De Rijksrederij: werken aan veilige vaarwegen

Bij de Rijksrederij, onderdeel van Rijkswaterstaat, werken zo’n 200 mensen dag en nacht aan veilige en vlotte vaarwegen. Zowel op zee als op de binnenwateren. Kapitein Florus Noordhoek vertelt over zijn werk op een van de schepen van Rijkswaterstaat.

‘Mooi om een bijdrage te leveren aan Nederland als vlot en veilig transportland’

Nederland verbinden

Rijkswaterstaat werkt aan belangrijke verbindingen voor onze mobiliteit en bereikbaarheid. In heel Nederland. Over weg en water. Om dit werk goed te kunnen doen, legt Rijkswaterstaat verbindingen met gemeenten, provincies en waterschappen, met opdrachtnemers en andere marktpartijen en met gebruikers van weg en water.

Vaarwegen beheersen

Het beheersen van de bijna 8.000 kilometer vaarwegen is een taak van Rijkswaterstaat. Personeel en materieel dat daarvoor nodig is, is ondergebracht bij de Rijksrederij. Een van de 200 medewerkers bij de Rijksrederij is Florus, kapitein van de Frans Naerebout.

De Rijksrederij

Bij de Rijksrederij werken ruim 200 mensen dag en nacht aan veilige en vlotte vaarwegen. Zowel op zee als op de binnenwateren. Een van deze mensen is Florus Noordhoek, kapitein van de Frans Naerebout, een van de 9 betonningsvaartuigen.

‘Varen is veel te leuk en het werkgebied is groot. Ik ga voorlopig niet naar de wal’

Aan het werk op het schip.

Veilig en vlot

Florus: 'De Frans Naerebout is een van de 9 betonningsvaartuigen. Met mijn team van 14 man zorg ik dat de boeien en tonnen in orde zijn en op de juiste positie liggen, zodat de scheepvaart veilig en vlot zijn weg kan vinden. Dat doen we op de Westerschelde, de Oosterschelde en voor een gedeelte op zee.

Onregelmatige werktijden

Onze werkdag begint om 8 uur 's ochtends. Ik maak de dag van tevoren een planning. Maar ons werkterrein is zo groot dat het vaak na zevenen wordt. En soms redden we het überhaupt niet om voor het einde van de dag binnen te komen.

Kapitein Florus aan het roer
Een grote groene boei wordt op zee schoongespoten.
Aan het werk op het dek: schoonspuiten van materiaal.
Aan het werk op het dek: het lassen van een grote ketting.
Aan het werk op het dek: het binnenhalen van een grote rode metalen boei.
Aan het werk op het dek: het repareren van materiaal.
In gesprek op het dek.
Kapitein Florus kijkt van boven toe hoe een boei binnengehaald wordt.
Kapitein Florus kijkt vanuit zijn kajuit naar buiten.
Kapitein Florus bellend op zijn kantoor.

Reddingsacties

Als we door de kustwacht worden gevorderd, weten we helemaal niet wanneer we weer thuiskomen. Dat kan zomaar gebeuren want de schepen van Rijkswaterstaat kunnen op verzoek worden ingezet om bijvoorbeeld drugstransporten tegen te gaan of te helpen bij reddingsacties en oliebestrijding.

Spierballen

Het is gevarieerd werk. Werk waar nog spierballen bij komen kijken. Als kapitein sta ik ervoor dat mijn bemanning met plezier naar z'n werk komt. En dat er een informele, maar wel professionele, sfeer heerst.'

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon