Blog: met data-analyse beschermen wat ons dierbaar is

Dat ik bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) werk, weten veel van mijn vrienden en familieleden niet. Dat kan lastig zijn. Zo kan ik niet opscheppen over de successen van mijn werk op verjaardagen. En soms vragen mijn vrienden zich af waarom ik dat ‘saaie’ baantje in de IT nou zo leuk vind. Gelukkig kan ik met mijn collega’s goed ervaringen delen. Dit zorgt voor een sterke onderlinge band, en wij weten: ons werk is superleuk!

Data doorzoeken

Ik werk op de afdeling data-analyse. Ons werk bestaat uit het (automatisch) doorzoeken van grote hoeveelheden data, om zo antwoord te geven op de vragen die de minister aan de MIVD gesteld heeft. Dit doen we onder andere door het ontwikkelen en toepassen van verschillende analysemethodieken, vaak met behulp van Python of R.

Feiten en duiding

Iedere collega heeft een eigen expertise in ons team. Zo werk ik samen met een software ontwikkelaar, een wiskundige en een politicoloog. Cyber is echt mijn domein, uit het analyseren en interpreteren van netwerkverkeer haal ik veel voldoening. Bevindingen uit de data worden verwerkt in een rapportage. In deze rapportage gaat het niet alleen om het weergeven van de feiten, maar ook om een stukje duiding te geven aan de geconstateerde gebeurtenissen. Wat wil deze data zeggen en hoe kan deze data mijn collega’s beschermen of de politiek ondersteunen in hun besluitvormingsproces? Je bent er dus niet alleen om feiten te verzamelen, maar ook om die te duiden.

Speld in hooiberg

Met mijn werk kan ik met kleine ontdekkingen in datasets een groot verschil maken. Het is vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Belangrijk is dat je je ergens in kunt vastbijten om door te gaan tot je iets gevonden hebt. Niemand zegt zomaar dat hij een bom gaat plaatsen. Het gaat om de kleine nuances, het combineren en interpreteren van puzzelstukjes aan informatie. En als we dan iets vinden in de data, maak je zeker het verschil. Dat is nou precies wat deze kantoorbaan voor mij anders maakt dan al die andere IT-banen. Werken aan de veiligheid van Nederland. Samen beschermen we wat ons dierbaar is.

23 oktober 2018

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon