Alles begint bij eerlijkheid

Arwin, Sanne, Tessa en Erik werken in het inspectieteam meststoffen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Toen wij deze inspecteurs vroegen of een van hen wilde meewerken aan een interview, kwam het verrassende antwoord: 'Graag, maar zou het ook een teaminterview mogen zijn?' Hoe leuk is dat? Op deze manier geeft het team jou een unieke inkijk in hun dagelijks werk. Zodat jij als kandidaat nog beter weet of deze baan er eentje is die bij jou past.

‘Ik kan een maand bezig zijn met een controle en toch is geen enkele dag hetzelfde’

Hoe komt het dat jullie zo intensief met elkaar samenwerken, waarom is dat zo belangrijk?

‘Het is echt cruciaal voor je ontwikkeling. De wet- en regelgeving die wij toepassen kent niet alleen veel uitzonderingen, maar is ook omvangrijk. Dan is het belangrijk dat je collega’s je het gevoel geven dat geen enkele vraag dom is. Op die manier leer je het best en het snelst’. 

‘Ook als je al jarenlange ervaring hebt, is het goed voor je ontwikkeling om vragen te blijven stellen over je eigen werk. Het werkveld blijft innoveren en wetten kunnen veranderen. Het is toch zonde van je tijd om te blijven worstelen met 1 ding? Je kunt gewoon niet alles weten, juist daarom maken we graag tijd vrij om elkaar te helpen’.

Wat is de reden dat jullie als team geïnterviewd willen worden?

‘Ondanks dat we vele kilometers van elkaar vandaan wonen en we verschillende regio's als werkgebied hebben, werken wij intensief samen. Omdat wij nieuwe collega’s zoeken, vinden wij het belangrijk te laten zien dat we een hecht team zijn. Want dat moet wel bij je passen’.

‘Je kan tot op zekere hoogte je agenda zelf indelen en dat vind ik eigenlijk heel mooi’

Jullie zijn dus meststoffeninspecteur, wat houdt dat in?

‘Wij controleren of bedrijven wet- en regelgeving rond meststoffen naleven. Dat betekent dat wij toetsen op onder andere gebruiksnormen. Eenvoudig verwoord, analyseren we de mestboekhouding en kijken of we afwijkingen tegenkomen. Zo zien we of een bedrijf zich heeft gehouden aan de wettelijke normen rondom mestgebruik.’

‘Wat je misschien niet zou verwachten, is dat wij niet alleen contact hebben met ondernemingen in de veeteelt en akkerbouw. Ook loonwerkers, intermediairs of onze collega’s van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn bijvoorbeeld contacten binnen ons werkveld'.

Klinkt best spannend, die titel inspecteur. Is jullie werk dat ook?

‘Soms denk je dat je onderweg bent voor een routine-inspectie, maar dat kan zomaar uitmonden in een complexe zaak. Zo hebben we laatst een illegale mestopslag gevonden. Die kwamen we op het spoor, omdat wij eerder tijdens een inspectie een afvoer met veel te hoge gehaltes van bepaalde stoffen vonden. Het leidde uiteindelijk naar een mesthandelaar, maar daar ging veel digitaal speurwerk en administratief onderzoek aan vooraf. Het blijft spannend of je de afwijking of overtreding kan opsporen en documenteren.’

Inspecteur Sanne ‘Speurwerk verrichten en je vastbijten, totdat je het antwoord hebt, vind ik het leukste om te doen’

'Speurwerk verrichten en je vastbijten, totdat je het antwoord hebt, vind ik het leukste om te doen' - Sanne

Arwin verteld 'ik kan een maand bezig zijn met een controle en toch is geen enkele dag hetzelfde'

'Ik kan een maand bezig zijn met een controle en toch is geen enkele dag hetzelfde' - Arwin

Inspecteur Tessa ‘Je kan tot op zekere hoogte je agenda zelf indelen en dat vind ik eigenlijk heel mooi’

'Je kan tot op zekere hoogte je agenda zelf indelen en dat vind ik eigenlijk heel mooi' - Tessa

Inspecteur Erik ‘Eerlijkheid, dat is waar het allemaal om draait’

'Alles begint bij eerlijkheid, hier draait het allemaal om' - Erik

Alleen dat stukje mest in jullie titel…

‘Dat klinkt misschien een beetje alsof wij een onprettige baan hebben. Maar dat is niet zo. Meestal zijn wij 1 keer per week onderweg voor een inspectie op locatie. Maar je zit niet de hele dag met je neus in de mest. Wij doen vooral veel digitaal onderzoek en uiteraard moeten alle bevindingen netjes in rapporten staan’. 
‘Daarnaast gaan we niet alleen voor steekproeven op pad, maar ook om in gesprek te blijven met vele ondernemers.’ 
‘Ondanks dat ons rapport kan leiden tot een boete, willen we dat natuurlijk het liefst voorkomen. Als je wilt dat iemand luistert, is het net zoals in ons team. Je moet vertrouwen hebben in elkaar, zodat je ook echt naar iemand kan luisteren. Dat vertrouwen win je door eerlijk te zijn en oog te hebben voor de menselijke kant. Want de meeste mensen werken echt keihard en dan komt zo’n negatieve uitslag van een rapport soms best hard aan’.

Dan lijkt het mij wel lastig om zo’n slechtnieuwsgesprek te voeren

‘Een slechtnieuwsgesprek is per definitie niet leuk. Geen van ons is inspecteur geworden omdat wij ervan genieten dat iemand een straf of een boete krijgt. Soms is het wel de enige manier om fraude of onjuist gebruik te stoppen. Zonder controle van de NVWA kan oneerlijke concurrentie ontstaan. Niet alle fraude is opzet, wel een risico.' 

‘We gaan niet alleen oneerlijke concurrentie tegen tussen boeren. We leveren ook een belangrijke bijdrage aan de voedselproductie en milieubescherming door te zorgen dat meststoffen veilig en effectief worden gebruikt’.

‘Eerlijkheid, dat is waar het allemaal om draait’

Het klinkt alsof jullie je idealen om hebben gezet in daden

‘Dat klopt, we zijn ons erg bewust van het effect van ons werk. Dat maakt dat we het graag goed doen. Niet enkel voor de voordelen die we allemaal hebben als iedereen zich aan de regels houdt. Maar ons werk moet ook inhoudelijk kloppen. Dat is soms best een grote verantwoordelijkheid en daarom zijn wij blij dat we het zo goed met elkaar kunnen vinden. Je hebt elkaar echt nodig’.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon