Veerle Vastwijk

We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland
Veerle Vastwijk

Veerle Vastwijk
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam. Liep tijdens haar master stage bij de Nederlandse ambassade in Parijs.
  • Werkte na haar studie anderhalf jaar bij de vereniging voor Nederlandse ondernemers en werkgevers (VNO-NCW) op de afdeling internationaal economisch beleid.
  • Gaat graag met vrienden op pad, maar vindt ‘s zomers een koud drankje in de tuin na het werk ook heerlijk.

Veerle Vastwijk startte in 2016 met de opleiding voor startende beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (het BZ-klasje). Ze is nu beleidsmedewerker op de directie Communicatie. Zij houdt zich daar bezig met publieksdiplomatie; doelgerichte communicatie over strategische beleidsthema’s die relevant zijn voor zowel Nederland als voor landen waar Nederland een relatie mee heeft. Bezoekersprogramma’s voor buitenlandse influentials aan Nederland maken daar deel van uit. Veerle coördineert deze programma’s.


Gefascineerd

‘Op mijn tiende las ik ooit in een boek over een ambassade. Toen al was ik gefascineerd wat een ambassade allemaal doet. De ontmoeting met kinderen uit andere landen tijdens een internationaal zomerkamp en het besef dat wij, Nederland, ook invloed kunnen hebben in andere landen, vertaalde zich uiteindelijk in mijn studies en nu in het BZ-klasje.

Voorbereid

Voorbereiding voor de selectieprocedure is erg belangrijk. Ik hield het nieuws bij en las veel beleidsdossiers van BZ. Ik wilde alle selectierondes doorkomen: de briefselectie, een online capaciteitentest, videoboodschap, het eerste gesprek, talentest, een assessmentdag en tot slot een gesprek met de adviescommissie. Toen ik hoorde dat ik was geselecteerd, ging de champagnefles open. De 3 maanden opleiding waren fantastisch. Vanuit verschillende invalshoeken kijk je naar thema’s als Europese Integratie, Milieu, Energie en Water. Je krijgt colleges van experts van de Rijksoverheid, universiteiten en verschillende organisaties, gecombineerd met werkbezoeken aan bijvoorbeeld de Luchtmobiele Brigade in Arnhem.

Bezoekersprogramma’s

Ik ben verantwoordelijk voor de bezoekersprogramma’s van BZ, voor high potentials, journalisten en influentials uit het buitenland. Deze laatste groep bestaat uit mensen die binnen het vakgebied in hun land een status hebben opgebouwd en invloed kunnen uitoefenen.

Nederland laat met interessante programma’s deze influentials kennismaken met hoe wij met bepaalde thema’s omgaan. Zo ontstaan connecties waar Nederland profijt van kan hebben. Dat heeft een groot effect. Als Nederland bepaalde thema’s in die landen wil aansnijden, kunnen deze influentials van pas komen. Je neemt toch eerder iets aan van een landgenoot dan van iemand uit Nederland.

Gay Pride

Binnenkort is er zo’n influentialsprogramma rondom de Gay Pride. Invloedrijke personen die zich bezighouden met de LGBT-rechten (lesbian, gay, bisexual , transgender) komen dan naar Nederland. Zij komen uit landen waar de rechten voor deze groep mensen nog niet zo zijn vastgelegd en geaccepteerd. Niet dat dit in Nederland perfect is, maar het gaat erom dat we ideeën uitwisselen en een dialoog aangaan. Vijf dagen duurt dit bezoek aan Nederland, afsluitend vindt een bezoek aan de Gay Pride in Amsterdam plaats.

Logistiek

Een ander voorbeeld is het bezoek van jonge high potentials die in hun land in de sector logistiek werkzaam zijn. Nederland is een uitblinker in de logistieke sector. 10 dagen gaan ze langs allerlei verschillende logistieke hoogstandjes in Nederland. Zij gaan met elkaar in discussie over dit thema. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk naar hun thuisland teruggaan met een positieve gedachte in hun hoofd over Nederland als logistiek land. Deze bezoeken kunnen werk opleveren voor het Nederlandse bedrijfsleven.‘

Ik werk voor Nederland

Ik zit nu op de plek waar echt het beleid gemaakt wordt
Suzanne Tossings
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde in Maastricht en Stellenbosch en behaalde een master Africa & international development in Edinburgh.

Lees meer over Suzanne Tossings
Ik plan de agenda voor een afvaardiging uit Tsjaad
Bruno van den Toorn
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn bachelor en master in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft Verdiepte zich tijdens zijn studie in de kwantummechanica.

Lees meer over Bruno van den Toorn
Ik wil contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking
Jorien Janssen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde psychologie in Utrecht en deed vervolgens een master antropologie in Amsterdam. Verbleef gedurende 3 maanden in Zuid Afrika. Deed daar onderzoek naar geweld in townships.

Lees meer over Jorien Janssen
Als rijksinkoper denk je verder dan je eigenbelang
Angelique van Aarden
Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begon als hypnotherapeut maar maakte al snel de stap richting het inkoopvak.

Lees meer over Angelique van Aarden
Als het schip uitvaart, voel ik me stiekem wel een beetje trots
Martine van der Does
Senior Beleidsmedewerker en noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bouwkunde aan de technische universiteit Delft.

Lees meer over Martine van der Does
Door de confrontatie met armoede steeg mijn interesse in wereldproblematiek
Winnie Teunissen
Noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde Bedrijfseconomie en studeerde een halfjaar in Zuid-Afrika. Gaf een baan in het bedrijfsleven al snel op om als rijkstrainee aan de slag te gaan.

Lees meer over Winnie Teunissen
Iets doen voor mensen die het minder goed hebben was mijn drijfveer om bij Buitenlandse zaken te solliciteren
Kavish Bisseswar
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master war studies aan King’s College Londen. Studeerde daarvoor in Utrecht (bachelor economics & political science) en een semester in Singapore.

Lees meer over Kavish Bisseswar
Internationaal inkopen is out of the box denken
Miraida Lourens
Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Deed de hbo-opleiding management, economie en recht. Tijdens haar werk volgde ze de post-hbo-opleiding aanbesteden en inkoop aan de hogeschool Utrecht en de opleiding NEVI 1.

Lees meer over Miraida Lourens
Met collega’s in Brussel kijk ik of we andere landen kunnen meekrijgen in een Nederlands standpunt
Tsjebbe Paulussen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en besloot daarnaast ook de Arabische taal en cultuur te gaan studeren om bij de BZ-opleiding op te vallen tussen alle and

Lees meer over Tsjebbe Paulussen
Tussen crisis en grote evenementen, Buitenlandse Zaken is overal dichtbij
Daphne Kerremans
Communicatieadviseur en woordvoerder
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Behaalde de master communicatie, beleid, management bij de studie bestuur- en organisatiewetenschap.

Lees meer over Daphne Kerremans
Aan een rebellenleider kun je niet direct eisen stellen
Flora Wiedijk
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde haar bachelor en master internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over Flora Wiedijk
De coronacrisis was het historisch hoogtepunt in mijn carrière: het terughalen van meer dan 10.000 Nederlanders uit het buitenland.
Cor Hersbach
Hoofd Werving en Selectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Startte bij de de Koninklijke Marine en begon in 1980 bij het ministerie van BZ. Haalde in de avonduren zijn vwo-diploma én heao-bestuurskunde.

Lees meer over Cor Hersbach
Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim
Mina Goesjenova
Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Mina Goesjenova
Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden
Deniz Horzum
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit. Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.

Lees meer over Deniz Horzum
Ik klom op van postjongen naar controller
Ed de Voogd
Controller
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Werkt al 43 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt van sportvissen, wandelen en fitness, wat hij voor corona zo’n 5 tot 6 keer per week deed. Is sinds 2 jaar opa.

Lees meer over Ed de Voogd
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon