Toezicht houden op online toegangsdiensten voor burgers en bedrijven

Profiel foto Frank van der Geest

Frank van der Geest

Specialistisch inspecteur digitale weerbaarheid - Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Frank van der Geest is werkzaam als specialistisch inspecteur bij de afdeling Digitale Weerbaarheid van Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Frank richt zich met zijn collega’s op elektronische toegangsdiensten zoals e-herkenning. ‘Wij houden toezicht op alle partijen die onder het afsprakenstelsel van e-herkenning vallen.’

Toezicht houden

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur zorgt voor een veilig en verbonden Nederland. De organisatie is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en houdt onder andere toezicht op wet- en regelgeving rond Telecom. ‘Ik vind het een organisatie van specialisten. Ik ben zelf een millennial. En ook al ligt de gemiddelde leeftijd wat hoger dan ik gewend was bij mijn vorige werkgever KPN, de expertise die mijn collega’s meebrengen maakt het leeftijdsaspect weer totaal overbodig’.

Toegangsdiensten

Elektronische toegangsdiensten zijn diensten die het vertrouwen in online transacties bij overheid, bedrijven en consumenten vergroten. Vanuit Europa zijn hiervoor afspraken gemaakt. Deze staan in de eIDAS verordening. In Europa hebben we dus met elkaar vastgesteld en afgesproken hoe we in de markt met elkaar omgaan qua online transacties in de markt. Samen met zijn collega’s inspecteert Frank de toegangsdiensten.

Frank zit in overleg met zijn collega’s
Frank aan het werk achter zijn laptop

Kwaliteit boven alles

‘Bij KPN was ik betrokken bij het ontwikkelen van online diensten. Binnen het stelsel van elektronische toegangsdiensten zat ik dus eerst aan de ontwikkel- en implementatiekant. Sinds oktober 2019 werk ik bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De kant van toezicht en inspectie. Heel specialistisch werk waar kwaliteit boven alles gaat. Dat vind ik gelijk ook het mooie aan mijn werk nu. Ik heb liever dat het allemaal iets minder snel gaat, maar wel perfect is.

‘In mijn werk gaat kwaliteit boven alles’

Frank van der Geest

Digitale weerbaarheid, weegschalen en benzine

Ik kan mijn rondleiding door de organisatie nog levendig herinneren. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is heel erg breed ingericht qua toezicht. Zo sprak ik, naast mijn collega’s van de afdeling Digitale Weerbaarheid, met mensen van de afdelingen vertrouwensdiensten, veiligheid, media en metrologie en waarborg. Zij vertelden mij alles over controles op bijvoorbeeld tankstations en supermarkten. Er moet gecontroleerd worden of de liters benzine die de consument afneemt goed zijn afgesteld. Datzelfde geldt voor de weegschalen in supermarkten. Zodat een kilo appels ook klopt qua gewicht. Op al dat soort dagelijkse zaken moet toezicht worden gehouden. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is dus een zeer brede club met bijzondere taken.

‘Ik weet nu ook hoe er toezicht wordt gehouden op het afmeten van liters benzine bij de tankstations en kilo’s appels in de supermarkt’

Frank van der Geest

Directe impact op de samenleving

Ons werk is belangrijk. Die impact voel ik ook echt. Als je nagaat dat er miljoenen Nederlanders gebruikmaken van digitale diensten bij instellingen als het UWV en de Belastingdienst. En dat ik eraan bijdraag dat al die privacygevoelige gegevens veilig en continu ontsloten kunnen worden. Dat vind ik mooi.

Eigenaar, deelnemer, toezichthouder

Wij voeren inspecties uit bij de deelnemers van het afsprakenstelsel. De inspecties plannen wij middels een inspectiekalender. Onder het afsprakenstelsel controleren wij of de regels die zijn vastgesteld nageleefd worden. Hiermee houden wij het stelsel veilig en betrouwbaar.

‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur kan mensen uit de business goed gebruiken’

Frank van der Geest

Specialisten

Ik werk in een klein team van 5 mensen. Ons team bestaat uit auditors en IT- en techspecialisten. Specialist word je naar mijn mening vooral door werkervaring op te doen. Na 4 jaar lang in de uitvoering gewerkt te hebben, werk ik er hard aan om specialist te worden binnen mijn specifieke vakgebied. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur kan mensen uit de business goed gebruiken. Mijn ambitie om meer technisch specifieke kennis op te doen blijft groot. Hoe werkt identificatie op afstand bijvoorbeeld? Of: hoe kunnen biometrieoplossingen gebruikt worden in het authenticatieproces?

Frank kijkt even op zijn telefoon en loopt naar het station
Frank staat buiten en is aan het bellen

Flexibel

Millennials zoeken veelal flexibel werk. De Rijksoverheid speelt daar goed op in en loopt qua arbeidsvoorwaarden zeker niet achteraan. Zo zijn we gewend om plaats- en tijdonafhankelijk te werken en kun je zelf bepalen of en hoe je studeert naast je werk. Ik woon bijvoorbeeld in Groningen, maar werk veel in Amersfoort. Als mijn werk het toelaat, kan ik ook thuis of in de trein werken’.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon