Pieternel Levelt

Het KNMI heeft alle kennis in huis over satellietwaarnemingen
Pieternel Levelt

Pieternel Levelt
Vakgroepmanager Research & Development Satelliet Waarnemingen KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Studeerde scheikunde aan de Vrije universiteit Amsterdam. Promoveerde in de natuurkunde aan dezelfde universiteit. Doceert aan de TU Delft.
  • Zwemt, fietst, doet aan triatlons, schildert en speelt dwarsfluit in het gelegenheidsorkest van het KNMI.

Professor Pieternel Levelt is vakgroepmanager Research & Development Satelliet Waarnemingen bij het KNMI. Zij is verantwoordelijk voor het satelliet instrument Ozon Monitoring Instrument (OMI), die in een baan om de aarde draait. Een Hollands succesverhaal.


Pionier

‘Ik ben gek op uitdagingen, het onbekende leren begrijpen met de nieuwste methodes. Dat zag je al tijdens mijn promotieonderzoek. Toen bouwde ik een laser met XUV, extreem ultraviolette licht. De eerste XUV laser in Nederland. Nu ben ik de eerste Principal Investigator (PI) in Nederland van een atmosfeerinstrument, OMI. Dit instrument meet nauwkeurig hoe groot de luchtvervuiling is en hoe deze zich verplaatst. Bovendien wordt de dikte van de ozonlaag tot in de kleinste details gemeten. Dat is van belang voor het onderzoek naar klimaatveranderingen en het broeikaseffect, maar ook voor onze gezondheid.

Vervuiling in beeld

Hier bij het KNMI hebben we alle kennis in huis over satellietwaarnemingen. Samen met de markt hebben we OMI ontworpen. Nu ‘hangt’ OMI al zo’n 11 jaar op 700 km afstand in de ruimte. Dus ook in het operationeel houden van OMI zijn we ruimschoots geslaagd. We zetten de waarnemingen van OMI om in data waarmee we luchtkwaliteitverwachtingen kunnen maken en waarmee we in kaart brengen hoe het nu gesteld is met de luchtkwaliteit. Binnen de vakgroep rekenen experts terug naar de originele emissiebron, de vervuiler zeg maar.

Van lab naar satelliet

Ik werd aangenomen bij het KNMI op een postdoctoraal functie, waarin ik modelleer werk ging doen, in plaats van metingen in een lab zoals tijdens mijn promotieonderzoek. Een hele andere kant op dus. Ik ben gaan werken met atmosfeermodellen die de chemie van de atmosfeer beschrijven. Zowel de chemische reactie als de beweging en transport van de moleculen. Ik keek vooral naar de ozonlaag. Dat deed ik niet alleen met modellen maar ook met satellietmetingen, die ik onderling vergeleek met geavanceerde technieken. Nu leid ik een afdeling die met satellietmetingen kijkt naar vervuiling, ozon, chemie, aerosolen, wolken, wind, zonnestraling, zee- ijs en ga zo maar door.

De eerste en de jongste

In mijn postdoc periode ben ik begonnen met nadenken over OMI. Samen met de industrie. Uiteindelijk vroeg NASA ons in 1998 het instrument te leveren, en werd ik de PI van OMI. In 2004 is OMI gelanceerd. Toen begonnen we al aan een nieuw instrument te denken, TROPOMI. Dat is ‘binnengehaald’ in 2008. Ook daar werd ik de PI van. Voor OMI was ik de eerste PI in Nederland op een atmosfeerinstrument, én de eerste vrouw, én de jongste. Mijn Amerikaanse tegenspelers waren allemaal 60+ en man. Dat was voor iedereen een hele ervaring.

Wereldwijd uitwisselen van data

Het PI-schap voor TROPOMI heb ik inmiddels weer overgedragen, maar ik ben nog wel betrokken. Zowel inhoudelijk, als voorzitter van de ESA Mission Advisory Group van het instrument, als hoofd van de afdeling waarin TROPOMI wordt geleid. Ik noem mijn rol nu Scientific Initiator van TROPOMI. Het is een erg internationale wereld. Dat kan niet anders, want anders is het financieel niet op te brengen. Het is het principe van uitwisselen van data, wereldwijd, een open data policy. En iedereen draagt daar zijn steen of steentje aan bij.

Maatschappelijk geëngageerd

Het werk bij het KNMI is mooi omdat het een combinatie is van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek voor een duidelijk maatschappelijk doel, het verbeteren van klimaat en luchtkwaliteit. Waar je technisch hoogwaardige technologie gebruikt om dat te kunnen bereiken. Een uitdagende combinatie van onderzoek, techniek en maatschappelijke relevantie. Dat laatste proberen we nu ook veel meer uit te dragen. Want dat is ook belangrijk. Iedereen bij het KNMI werkt aan het klimaat en weer en is ‘KNMI-minded’. We zijn er trots op dat we er werken.’

Ik werk voor Nederland

Ik krijg veel vrijheid en mag zelf bepalen hoe ik invulling geef aan mijn opdrachten
Stein Grendel
Stagiair bij het KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Volgt de opleiding business management aan de Hogeschool Utrecht. Wil na zijn afstuderen misschien een traineeship doen bij de overheid, of aan de slag bij een sportbedrijf.

Lees meer over Stein Grendel
Je wordt uitgedaagd initiatief te nemen
Kiran Kana
Stagiair
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Doet de hbo-opleiding rechten, met een specialisatie in bestuursrecht.

Lees meer over Kiran Kana
Het is best spannend als er 3 of 4 verkeersleiders in je nek hijgen
Fons van Loy
Tot september 2014 hoofd weerkamer bij het KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Doorliep mavo, havo, vwo. Werkte daarna een jaar bij Fokker Schiphol Oost en vervolgens bij een vestiging van het KNMI op Schiphol Centrum. Dat beviel.

Lees meer over Fons van Loy
Werken bij het KNMI is werken met een stevige wetenschappelijke basis!
Rob Sluijter
Klimatoloog bij het KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde Fysische Geografie in Utrecht. Werkte kort bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Den Haag en daarna 10 jaar bij het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid.

Lees meer over Rob Sluijter
Hoe diverser de groep die opkomt voor diversiteit en inclusie, hoe overtuigender de boodschap
Suzan Akop
Senior beleidsmedewerker
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde Europese studies met specialisatie bestuur en beleid en hoopt in maart 2022 de master of public administration af te ronden.

Lees meer over Suzan Akop
Ik werd als junior toch aangenomen op een vacature voor senior
Devon Weijse
Informatieadviseur directoraat-generaal Mobiliteit
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Werkte als kok, toen hij besloot om informatiekunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam te gaan studeren. Ging voor zijn studie een half jaar naar Hong Kong.

Lees meer over Devon Weijse
Inkoop is anders bij de Rijksoverheid door de impact die je maakt
Samet Aydin
Inkoopadviseur
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde logistiek en economie aan de hogeschool Rotterdam en volgde een inkoopminor. Houdt van voetbal en gaat graag naar wedstrijden van Feyenoord. Doet aan boksen.

Lees meer over Samet Aydin
Bij werken aan waterveiligheid zie je het resultaat direct om je heen
Robert Smaak
Afdelingsmanager Projecten
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde sociologie na kort in de zorg werkzaam te zijn geweest. Ging bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de slag bij de afdeling verkeersveiligheid.

Lees meer over Robert Smaak
Het is fijn om een stabiele basis in Den Haag te hebben
Roald Maris
Informatiemanager directoraat-generaal Mobiliteit
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde informatiemanagement in Den Haag. Liep stage bij de Rijksoverheid.

Lees meer over Roald Maris
Ik geef nu leiding aan 6 teamgenoten. Daar ben ik best trots op
Vandena Chatterpal
Medewerker scannen en registreren
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Volgde de opleiding mbo 4 managementassistent. Gaat in haar vrije tijd graag naar de film en wandelt veel.

Lees meer over Vandena Chatterpal
Onderhandelen en proberen het financiële plaatje passend te krijgen, dat is echt leuk
Renée Dubbeldeman
Financial Trainee
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Haalde haar bachelor politicologie in Amsterdam, daarna een master bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en tot slot een master Global Environmental Governance aan de Vrije Univ

Lees meer over Renée Dubbeldeman
Mijn afdeling is de spin in het web tussen inspecteurs, de politiek en de buitenwereld
Norika Salih
Rijkstrainee
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde criminologie en Europees recht. Woont met haar vriend in een duurzame nieuwbouwwoning in Rotterdam.

Lees meer over Norika Salih
Nederland is leading als het gaat om maritiem beleid
Adnane Benajiba
Stagiair
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Ging naar de Amerikaanse school in Tanger, Marokko. Haalde in Barcelona zijn bachelor in Business Administration & Entrepreneurship.

Lees meer over Adnane Benajiba
Wij zijn de procesbewaking van de weerkamer
Anecita Kwidama
Functioneel beheerder KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde bedrijfskundige informatica aan de heao. Liep stage bij de hogeschool Rotterdam. Werkte daar 2 jaar en startte vervolgens bij Ordina.

Lees meer over Anecita Kwidama
Met de satellietdata en mijn algoritme brengen we de vervuiling in kaart
Bas Mijling
Wetenschappelijk medewerker KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde technische natuurkunde aan de TU Delft. Heeft na zijn studie veel gereisd en is daarna gestart bij het KNMI. Promoveerde daar in 2012. Speelt in zijn vrije tijd bandoneon.

Lees meer over Bas Mijling
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon