Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

In het slachthuis sta je voor mens en dier

Rijksambtenaren heb je in vele soorten. Soms dragen ze een pak en een aktetas, en soms een witte jas en stevige rubberlaarzen. Je vindt die laatsten bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Angelique Luijkx is een van hen. Zij draagt eraan bij dat de dierlijke producten die de consument bereiken veilig zijn, en waakt voor het welzijn van de dieren in het slachthuis.

Beroepsmogelijkheden

Voor dierenartsen die zoeken naar een praktische baan in het verlengde van hun studierichting landbouwhuisdieren, zijn er grofweg 2 mogelijkheden. Aan de slag als veearts, of dierenarts worden bij de NVWA, een agentschap dat toezicht houdt bij bedrijven en instellingen op de naleving van wetten en voorschriften. Bij de NVWA kun je na je studie diergeneeskunde je richten op de im- en export van dieren en dierlijke producten, of je kunt toeziend dierenarts worden bij slachtplaatsen. Angelique: ‘Ik draag bij aan de gezondheid en het welzijn van dieren, en de veiligheid van voedsel. Een leven wegnemen blijft natuurlijk altijd heftig, maar als dierenarts zie ik erop toe dat het tenminste op een nette manier gebeurt.’

Controle in het slachthuis

Staand in de stallen van een groot slachthuis vertelt Angelique hoeveel dieren er ter plaatse dagelijks worden verwerkt: tot 400 koeien, stieren en kalveren. Het is een geordend proces dat volgens strenge regels gebeurt, vertelt ze. ‘Ik controleer of de slachters schoon werken, of de dieren op goede wijze worden vervoerd en of ze gezond zijn.’ Aan de hand van haar rapport kan de NVWA zo nodig maatregelen treffen tegen het slachtbedrijf.

0001 00:00:04:02 00:00:07:16 Mijn naam is Angelique Luijkx. Ik werk als toezichthoudend dierenarts... 0002 00:00:07:19 00:00:11:12 bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 0003 00:00:11:15 00:00:14:05 Vandaag ga ik naar een slachthuis in Oene... 0004 00:00:14:08 00:00:18:02 om de levende keuring te doen, en een hygiënecontrole. 0005 00:00:19:02 00:00:21:11 Het is belangrijk dat er toezicht is... 0006 00:00:21:14 00:00:24:16 of het slachthuis zich houdt aan alle voorschriften... 0007 00:00:24:19 00:00:28:22 zodat de voedselveiligheid gewaarborgd is in Nederland. 0008 00:00:29:00 00:00:33:20 Zo denken we ook over dierwelzijn. Dat vinden we steeds belangrijker. 0009 00:00:35:23 00:00:38:08 Als de dieren aankomen op het slachthuis... 0010 00:00:38:11 00:00:43:15 kijk ik of er voldaan is aan de geldende wet- en regelgeving... 0011 00:00:43:18 00:00:47:15 dus of ze op een diervriendelijke manier vervoerd zijn. 0012 00:00:47:18 00:00:49:23 Ook kijk ik of de dieren gezond zijn... 0013 00:00:50:01 00:00:54:03 dus of ze ook geslacht mogen worden voor menselijke consumptie. 0014 00:00:55:17 00:00:57:15 Ja, zet haar maar op stal. 0015 00:00:57:18 00:01:00:11 Na de levende keuring worden ze verdoofd... 0016 00:01:00:14 00:01:04:07 en controleer ik of dat goed gebeurd is. 0017 00:01:05:18 00:01:10:02 Als ik zeg dat ik in een slachthuis werk, schrikken mensen vaak een beetje. 0018 00:01:10:05 00:01:13:24 Het lijkt in eerste instantie best een heftig proces. 0019 00:01:14:02 00:01:15:14 Dat snap ik ook heel goed. 0020 00:01:15:17 00:01:20:10 Maar ik denk dat ik goed kan uitleggen waarom ik er toch enthousiast over ben. 0021 00:01:20:13 00:01:25:11 Ik vind het heel mooi dat ik deel kan uitmaken van een organisatie... 0022 00:01:25:14 00:01:29:20 die echt staat voor dierwelzijn en voedselveiligheid. 0023 00:01:32:05 00:01:34:12 Ik hou wel heel erg van regels. 0024 00:01:36:02 00:01:39:04 Ik vind het ook belangrijk dat mensen zich houden aan regels... 0025 00:01:39:07 00:01:42:00 dus wat dat aangaat, zit ik wel op m'n plek. 0026 00:01:43:00 00:01:47:01 Als een karkas gekeurd is, zetten we er een stempel op. 0027 00:01:47:04 00:01:50:12 Die stempel geeft dus aan dat we het vlees kunnen eten. 0028 00:01:51:13 00:01:56:02 Ik heb geen eigen werkplek. Ik werk op een kantoor in de slachterij. 0029 00:01:56:05 00:01:59:03 Hier werk ik de administratie af van die dag. 0030 00:02:01:11 00:02:02:21 Tot ziens. 0031 00:02:05:03 00:02:09:13 Meestal bezoek ik meerdere slachthuizen en heb ik heel drukke dagen. 0032 00:02:09:16 00:02:14:15 We hebben heel zelfstandig werk. Je kunt je eigen tijd indelen. 0033 00:02:16:07 00:02:19:07 Als ik thuiskom, zit m'n dag er nog niet op. 0034 00:02:19:10 00:02:21:22 Ik moet de planning voor de volgende dag bekijken. 0035 00:02:22:00 00:02:25:03 Ik moet m'n inspecties voor de volgende dag voorbereiden. 0036 00:02:25:06 00:02:27:03 En ik studeer nog. 0037 00:02:27:06 00:02:31:23 Ik zou mede-dierenartsen zeker aanraden om te komen werken voor de NVWA... 0038 00:02:32:01 00:02:35:22 omdat je kunt blijven leren, blijven doorgroeien... 0039 00:02:36:00 00:02:39:07 het blijft altijd interessant en elke dag is anders.

Opsporen van ziektes

In het slachthuis worden alle karkassen eerst geïnspecteerd door de officiële assistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Zij snijden de organen in om te zien of er aandoeningen zijn. In dat geval wordt het karkas uit de slachtlijn gehaald. De aanwezige dierenarts kijkt vervolgens naar de gecompliceerde afwijkingen. Angelique: ‘Bij twijfel kun je ter ondersteuning bijvoorbeeld bacteriologisch onderzoek laten doen. De uitslag is er binnen enkele dagen.’

'Een uitgebreid rapport over je zieke koe krijgen van de universiteit, dat is toch prachtig?'

Angelique Luikx

Maximale veiligheid garanderen

Angelique en een collega spreken in hun kantoor in het slachthuis de ziektegevallen van de dag door. Op 160 runderen waren er 2 met endocarditis, een ontsteking aan het hart. Ook had 1 rund een parasiet, te herkennen aan groenige plekjes aan de kauwspieren. ‘Het liefst kom je geen ziektegevallen tegen, maar beter nu, dan dat afwijkend vlees bij de consument terechtkomt’, aldus Angelique.

Geen vaste werktijden

Angelique werkt 27 uur in de week, verspreid over 3 vaste dagen. ‘Ik heb in principe geen vaste begintijdstippen. Op vrijdag krijg ik mijn globale rooster voor de volgende week. Hoe laat ik moet starten hoor ik pas aan het eind van de werkdag ervoor. Het hangt namelijk af van wanneer het slachthuis de dieren binnenkrijgt.’

Alternatieve opbouw van de werkdag

Een groot deel van de reistijd naar het slachthuis zit bij de werktijd inbegrepen. Verder kun je kantoordagen aanvragen om rapporten te schrijven. Angelique: ‘Dagelijks besteed ik gemiddeld 1,5 uur aan rapporten en administratie. Dan vul ik bijvoorbeeld hygiënelijsten in en lijsten over de traceerbaarheid van slachtproducten.’

Bekijk deze actuele vacature

Bekijk alle vacatures

Communicatie tijdens het werk

De opleiding tot toezichthoudend NVWA-dierenarts duurt een halfjaar. Het traject bestaat uit meerdere blokken waarin de wet- en regelgeving rond slachten uitgebreid wordt behandeld. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding zijn de diverse communicatietrainingen. Een dierenarts signaleert veel dingen, ook afwijkingen. Het is belangrijk dat je dit wel over kunt brengen aan de klant, ingrijpende beslissingen kunt motiveren en eventueel je rug recht kunt houden in conflictsituaties. Angelique: ‘Je moet soms ingrijpende beslissingen nemen, ook als de slachters het liever anders zouden zien. Je zit op dat punt in een machtspositie. Maar aan de andere kant: je bent ook te gast bij de slachterij. Ik vind het heel belangrijk om bij binnenkomst iedereen te groeten. Niet alleen zodat de mensen weten dat ik ga beginnen aan mijn toezicht. Het is ook uit oprecht respect voor de slachters: ze maken dagen van 10 uur.’

Angelique Luijkx
Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon