Onderzoeksraad voor Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onafhankelijk onderzoek naar (achterliggende) oorzaken van voorvallen en thema’s waarbij burgers voor hun veiligheid afhankelijk zijn van anderen zoals de overheid, bedrijven of instellingen. Met als doel het verbeteren van de veiligheid in Nederland.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Veilig wonen en werken. Dat klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Ondanks onze kennis, technologie en procedures gebeuren ook in Nederland grote ongevallen en soms rampen. In veel gevallen is er meer aan de hand dan alleen ‘pech’. Het is dan belangrijk precies uit te zoeken waar het mis is gegaan, zodat dit in de toekomst niet weer gebeurt. Het onderzoeken van incidenten en rampen om deze in de toekomst te voorkomen is de belangrijkste taak van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die taak wordt verricht door circa 70 medewerkers onder leiding van de algemeen secretaris. Het merendeel van de medewerkers is onderzoeker.

Een medewerker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt een wrakstuk

Onafhankelijk, transparant en deskundig

De Onderzoeksraad doet onderzoek met als doel het verbeteren van de veiligheid in Nederland en onderzoekt daarbij vooral voorvallen en thema’s waarbij burgers voor hun veiligheid afhankelijk zijn van anderen zoals de overheid, bedrijven of instellingen. Zo onderzocht de Onderzoeksraad bijvoorbeeld de crash van vlucht MH17, de omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn en de aardbevingsrisico’s door gaswinning in Groningen. De drie kernwaarden van de Onderzoeksraad staan daarbij centraal: onafhankelijk, transparant en deskundig.

De Onderzoeksraad is bevoegd om onderzoek te doen op bijna alle terreinen. Naast ongevallen in de luchtvaart, het spoor, de scheepvaart en bouw onderzoekt de Onderzoeksraad bijvoorbeeld ook voorvallen in de (petro-)chemische industrie, de voedingsmiddelensector, militaire voorvallen bij Defensie en voorvallen op het gebied van openbare orde.

Werken bij de Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad is een kleine, professionele organisatie die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van de rapporten die worden uitgebracht. De Onderzoeksraad vindt een goede onderlinge samenwerking belangrijk. Kennis delen en optimaal benutten, een open en kritische dialoog, een flexibele en coöperatieve instelling en een hoge mate van onafhankelijkheid en integriteit zijn daarbij vanzelfsprekend.

De Onderzoeksraad biedt een gevarieerd werkaanbod, omdat ieder onderzoek weer anders is en tot nieuwe inzichten leidt. Het contact met de raadsleden en met betrokken instanties zoals inspecties en brancheorganisaties zorgt ervoor dat medewerkers gedurende het onderzoeksproces kritisch blijven.

Op de website van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vind je meer informatie over de organisatie en de onderwerpen waaraan de Onderzoeksraad werkt.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon