Martine van der Does

Als het schip uitvaart, voel ik me stiekem wel een beetje trots
Martine van der Does

Martine van der Does
Senior Beleidsmedewerker en noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Studeerde bouwkunde aan de technische universiteit Delft. Deed in Afrika bouwprojecten en werkte daarna als onderzoeker bij de TUDelft en TNO en als logistieker bij Artsen Zonder Grenzen. Belandde via het BZ-klasje (opleiding voor startende beleidsmedewerkers) in de ontwikkelingssamenwerking bij de directie Afrika.
  • Na anderhalf jaar op de Nederlandse Ambassade in Afghanistan te hebben gewerkt kwam ze terecht bij de afdeling Stabiliteit en Humanitaire hulp van het ministerie BUZA. Zelfs buiten het werk combineert ze sport met zinvol bezig zijn. In 2014 reed ze met het Artsen Zonder Grenzenteam de tour for life van Italië naar Nederland waar ze een groot geldbedrag ophaalde.

Martine van der Does is beleidsmedewerker en noodhulpspecialiste bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens een ramp regelt ze dat er specialisten en hulpgoederen gaan naar landen waar zich humanitaire rampen voordoen. Daarnaast houdt zij zich bezig met onderwerpen zoals rampenparaatheid, water in relatie tot noodhulp, het Nederlandse Urban Search and Rescue team en samenwerking met VN, EU en Rode Kruis organisaties. Momenteel volgt ze naast haar werk de masteropleiding internationale humanitaire hulp aan de Fordham Universiteit in New York.


Hoog risico land

‘Toen ik bij de directie Afrika werkte en werd gevraagd anderhalf jaar in Afghanistan op de Nederlandse ambassade te gaan werken, zei ik direct ja. Het is een hoog risico land. Je krijgt te maken met aanslagen en verscherpte beveiliging. Je bewegingsvrijheid wordt enorm beperkt. In je eentje de straat op, zit er niet in. Er gaat altijd beveiliging mee. Ook als je uit eten wilt. Ik was daar verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in Kabul en de provincie Uruzgan. Onder andere de bouw van een vliegveld en van een school. In de hoofdstad Kabul voerde ik bijvoorbeeld gesprekken met het ministerie van onderwijs om hun steun te krijgen voor onderwijsprojecten ter plaatse. Aan de andere kant bezoek ik de bouwplaats in Uruzgan om de vorderingen van de bouw van een vliegveld te bekijken.

Sociale relevantie

Na Afghanistan kwam ik bij de directie Stabiliteit en Humanitaire Hulp op het ministerie in Den Haag terecht waar ik mij weer bezig hield met onderwerpen die voor mij vertrouwd zijn vanuit mijn achtergrond bij Artsen Zonder Grenzen. En ik moet zeggen, daar ligt mijn passie, in de noodhulpspecialisatie. De sociale relevantie ervan, concreet iets kunnen bijdragen, daar zit het ‘m in. Een keer in de drie weken ben ik 24 uur per dag ‘on call’. Met tyfoon Hagupit in de Filippijnen bijvoorbeeld staat alles weer op scherp.

Zo ook tijdens tyfoon Haiyan in de Filippijnen en bij de overstromingen op de Balkan. Er wordt een crisisteam samengesteld van mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Dan bekijk je of Nederland een bijdrage gaat leveren en er Nederlandse experts in EU- of VN-teams naartoe gaan en goederen of hulpmiddelen. Bij ebola resulteerde dat in de inzet van het marineschip de Karel Doorman. Een ramp betekent opschalen, in de gaten houden en zorgen dat de minister geïnformeerd wordt.

Technisch inzicht en coördinatievermogen

Op de een of andere manier beland ik altijd wel aan de technische of logistieke kant van mijn werk. Zo heb ik geholpen met de planning van twee hulpvluchten naar de Filippijnen na Tyfoon Haiyan en naar Irak afgelopen zomer. Ik ben zelf meegeweest met de hulpvlucht. Je werkt heel hard. Dat je concreet ziet wat je werk doet, is een kers op de taart. Wat ebola betreft ben ik de contactpersoon in het ebolateam specifiek voor de logistieke bevoorrading van het marineschip de Karel Doorman. Je maakt continu berekeningen: hoeveel goederen hebben we, wat kan er nog bij, zit de juiste documentatie erbij. Het vraagt veel van mijn technisch inzicht en coördinatievermogen om dit allemaal in goede banen te leiden. Gelukkig heb ik een technische achtergrond en werk ik goed samen met mijn collega’s bij het ministerie van Defensie die de echte technische kennis hebben. En toen het schip voor de tweede keer uitging, voelde ik me stiekem wel een beetje trots.’

Ik werk voor Nederland

Nederland zet zich actief in voor de verduurzaming van de textielketen

Wendela Huisman


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor international business administration af. Deed daarna de master global business and stakeholder management.

Lees meer over Wendela Huisman
Ik heb veel vrijheid om zelf projecten op te starten

Myrthe Feddema


Senior beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor algemene cultuurwetenschappen af.

Lees meer over Myrthe Feddema
Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden

Deniz Horzum


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit. Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.

Lees meer over Deniz Horzum
We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland

Veerle Vastwijk


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Veerle Vastwijk
Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim

Mina Goesjenova


Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Mina Goesjenova
Met collega’s in Brussel kijk ik of we andere landen kunnen meekrijgen in een Nederlands standpunt

Tsjebbe Paulussen


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en besloot daarnaast ook de Arabische taal en cultuur te gaan studeren om bij de BZ-opleiding op te vallen tussen alle and

Lees meer over Tsjebbe Paulussen
Ik wil contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking

Jorien Janssen


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde psychologie in Utrecht en deed vervolgens een master antropologie in Amsterdam. Verbleef gedurende 3 maanden in Zuid Afrika. Deed daar onderzoek naar geweld in townships.

Lees meer over Jorien Janssen
Ik adviseer over de financiële kant van grote projectaanvragen

Gerardo Flores


Financieel adviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht en daarna bedrijfskunde met een major accounting en control aan de Erasmus Universiteit.

Lees meer over Gerardo Flores
Door de confrontatie met armoede steeg mijn interesse in wereldproblematiek

Winnie Teunissen


Noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Bedrijfseconomie en studeerde een halfjaar in Zuid-Afrika. Gaf een baan in het bedrijfsleven al snel op om als rijkstrainee aan de slag te gaan.

Lees meer over Winnie Teunissen
Iets doen voor mensen die het minder goed hebben was mijn drijfveer om bij Buitenlandse zaken te solliciteren

Kavish Bisseswar


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master war studies aan King’s College Londen. Studeerde daarvoor in Utrecht (bachelor economics & political science) en een semester in Singapore.

Lees meer over Kavish Bisseswar
Ik plan de agenda voor een afvaardiging uit Tsjaad

Bruno van den Toorn


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn bachelor en master in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft Verdiepte zich tijdens zijn studie in de kwantummechanica.

Lees meer over Bruno van den Toorn
Ik klom op van postjongen naar controller

Ed de Voogd


Controller
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Werkt al 43 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt van sportvissen, wandelen en fitness, wat hij voor corona zo’n 5 tot 6 keer per week deed. Is sinds 2 jaar opa.

Lees meer over Ed de Voogd
De coronacrisis was het historisch hoogtepunt in mijn carrière: het terughalen van meer dan 10.000 Nederlanders uit het buitenland.

Cor Hersbach


Hoofd Werving en Selectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Startte bij de de Koninklijke Marine en begon in 1980 bij het ministerie van BZ. Haalde in de avonduren zijn vwo-diploma én heao-bestuurskunde.

Lees meer over Cor Hersbach
Ook als diplomaat in Afrika kan je kennis van het Mandarijn van pas komen

Jan Anne van der Veer


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde sinologie in Leiden en werkte daarna 3 jaar als politiek medewerker op de Nederlandse ambassade in China.

Lees meer over Jan Anne van der Veer
Nederland steunt internationale hoven en tribunalen zodat ze effectief en onafhankelijk kunnen werken

Steven Sutton


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde bachelors in sociologie en in wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en daarna een master Political Sociology aan de London School of Economics.

Lees meer over Steven Sutton
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon