Van een gelikte PowerPoint ben ik niet onder de indruk

Ondernemers die lef hebben en willen investeren in duurzaamheid, innovatie of zélf projecten met dat doel ontwikkelen, zijn er genoeg. Wat de meesten niet weten is dat de Rijksoverheid deze initiatieven kan ondersteunen in de vorm van subsidieregelingen, advies of netwerkcontacten.

Robert van Haaften laat deze ondernemers hun verhaal doen en bespreekt met hen wat de mogelijkheden zijn. In de video vertelt hij over zijn werk, met een mooi voorbeeld van een onderneming die een customizable helm voor kinderen bedacht.

(Beeldtitel: Robert van Haaften. Innovatieambassadeur Agentschap NL, ministerie van Economische Zaken:) ROBERT VAN HAAFTEN: Ik werk bij Agentschap NL onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Daar werk ik als innovatieambassadeur bij de afdeling KlantContact. (Van Haaften gaat een gebouw binnen.) Agentschap NL bevordert innovatie duurzaamheid, internationaal ondernemen met financiële instrumenten maar ook met advies en netwerken. Ik kom met veel verschillende ondernemers in contact. Van ondernemers die zelf ontwikkelen in hightech-projecten tot ondernemers die investeren in duurzaamheid en innovatie. (Drie mensen lopen naast elkaar.) De beste strategie om mij te overtuigen is dat ondernemers mij gewoon het verhaal vertellen zoals het is. Een hele gelikte PowerPoint-presentatie ben ik niet van onder de indruk. Ik mag graag met de ondernemer zelf spreken en het verhaal van de ondernemer horen. (Van Haaften zit te telefoneren.) Het liefst heb ik dat een ondernemer in een zo vroeg mogelijk stadium van een project of een ontwikkeling met mij in contact komt want dan kan ik zo vroeg mogelijk kijken met de ondernemer van welke instrumenten men gebruik kan maken. (Mensen zitten bij een gele helm. Een man:) MANNENSTEM: EGG helmet is een 'customizable' helm voor kinderen. En die kun je gebruiken voor meerdere sporten dus voor fietsen, skiën en snowboarden, maar ook voor watersporten. Wat mij aansprak aan de businesscase van EGG helmets is dat die heel erg doortimmerd was het was een goed verhaal, een mooi product natuurlijk ook en het financieringsvraagstuk was ook helemaal uitgewerkt. MANNENSTEM: De samenwerking met Agentschap NL is eigenlijk vanaf dag één enorm verhelderend geweest voor ons omdat je als onderneming heel druk bezig bent met van alles en nog wat maar niet zozeer met subsidieregelingen. En, ja, het cliché is wel waar, je ziet door de bomen het bos niet en je denkt: o, dat zal wel niks voor ons zijn. Nou, en het tegendeel bleek waar te zijn. Er zijn erg veel regelingen waar je gebruik van kunt maken of waar je je in ieder geval in kunt verdiepen om te kijken of je ervoor in aanmerking komt. VAN HAAFTEN: Ik geloof in de toekomst van deze samenleving. Dat geldt voor de jonge ondernemers, de startende ondernemers waar ik mee spreek, maar ook met het vrijwilligerswerk dat ik doe. Eén keer per week lees ik met een aantal collega's op een lagere school hier in de buurt. Het is een school waar veel kinderen zitten met een leesachterstand en zoals je vroeger ook leesmoeders had, zijn wij eigenlijk leesambtenaren. De kinderen lezen dan en ik lees mee en ik verbeter ze of ik leg woorden uit. Het geeft ook heel veel voldoening om kinderen te kunnen helpen leren lezen. Kinderen zijn de toekomst van deze samenleving net als de jonge, innovatieve ondernemers waar ik mee praat, dat ook zijn. (Robert van Haaften kijkt naar buiten. Beeldtekst: Werken voor Nederland. www.werkenvoornederland.nl.)

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon