Martine van der Does

Als het schip uitvaart, voel ik me stiekem wel een beetje trots
Martine van der Does

Martine van der Does
Senior Beleidsmedewerker en noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Studeerde bouwkunde aan de technische universiteit Delft. Deed in Afrika bouwprojecten en werkte daarna als onderzoeker bij de TUDelft en TNO en als logistieker bij Artsen Zonder Grenzen. Belandde via het BZ-klasje (opleiding voor startende beleidsmedewerkers) in de ontwikkelingssamenwerking bij de directie Afrika.
  • Na anderhalf jaar op de Nederlandse Ambassade in Afghanistan te hebben gewerkt kwam ze terecht bij de afdeling Stabiliteit en Humanitaire hulp van het ministerie BUZA. Zelfs buiten het werk combineert ze sport met zinvol bezig zijn. In 2014 reed ze met het Artsen Zonder Grenzenteam de tour for life van Italië naar Nederland waar ze een groot geldbedrag ophaalde.

Martine van der Does is beleidsmedewerker en noodhulpspecialiste bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens een ramp regelt ze dat er specialisten en hulpgoederen gaan naar landen waar zich humanitaire rampen voordoen. Daarnaast houdt zij zich bezig met onderwerpen zoals rampenparaatheid, water in relatie tot noodhulp, het Nederlandse Urban Search and Rescue team en samenwerking met VN, EU en Rode Kruis organisaties. Momenteel volgt ze naast haar werk de masteropleiding internationale humanitaire hulp aan de Fordham Universiteit in New York.


Hoog risico land

‘Toen ik bij de directie Afrika werkte en werd gevraagd anderhalf jaar in Afghanistan op de Nederlandse ambassade te gaan werken, zei ik direct ja. Het is een hoog risico land. Je krijgt te maken met aanslagen en verscherpte beveiliging. Je bewegingsvrijheid wordt enorm beperkt. In je eentje de straat op, zit er niet in. Er gaat altijd beveiliging mee. Ook als je uit eten wilt. Ik was daar verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in Kabul en de provincie Uruzgan. Onder andere de bouw van een vliegveld en van een school. In de hoofdstad Kabul voerde ik bijvoorbeeld gesprekken met het ministerie van onderwijs om hun steun te krijgen voor onderwijsprojecten ter plaatse. Aan de andere kant bezoek ik de bouwplaats in Uruzgan om de vorderingen van de bouw van een vliegveld te bekijken.

Sociale relevantie

Na Afghanistan kwam ik bij de directie Stabiliteit en Humanitaire Hulp op het ministerie in Den Haag terecht waar ik mij weer bezig hield met onderwerpen die voor mij vertrouwd zijn vanuit mijn achtergrond bij Artsen Zonder Grenzen. En ik moet zeggen, daar ligt mijn passie, in de noodhulpspecialisatie. De sociale relevantie ervan, concreet iets kunnen bijdragen, daar zit het ‘m in. Een keer in de drie weken ben ik 24 uur per dag ‘on call’. Met tyfoon Hagupit in de Filippijnen bijvoorbeeld staat alles weer op scherp.

Zo ook tijdens tyfoon Haiyan in de Filippijnen en bij de overstromingen op de Balkan. Er wordt een crisisteam samengesteld van mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Dan bekijk je of Nederland een bijdrage gaat leveren en er Nederlandse experts in EU- of VN-teams naartoe gaan en goederen of hulpmiddelen. Bij ebola resulteerde dat in de inzet van het marineschip de Karel Doorman. Een ramp betekent opschalen, in de gaten houden en zorgen dat de minister geïnformeerd wordt.

Technisch inzicht en coördinatievermogen

Op de een of andere manier beland ik altijd wel aan de technische of logistieke kant van mijn werk. Zo heb ik geholpen met de planning van twee hulpvluchten naar de Filippijnen na Tyfoon Haiyan en naar Irak afgelopen zomer. Ik ben zelf meegeweest met de hulpvlucht. Je werkt heel hard. Dat je concreet ziet wat je werk doet, is een kers op de taart. Wat ebola betreft ben ik de contactpersoon in het ebolateam specifiek voor de logistieke bevoorrading van het marineschip de Karel Doorman. Je maakt continu berekeningen: hoeveel goederen hebben we, wat kan er nog bij, zit de juiste documentatie erbij. Het vraagt veel van mijn technisch inzicht en coördinatievermogen om dit allemaal in goede banen te leiden. Gelukkig heb ik een technische achtergrond en werk ik goed samen met mijn collega’s bij het ministerie van Defensie die de echte technische kennis hebben. En toen het schip voor de tweede keer uitging, voelde ik me stiekem wel een beetje trots.’

Ik werk voor Nederland

Ik maak techniek begrijpelijk voor mensen zonder kennis van ICT
Irene de Leeuwerk
Risicoanalist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Rechten, met de masters Privaatrecht en Strafrecht.

Lees meer over Irene de Leeuwerk
Ik plan de agenda voor een afvaardiging uit Tsjaad
Bruno van den Toorn
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn bachelor en master in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft Verdiepte zich tijdens zijn studie in de kwantummechanica.

Lees meer over Bruno van den Toorn
Met collega’s in Brussel kijk ik of we andere landen kunnen meekrijgen in een Nederlands standpunt
Tsjebbe Paulussen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en besloot daarnaast ook de Arabische taal en cultuur te gaan studeren om bij de BZ-opleiding op te vallen tussen alle and

Lees meer over Tsjebbe Paulussen
Tussen crisis en grote evenementen, Buitenlandse Zaken is overal dichtbij
Daphne Kerremans
Communicatieadviseur en woordvoerder
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Behaalde de master communicatie, beleid, management bij de studie bestuur- en organisatiewetenschap.

Lees meer over Daphne Kerremans
Internationaal inkopen is out of the box denken
Miraida Lourens
Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Deed de hbo-opleiding management, economie en recht. Tijdens haar werk volgde ze de post-hbo-opleiding aanbesteden en inkoop aan de hogeschool Utrecht en de opleiding NEVI 1.

Lees meer over Miraida Lourens
Ik heb veel vrijheid om zelf projecten op te starten
Myrthe Feddema
Senior beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor algemene cultuurwetenschappen af.

Lees meer over Myrthe Feddema
Iets doen voor mensen die het minder goed hebben was mijn drijfveer om bij Buitenlandse zaken te solliciteren
Kavish Bisseswar
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master war studies aan King’s College Londen. Studeerde daarvoor in Utrecht (bachelor economics & political science) en een semester in Singapore.

Lees meer over Kavish Bisseswar
Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat in de schijnwerpers
Mirte Ruesen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vertrok na haar bachelor internationale economie en business management naar Colombia voor een halfjaar ontwikkelingswerk.

Lees meer over Mirte Ruesen
Bezig met vluchtelingen, mensenrechten en cultuur in een onstuimig land als Libanon
Willem van de Riet
2e secretaris op de Nederlandse ambassade in Beiroet, Libanon
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde liberal arts and sciences aan University College Utrecht. Deed daarna een master internationale betrekkingen aan The London School of Economics and Political Science.

Lees meer over Willem van de Riet
Ook als diplomaat in Afrika kan je kennis van het Mandarijn van pas komen
Jan Anne van der Veer
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde sinologie in Leiden en werkte daarna 3 jaar als politiek medewerker op de Nederlandse ambassade in China.

Lees meer over Jan Anne van der Veer
Ik klom op van postjongen naar controller
Ed de Voogd
Controller
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Werkt al 43 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt van sportvissen, wandelen en fitness, wat hij voor corona zo’n 5 tot 6 keer per week deed. Is sinds 2 jaar opa.

Lees meer over Ed de Voogd
Door de confrontatie met armoede steeg mijn interesse in wereldproblematiek
Winnie Teunissen
Noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Bedrijfseconomie en studeerde een halfjaar in Zuid-Afrika. Gaf een baan in het bedrijfsleven al snel op om als rijkstrainee aan de slag te gaan.

Lees meer over Winnie Teunissen
Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim
Mina Goesjenova
Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Mina Goesjenova
Als rijksinkoper denk je verder dan je eigenbelang
Angelique van Aarden
Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begon als hypnotherapeut maar maakte al snel de stap richting het inkoopvak.

Lees meer over Angelique van Aarden
We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland
Veerle Vastwijk
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Veerle Vastwijk
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon