Centraal Bureau voor de Statistiek

In een samenleving waarin informatie explosief toeneemt, is het vrij kunnen beschikken over betrouwbare en integrale data cruciaal. Het CBS levert als hét statistische bureau van Nederland met betrouwbare statistische informatie en data inzicht in maatschappelijke vraagstukken. Daarmee voedt het CBS het maatschappelijk debat, de beleidsontwikkeling en de besluitvorming en draagt zo bij aan welvaart, welzijn en democratie.

Werk met impact

In 1899 werd het CBS opgericht vanuit de behoefte aan onafhankelijke, betrouwbare informatie om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen. Het CBS onderzoekt ongeveer alles wat voor onze samenleving van belang is. Of het nu gaat over economische groei en consumentenprijzen of criminaliteit en vrije tijd. Op basis van onze onafhankelijke en betrouwbare informatie worden belangrijke beleidsbeslissingen genomen in Den Haag en in Brussel. Provincies, gemeenten en bedrijven, maar ook individuele burgers hebben belang bij de uitkomsten van onze onderzoeken.

MARJOLIJN JAARSMA: Ik ben Marjolijn Jaarsma en in het laatste jaar van mijn studie Algemene Economie kreeg ik de kans om bij het CBS in Heerlen een jaar lang stage te lopen en mijn afstudeerscriptie te schrijven. Dat was zo leuk dat toen er een vacature kwam, ik meteen heb gesolliciteerd. Dat is inmiddels een aantal jaren geleden en nu ben ik woordvoerder economie en ook projectleider en eindredacteur van de Internationaliseringsmonitor. (Beeldtekst: CBS. Voor wat er feitelijk gebeurt.) Elke editie levert behalve een boekje ook artikelen voor de CBS-website op en die worden dan opgepikt door de media. Soms halen we zelfs het NOS Journaal ermee. En al die facetten horen bij mijn werk. Het koppelen van microdata, het analyseren van resultaten het formuleren van onderzoeksvragen, maar ook het presenteren ervan. En dat alles doe ik samen met hele fijne collega's. Waar ik vooral heel trots op ben, is deze publicatie, de Internationaliseringsmonitor. Die laat zien: wat doet Nederland in de rest van de wereld? En hoe belangrijk is de wereld voor Nederland? Ja, het CBS biedt heel veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen bij te leren en je te ontplooien, maar je moet die kansen wel zelf grijpen. Zo heb ik naast mijn eigen werk een opleidingstraject tot woordvoerder gevolgd. En ik ben nu regelmatig door media geïnterviewd bijvoorbeeld op televisie of voor de radio en dan vooral op economische onderwerpen. Dan moet je denken aan luchtvaart, internationale handel consumentenuitgaven, bijvoorbeeld. En dat geeft mij weer een inkijkje met wat de buitenwereld met onze cijfers doet. Onze cijfers en onderzoeken zijn de ene keer interessant voor de media en de andere keer weer wat meer voor beleidsmakers bij ministeries. Die veelzijdigheid en de maatschappelijke relevantie ervan is wat werken bij het CBS voor mij zo leuk maakt. Lijkt je dit wat en ben je geïnteresseerd kijk dan voor stages en vacatures op onze website. (Beeldtekst: www.cbs.nl. CBS. Voor wat er feitelijk gebeurt.)

Innovatie en ruimte voor ideeën

Het CBS is inmiddels uitgegroeid tot een innovatieve kennisorganisatie, die voortdurend nieuwe technologieën en ontwikkelingen toepast om de kwaliteit van de gegevens en de onafhankelijke positie te kunnen blijven borgen. We zijn altijd op zoek naar betere en efficiëntere methoden en technieken. Naar nieuwe manieren om gegevensbronnen met elkaar te verbinden en onontdekte feiten boven water te krijgen. Daarbij is er veel ruimte voor nieuwe ideeën. Ook innovatie staat bij het CBS hoog aangeschreven.

Sfeer en cultuur

Bij het CBS, met vestigingen in Den Haag, Heerlen en op Bonaire, vind je een aangename mix van een overheids- en bedrijfsklimaat. Er werkt een zeer gemêleerde groep mensen, of het nu gaat om leeftijd, nationaliteit, studierichting of loopbaan. Wat iedereen gemeen heeft is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit.

Stage en afstuderen

Ben je op zoek naar een uitdagende meewerkstage of afstudeerstage? Kijk voor actuele stageopdrachten op www.werkenbijhetcbs.nl. Heb je zelf een originele onderzoeksvraag? Solliciteer dan op de open stageopdracht.

Stage op maat voor IT-talenten

Onze IT’ers ontwikkelen, testen en beheren de applicaties die onze onderzoekers gebruiken, ze onderhouden onze netwerken en werken samen aan innovatieve projecten. Het CBS is continu bezig met vernieuwen: we werken aan een wereldwijd unieke en state-of-the-art big data infrastructuur. Van het verzamelen van gegevens tot de verwerking ervan, van automatisering tot onze nieuwsredactie: op elk niveau wordt gewerkt aan ambitieuze IT-projecten.

De invulling van een stage staat vooraf niet vast, maar wordt in overleg met de student op maat gemaakt. Wij stemmen jouw wensen af op de mogelijkheden van onze organisatie. Tijdens je stage krijg je de gelegenheid om jouw kennis te verrijken. Samen ontdekken we of jouw opgedane kennis in de praktijk toepasbaar is. Een stageperiode is leerzaam en biedt ruimte voor zelfreflectie.

Werken bij het CBS

Kijk voor onze actuele vacatures op www.werkenbijhetcbs.nl. Wil je meer weten over je mogelijkheden bij het CBS? Neem dan contact op met een van onze medewerkers werving en selectie. Stuur hiervoor een bericht naar CBSrecruiters@cbs.nl.

Gerelateerde artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon