Blog: van design tot data

Publicatiedatum 28-02-2022

Informatie is het belangrijkste kapitaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Alle applicaties voor de opslag en distributie ervan worden volledig in eigen beheer gebouwd en onderhouden. Dat gebeurt door de developers van de teams Vastlegging. Hier werkt Dewi als full stack developer.

Van design tot data

‘We bouwen applicaties voor het inlichtingenproces of veiligheidsonderzoeken. Er is een backlog die over het team verdeeld wordt en iedereen pakt gewoon op wat bovenaan staat. Ik doe zowel de frontend als de backend, van design tot data. Dat maakt het heel gevarieerd. Alle AIVD’ers zijn onze gebruikers, want informatie wordt overal vastgelegd. Het is werk in het hart van de organisatie en onze applicaties mogen echt niet uitvallen. Die verantwoordelijkheid voel ik sterk.

Serieus werk bij een serieuze organisatie

Bij een Inlichtingendienst weet je zeker dat het om belangrijke zaken gaat. Dat sprak me aan toen ik solliciteerde: serieus werk bij een serieuze organisatie. Ik had geen idee waar ik terecht ging komen, maar in het 1e gesprek werd al benadrukt dat er heel nauw wordt samengewerkt. De band die daardoor ontstaat draagt positief bij aan de werksfeer en de onderlinge betrokkenheid. Als ik een middag vrij neem, denk ik: oei, wat ga ik vandaag allemaal missen?

Altijd de laatste versies

Elke organisatie zegt dat ze met het nieuwste van het nieuwste werken, maar bij de AIVD is het echt zo. We ontwikkelen de meeste applicaties zelf, op het MS- of Unix-platform en gebruiken de standaard talen, C# voor de backend en Angular voor de frontend. We proberen altijd met de laatste versies te werken. Bij de overheid is soms aarzeling bij de adoptie van nieuwe technieken, hier absoluut niet. We mogen ook gewoon dingen van buiten naar binnen halen, als we zeker weten dat het veilig is. Met trainingen en zelfstudie houden we alle ontwikkelingen bij.

Een week bij contraterrorisme

Ik kan hier veel kanten op. Me ontwikkelen tot senior of lead developer, maar ook in de rest van de organisatie zijn er mogelijkheden. Tijdens de introductie dacht ik al steeds: oh, dat is gaaf, en dat ook en dat ook. Via interne stages kun je een kijkje nemen bij andere afdelingen. Zo heb ik een week bij contraterrorisme gezeten. Dat was ongelooflijk interessant en het was natuurlijk erg leuk om te zien hoe onze apps dagelijks gebruikt worden. Ik hoef de komende jaren niet weg.’

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon