignaleerd wordt, dan krijgen wij de vraag vanuit Brussel om hier extra alert op te zijn en onze bevindingen te delen.

Innovatie

De combinatie routine en innovatie in mijn werk vind ik mooi. Je moet tot in de precisie weten hoe een onderzoeksmethode werkt, anders kun je die ook niet verbeteren. Met de verschillende technieken die wij gebruiken, zowel chemisch als microbiologisch moet je bijblijven en innoveren. De wereld om ons heen staat niet stil. Daarom hebben wij hier bij de NVWA de beschikking over de allernieuwste apparatuur.

Voedselvergiftiging voorkomen

Als je dit werk doet, moet je erop gebrand zijn iets te vinden. Je gaat heel precies te werk. Elk product dat resten van giftige stoffen bevat waarvan je een fikse voedselvergiftiging kan oplopen en dat wij uit de schappen kunnen halen, is winst. Dat gebeurt regelmatig. Wij communiceren dit naar de projectleider monsters in Utrecht. Die traceren het monster en koppelen het weer terug naar het bedrijf. ’Nu ik als senior analist ook ons team aanstuur, heb ik juist op dit afhandelingsproces meer zicht. Eventueel vindt opschaling plaats, als er bijvoorbeeld meer dezelfde bevindingen zijn. Dat ik een kleine bijdrage mag leveren aan de voedselveiligheid in Nederland vind ik mooi. Het is belangrijk werk.’

Gerelateerde artikelen

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon