Mirte Ruesen

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat in de schijnwerpers
Mirte Ruesen

Mirte Ruesen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Vertrok na haar bachelor internationale economie en business management naar Colombia voor een halfjaar ontwikkelingswerk. Deed voor haar master internationale betrekkingen onderzoek in Tunesië naar de rol van de overheid binnen de transitie naar een duurzamer landbouwsysteem.
  • Na het behalen van haar master milieu en resourcemanagement deed ze op de Galapagos eilanden onderzoek voor het Wereld Natuur Fonds. Werkte daarna nog bij het Centrum tot Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden (CBI).
  • Richtte samen met een groep jongeren de Youth Food Movement Amsterdam op om mensen meer bewust te maken van hun eten.
  • Fotografeert, surft en is trainer bij Rauw Amsterdam, een urban safari sportclub die het buiten sporten stimuleert.

Mirte Ruesen heeft internationale ambities en een focus op ontwikkelings- en milieugerelateerde zaken. Maar haar hart lag altijd al bij duurzame ontwikkeling. In 2016 begon ze aan de 7-jarige opleiding voor startende beleidsmedewerkers bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Ze is net begonnen op de directie Internationale Marktordening en Handelspolitiek waar ze haar interdisciplinaire achtergrond in Milieumanagement, Politicologie en Economie gebruikt voor het verduurzamen van internationale handelsstromen.


Idealist

‘Ik heb een sterke interesse in de onderwerpen ecologie, politicologie, economie en duurzaamheid en merkte tijdens mijn onderzoek voor het Wereld Natuur Fonds dat deze onderwerpen heel goed samen gaan. Ik onderzocht hoe een economische waarde aan de lokale natuur te erkennen en op deze manier een economisch argument te ontwikkelen voor natuurbehoud. Maar ik ontdekte ook dat ik mijn idealisme niet als onderzoeker of actievoerder wil inzetten. Ik wil juist met verschillende spelers samenwerken en een verbinding leggen tussen het onderzoeksveld, de maatschappij en het bedrijfsleven. Door globalisering hangt alles samen, waardoor onze economie en het bedrijfsleven niet los gezien kan worden van bijvoorbeeld klimaatverandering en voedselzekerheid. Grote duurzaamheids- en ontwikkelingsproblemen kunnen niet door één speler opgelost worden. Het samenbrengen van partijen om gezamenlijk constructieve oplossingen te ontwikkelen en te verduurzamen, zó wil ik graag mijn maatschappelijke bijdrage leveren. Toen ik in contact kwam met BZ besefte ik dat de Rijksoverheid deze rol heeft.

Gemêleerd gezelschap

Van de selectieprocedure had ik geen specifieke verwachtingen, het leek me vooral leerzaam om de verschillende stappen te doorlopen. Ik was positief verrast door het eerste sollicitatiegesprek waar veel naar mijn mening en intrinsieke motivatie werd gevraagd. Ik kreeg steeds beter voor de bril hoe je als idealistisch specialist juist bij BZ je plek kan vinden. De groep is een gemêleerd gezelschap van mensen met erg verschillende achtergronden. Van econoom tot natuurkundige en van rechtsgeleerde tot journalist. Iedereen brengt mooie bagage mee waardoor je alleen al van elkaar ontzettend veel leert.

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Mijn eerste werkplek bij het cluster Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een schot in de roos. Hier komt mijn interdisciplinaire achtergrond bij elkaar. Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat erg in de schijnwerpers. De Rijksoverheid zit met het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld (de ngo’s) en kennisinstellingen aan tafel om afspraken te maken die in convenanten worden vastgelegd. Dit zijn afspraken over hoe je de risico’s op milieu- en op mensenrechtenvlak kunt vermijden. Verantwoordelijkheid moet over de gehele productieketen gedragen worden, dus ook in andere landen waar producten vaak worden gemaakt. De complexiteit van duurzame ontwikkeling maakt dat je alle spelers aan boord moet hebben.

Kracht van verbinden

Laatst was ik in Parijs bij de jaarlijkse conferentie voor Verantwoord Ondernemen van de OESO, Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Hier wordt teruggekeken op de OESO-richtlijnen voor verantwoord zakendoen. Het bedrijfsleven, financiële instellingen en ngo’s komen bij elkaar omdat ze hier allemaal mee te maken hebben. Ik geloof echt in de kracht van een positieve benadering om de juiste spelers en onderwerpen met elkaar te verbinden. Ik ben blij dat de Rijksoverheid deze benadering hanteert en de menselijke kant van het werk als beleidsmedewerker een centrale rol heeft. Dit werk heeft daarom de perfecte combinatie van ingrediënten die ervoor zorgen dat ik gemotiveerd en met plezier naar mijn werk ga.’

Ik werk voor Nederland

Ik wil contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking
Jorien Janssen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde psychologie in Utrecht en deed vervolgens een master antropologie in Amsterdam. Verbleef gedurende 3 maanden in Zuid Afrika. Deed daar onderzoek naar geweld in townships.

Lees meer over Jorien Janssen
Ook als diplomaat in Afrika kan je kennis van het Mandarijn van pas komen
Jan Anne van der Veer
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde sinologie in Leiden en werkte daarna 3 jaar als politiek medewerker op de Nederlandse ambassade in China.

Lees meer over Jan Anne van der Veer
Ik plan de agenda voor een afvaardiging uit Tsjaad
Bruno van den Toorn
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn bachelor en master in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft Verdiepte zich tijdens zijn studie in de kwantummechanica.

Lees meer over Bruno van den Toorn
Als het schip uitvaart, voel ik me stiekem wel een beetje trots
Martine van der Does
Senior Beleidsmedewerker en noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bouwkunde aan de technische universiteit Delft.

Lees meer over Martine van der Does
Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden
Deniz Horzum
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit. Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.

Lees meer over Deniz Horzum
Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim
Mina Goesjenova
Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Mina Goesjenova
Ik zet data in bij een ministerie waar alle onderwerpen samenkomen
Vincent van Thuijl
Adviseur strategie en innovatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bestuurs- en organisatiewetenschap en behaalde de masters bestuur en beleid en Public Information Management.

Lees meer over Vincent van Thuijl
Iets doen voor mensen die het minder goed hebben was mijn drijfveer om bij Buitenlandse zaken te solliciteren
Kavish Bisseswar
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master war studies aan King’s College Londen. Studeerde daarvoor in Utrecht (bachelor economics & political science) en een semester in Singapore.

Lees meer over Kavish Bisseswar
Ik heb veel vrijheid om zelf projecten op te starten
Myrthe Feddema
Senior beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor algemene cultuurwetenschappen af.

Lees meer over Myrthe Feddema
Als rijksinkoper denk je verder dan je eigenbelang
Angelique van Aarden
Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begon als hypnotherapeut maar maakte al snel de stap richting het inkoopvak.

Lees meer over Angelique van Aarden
We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland
Veerle Vastwijk
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Veerle Vastwijk
De coronacrisis was het historisch hoogtepunt in mijn carrière: het terughalen van meer dan 10.000 Nederlanders uit het buitenland.
Cor Hersbach
Hoofd Werving en Selectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Startte bij de de Koninklijke Marine en begon in 1980 bij het ministerie van BZ. Haalde in de avonduren zijn vwo-diploma én heao-bestuurskunde.

Lees meer over Cor Hersbach
Ik zit nu op de plek waar echt het beleid gemaakt wordt
Suzanne Tossings
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde in Maastricht en Stellenbosch en behaalde een master Africa & international development in Edinburgh.

Lees meer over Suzanne Tossings
Nederland zet zich actief in voor de verduurzaming van de textielketen
Wendela Huisman
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor international business administration af. Deed daarna de master global business and stakeholder management.

Lees meer over Wendela Huisman
Door de confrontatie met armoede steeg mijn interesse in wereldproblematiek
Winnie Teunissen
Noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Bedrijfseconomie en studeerde een halfjaar in Zuid-Afrika. Gaf een baan in het bedrijfsleven al snel op om als rijkstrainee aan de slag te gaan.

Lees meer over Winnie Teunissen
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon