Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Michiel Hoorweg

Je bent de spin in het web. Het is belangrijk dat een collega jouw onderwerpen volgt. Zo ben je altijd vervangbaar
Michiel Hoorweg

Michiel Hoorweg
Crisiscoördinator
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

  • Studeerde Sociale Economie in Utrecht. Werkte als onderzoeker bij de vereniging van geneeskundige hulpverleningsorganisaties in de regio, de GHOR. Leert Spaans en verdiept zich in de Latijns-Amerikaanse cultuur. Aanleiding: zijn oud-tante in Peru. Woont bij het ministerie om de hoek. In geval van een crisis, is hij binnen 3 minuten op zijn werk.

Michiel Hoorweg is crisiscoördinator bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de directie Publieke Gezondheid. Hij is verantwoordelijk voor de informatievoorziening en besluitvorming binnen het ministerie rondom crises. Zijn taak is de juiste mensen betrekken en informeren. Ook zorgt hij voor afstemming met crisisafdelingen van andere ministeries.


Crises

'Mijn werkterrein ligt bij crises waarbij gezondheidszorg betrokken is. Denk aan voedselveiligheid, infectieziekten, nucleaire crises, een chemische fabriek die is ontploft. In zulke situaties wordt er direct een crisisteam georganiseerd. Het crisisteam regelt en neemt deel aan het overleg van het beleidsteam en het operationeel team. Die maken afspraken over de aanpak, bereiden ze voor en zorgen dat ze uitgevoerd worden. Ik bereid de agenda’s voor, zorg dat de juiste onderwerpen erop staan, doe de verslaglegging en concludeer actiepunten.

Ebola op mijn bordje

Toen ik terugkwam van vakantie, waren mijn 2 collega crisiscoördinatoren druk met de voorbereiding van de nationale herdenking MH17. Ik kreeg ebola op mijn bordje. Ebola is in Nederland niet direct een bedreiging van de gezondheid. Maar het regende vragen. Over protocollen voor ziekenhuizen, ambulancezorg, politie en brandweer. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde vragen over een ebola-verdenking op een boot die via de haven van Rotterdam naar Antwerpen zou varen. Daar moet snel een beslissing op komen. En de minister wilde weten hoe het geregeld is met de beschermingspakken van ambulancepersoneel.Op drukke dagen beoordeel ik zo’n 250 mails. Ik haal actiepunten eruit en zorg dat deze bij de juiste mensen komen. En ik maak iedere dag een update voor de minister. Wat is er gebeurd, wat is er besloten en wat speelt er rondom ebola.

Schoonmakers

Ebola raakt veel ministeries. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vanwege crisisbeheersing en de relatie met veiligheidsregio’s en eventueel terrorismebestrijding. Buitenlandse Zaken voor hulp aan Afrika en afstemming met Europa en de VN. Maar ook Sociale Zaken omdat personeel van Nederlandse bedrijven in West Afrika beschermd moet worden en bijvoorbeeld ook schoonmakers op vliegvelden. We sturen tweewekelijks situation reports naar de betrokken ministeries zodat zij volledig op de hoogte zijn. En er is een ‘bewindsliedenoverleg naar behoefte’. Defensie, VWS en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zijn bijvoorbeeld bijeengekomen om te praten over de Nederlandse bijdrage aan de hulp in Afrika.

Indrukwekkend

Ik werk hier nu amper een jaar, maar met de MH17 en ebola kreeg ik gelijk met grote onderwerpen te maken. Toen ik 17 juli, iets over half acht hoorde dat de MH17 was neergestort, zat ik om 20.00 uur bij een crisisoverleg van het nationaal crisiscentrum. Omdat ik om de hoek woon, kon ik direct aanschuiven. Ook al had ik geen dienst. Het was een internationale crisisbeheersing, normaal op dg-niveau. Dat is best een spannend moment. Het duurde slechts 10 minuten omdat de minister direct in een persconferentie op tv ging en gebrieft moest worden. Met minimale informatie moet je met z’n allen zorgen dat je de goede beslissingen neemt. Erg indrukwekkend.’

Ik werk voor Nederland

Ik ben adviseur, data-analist, werkgroepleider en architect ineen
Tomas Bijkerk
Rijks ICT-trainee
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde Artificial Intelligence en Business Information Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Houdt als informatiejunk het liefst alle nieuwssites bij.

Lees meer over Tomas Bijkerk
Mijn werk raakt ook ethische vraagstukken
Tim de Groot
Enterprise Architect
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde informatica aan de Haagse Hogeschool en behaalde een Master in Management & ICT bij ProEducation.

Lees meer over Tim de Groot
Als trainee bij de Rijksoverheid kan ik me inzetten voor meer diversiteit
Ryan Ramharak
Rijkstrainee
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde pedagogische wetenschappen in Nijmegen. Verhuisde voor het Rijkstraineeprogramma naar Den Haag. Kijkt in zijn vrije tijd veel films en documentaires: alles behalve horror.

Lees meer over Ryan Ramharak
Ik weet precies hoe de geldstromen rond het zorgstelsel lopen
Niek Degen
Financial Trainee
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Is in het 2e jaar van zijn 2-jarig Financial Traineeship in dienst gekomen bij de directie Financieel- Economische Zaken en Klimaat van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn

Lees meer over Niek Degen
Met informatiebeleid kun je de zorg echt beter maken’
Tim Postema
Manager en plaatsvervangend directeur Informatiebeleid
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Universiteit van Twente. Is zijn hele loopbaan bezig met de vraag hoe hij informatie kan laten werken voor de zorg.

Lees meer over Tim Postema
Als ICT’er moet je je altijd blijven ontwikkelen
Marieke Teerds
Afdelingshoofd Informatie en ICT IGJ
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde Bedrijfskunde in Rotterdam en kwam via IQUIP (nu Sogeti) en Robeco bij de Rijksoverheid terecht.

Lees meer over Marieke Teerds
Het voelt een beetje als mijn eigen subsidiewinkel bij VWS
Pieter van Rijs
Financial Trainee
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en haalde zijn master publiek management.

Lees meer over Pieter van Rijs
Mijn liefde voor recht en zorg komen samen in deze baan
Wieke de Haan
Senior juridisch adviseur IGJ
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde rechten met een master gezondheidsrecht.

Lees meer over Wieke de Haan
VWS werkt aan thema’s die mij aan het hart gaan
Nico Baars
CIO kern- en informatiemanagement
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Studeerde af met als specialisatie overheidsfinanciën. Werkt ruim 18 jaar bij VWS.

Lees meer over Nico Baars
Bij uitbraken van infectieziekten, benaderen we de media met onze eigen nieuwsberichten
Hella Smit
Senior communicatieadviseur RIVM
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde HBO verpleegkunde in 1985, werkte op een kinderafdeling en even in de psychiatrie. Daarna bij de GGD (gemeentelijke gezondheidsdienst) in de publiekscommunicatie.

Lees meer over Hella Smit
Ik ondersteun het secretariaat in de breedste zin van het woord
Daniël van Schendel
Medewerker administratie
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Volgde de opleiding mbo-2 bedrijfsadministratie. Werkte 3 ½ jaar bij een adviesbureau in de culturele sector. Fietst en wandelt graag in zijn vrije tijd.

Lees meer over Daniël van Schendel
Zorgen dat burgers toegang krijgen tot hun eigen gezondheidsgegevens
Jochen Mikolajczak
Coördinerend adviseur informatiebeleid Volksgezondheid
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde psychologie aan de Universiteit van Maatricht. Promoveerde daar op de ontwikkeling van een online interventie voor het bevorderen van testen op HIV.

Lees meer over Jochen Mikolajczak
Richtlijnen zijn een advies, er zijn altijd situaties denkbaar waarin een andere keus beter is
Leslie Isken
Beleidsadviseur RIVM
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde biomedische wetenschappen aan de VU in Amsterdam, afstudeerrichting Beleid en Management. Kwam in 2003 bij het RIVM terecht via een stage.

Lees meer over Leslie Isken
Door een goede voorbereiding verliep de start van een arbeidsbeperkte collega soepel
Paul Zwinkels
Hoofd Bedrijfsbureau
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Deed HEAO commerciële economie. Begon in 1994 bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als senior-subsidiemedewerker, daarna als senior-adviseur bedrijfsvoering.

Lees meer over Paul Zwinkels
De hectiek bij uitbraken maakt van mijn werk een hele uitdaging
Rianne van Gageldonk-Lafeber
Epidemioloog RIVM
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde biomedische gezondheidswetenschappen in Nijmegen, afstudeerrichting epidemiologie. Deed na haar studie ongeveer een jaar onderzoek bij de Universiteit Utrecht.

Lees meer over Rianne van Gageldonk-Lafeber
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon