Tsjebbe Paulussen

Met collega’s in Brussel kijk ik of we andere landen kunnen meekrijgen in een Nederlands standpunt
Tsjebbe Paulussen

Tsjebbe Paulussen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en besloot daarnaast ook de Arabische taal en cultuur te gaan studeren om bij de BZ-opleiding op te vallen tussen alle andere afgestudeerden. Begon in april 2015 aan het BZ-klasje van Buitenlandse Zaken, en werkt per juli 2015 bij de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten.
  • Roeit 1 á 2 keer per week en bouwt in de schuur van zijn ouders een kast uit het middenstuk van een oude 8-persoonsboot.

Tsjebbe Paulussen begon in 2015 met de opleiding voor startende beleidsmedewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), ook wel bekend als het ‘BZ-klasje’. In juli 2015 startte Tsjebbe als beleidsmedewerker bij de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten in het Noord-Afrika team. Door dagelijks contact met de ambassades in die landen, is hij op de hoogte van ontwikkelingen die voor Nederland belangrijk zijn.


Emotionele onderhandelingen

Een hoogtepunt de eerste 3 maanden van de BZ-opleiding was het vak ‘onderhandelingssimulatie’, waarbij we overleggen nabootsten. Je kreeg alleen te horen welk land je zou vertegenwoordigen, en welke thema’s dat land belangrijk vond. Dan had je een halve dag om je inbreng bij de onderhandeling voor te bereiden. Tijdens 1 oefening moesten wij als verschillende EU-landen een bepaald voorstel uitwerken voor China. Ik vertegenwoordigde Zweden, dat mensenrechten erg belangrijk vindt. Daarin verschillen ze van mening met de Oost-Europese landen, die meer gericht zijn op handelsvoordelen. Bij het toewerken naar een definitief voorstel liepen de emoties binnen de groep flink op. Iedereen gaf alles, dat was echt geweldig om te zien.

Marokko tot en met Egypte

Half juli 2015 ben ik gestart in het team Noord-Afrika. Meestal neem je een plek over van iemand die naar een ambassade gaat, maar ik kwam er extra bij. Het was dan ook een beetje zoeken naar mijn rol. Er gebeurde genoeg in de Noord-Afrikaanse regio, dus ik sprong bij waar het druk was. Ik volg de ontwikkelingen in Mauritanië, Libië, Egypte, Algerije en Tunesië en heb dagelijks contact met onze ambassades daar. We overleggen of we steun kunnen verlenen of iets kunnen doen aan bepaalde ontwikkelingen waarover we ons zorgen maken. Ons team zet dat in gang. Als de minister van BZ vervolgens met zijn collega in het betreffende land spreekt, geven wij gesprekspunten mee.

Ook adviseren we als een onderwerp beter in Europees verband kan worden aangekaart. Samen met EU-collega’s in Brussel kijk ik of we andere landen kunnen verenigen en meekrijgen in een Nederlands standpunt. Als klein land sta je dan vaak sterker.

Tunesië

Tunesië is het land waaraan ik het meeste van mijn tijd besteed. Het is het land waar de Arabische Lente begon, en waar het tot de meest positieve veranderingen heeft geleid. Er zijn eerlijke parlements- en presidentsverkiezingen gehouden en een grondwetsherziening resulteerde in een progressieve grondwet. Tegelijkertijd kun je niet zeggen dat alles er goed gaat. Er is hoge werkloosheid en veel Tunesiërs vertrekken naar Libië en Syrië om voor ISIS te vechten. Genoeg aandachtspunten dus. Met een heel team BZ-collega’s die er vanuit verschillende perspectieven zoals mensenrechten en Europees beleid naar kijken, bepalen we wat de inzet moet zijn voor Tunesië. Natuurlijk heb ik ook veelvuldig contact met onze ambassade in Tunis die echt weet wat er speelt. Vervolgens informeren we mensen uit Brussel die dan weer met de 27 andere Europese lidstaten overleggen hoe we tot een gemeenschappelijk Europees standpunt kunnen komen. Die gesprekken zijn in Brussel, maar worden gevoerd op basis van input uit Den Haag.’

Ik werk voor Nederland

We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland

Veerle Vastwijk


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Veerle Vastwijk
Iets doen voor mensen die het minder goed hebben was mijn drijfveer om bij Buitenlandse zaken te solliciteren

Kavish Bisseswar


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master war studies aan King’s College Londen. Studeerde daarvoor in Utrecht (bachelor economics & political science) en een semester in Singapore.

Lees meer over Kavish Bisseswar
De coronacrisis was het historisch hoogtepunt in mijn carrière: het terughalen van meer dan 10.000 Nederlanders uit het buitenland.

Cor Hersbach


Hoofd Werving en Selectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Startte bij de de Koninklijke Marine en begon in 1980 bij het ministerie van BZ. Haalde in de avonduren zijn vwo-diploma én heao-bestuurskunde.

Lees meer over Cor Hersbach
Door de confrontatie met armoede steeg mijn interesse in wereldproblematiek

Winnie Teunissen


Noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Bedrijfseconomie en studeerde een halfjaar in Zuid-Afrika. Gaf een baan in het bedrijfsleven al snel op om als rijkstrainee aan de slag te gaan.

Lees meer over Winnie Teunissen
Ik adviseer over de financiële kant van grote projectaanvragen

Gerardo Flores


Financieel adviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht en daarna bedrijfskunde met een major accounting en control aan de Erasmus Universiteit.

Lees meer over Gerardo Flores
Aan een rebellenleider kun je niet direct eisen stellen

Flora Wiedijk


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde haar bachelor en master internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over Flora Wiedijk
Nederland zet zich actief in voor de verduurzaming van de textielketen

Wendela Huisman


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor international business administration af. Deed daarna de master global business and stakeholder management.

Lees meer over Wendela Huisman
Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim

Mina Goesjenova


Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Mina Goesjenova
Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden

Deniz Horzum


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit. Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.

Lees meer over Deniz Horzum
Ik heb veel vrijheid om zelf projecten op te starten

Myrthe Feddema


Senior beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor algemene cultuurwetenschappen af.

Lees meer over Myrthe Feddema
Ik zit nu op de plek waar echt het beleid gemaakt wordt

Suzanne Tossings


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde in Maastricht en Stellenbosch en behaalde een master Africa & international development in Edinburgh.

Lees meer over Suzanne Tossings
Nederland steunt internationale hoven en tribunalen zodat ze effectief en onafhankelijk kunnen werken

Steven Sutton


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde bachelors in sociologie en in wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en daarna een master Political Sociology aan de London School of Economics.

Lees meer over Steven Sutton
Ik wil contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking

Jorien Janssen


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde psychologie in Utrecht en deed vervolgens een master antropologie in Amsterdam. Verbleef gedurende 3 maanden in Zuid Afrika. Deed daar onderzoek naar geweld in townships.

Lees meer over Jorien Janssen
Als rijksinkoper denk je verder dan je eigenbelang

Angelique van Aarden


Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begon als hypnotherapeut maar maakte al snel de stap richting het inkoopvak.

Lees meer over Angelique van Aarden
Ik maak techniek begrijpelijk voor mensen zonder kennis van ICT

Irene de Leeuwerk


Risicoanalist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Rechten, met de masters Privaatrecht en Strafrecht.

Lees meer over Irene de Leeuwerk
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon