Veerle Vastwijk

We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland
Veerle Vastwijk

Veerle Vastwijk
Beleidsmedewerker

  • Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam. Liep tijdens haar master stage bij de Nederlandse ambassade in Parijs.
  • Werkte na haar studie anderhalf jaar bij de vereniging voor Nederlandse ondernemers en werkgevers (VNO-NCW) op de afdeling internationaal economisch beleid.
  • Gaat graag met vrienden op pad, maar vindt ‘s zomers een koud drankje in de tuin na het werk ook heerlijk.

Veerle Vastwijk startte in 2016 met de opleiding voor startende beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (het BZ-klasje). Ze is nu beleidsmedewerker op de directie Communicatie. Zij houdt zich daar bezig met publieksdiplomatie; doelgerichte communicatie over strategische beleidsthema’s die relevant zijn voor zowel Nederland als voor landen waar Nederland een relatie mee heeft. Bezoekersprogramma’s voor buitenlandse influentials aan Nederland maken daar deel van uit. Veerle coördineert deze programma’s.


Gefascineerd

‘Op mijn tiende las ik ooit in een boek over een ambassade. Toen al was ik gefascineerd wat een ambassade allemaal doet. De ontmoeting met kinderen uit andere landen tijdens een internationaal zomerkamp en het besef dat wij, Nederland, ook invloed kunnen hebben in andere landen, vertaalde zich uiteindelijk in mijn studies en nu in het BZ-klasje.

Voorbereid

Voorbereiding voor de selectieprocedure is erg belangrijk. Ik hield het nieuws bij en las veel beleidsdossiers van BZ. Ik wilde alle selectierondes doorkomen: de briefselectie, een online capaciteitentest, videoboodschap, het eerste gesprek, talentest, een assessmentdag en tot slot een gesprek met de adviescommissie. Toen ik hoorde dat ik was geselecteerd, ging de champagnefles open. De 3 maanden opleiding waren fantastisch. Vanuit verschillende invalshoeken kijk je naar thema’s als Europese Integratie, Milieu, Energie en Water. Je krijgt colleges van experts van de Rijksoverheid, universiteiten en verschillende organisaties, gecombineerd met werkbezoeken aan bijvoorbeeld de Luchtmobiele Brigade in Arnhem.

Bezoekersprogramma’s

Ik ben verantwoordelijk voor de bezoekersprogramma’s van BZ, voor high potentials, journalisten en influentials uit het buitenland. Deze laatste groep bestaat uit mensen die binnen het vakgebied in hun land een status hebben opgebouwd en invloed kunnen uitoefenen.

Nederland laat met interessante programma’s deze influentials kennismaken met hoe wij met bepaalde thema’s omgaan. Zo ontstaan connecties waar Nederland profijt van kan hebben. Dat heeft een groot effect. Als Nederland bepaalde thema’s in die landen wil aansnijden, kunnen deze influentials van pas komen. Je neemt toch eerder iets aan van een landgenoot dan van iemand uit Nederland.

Gay Pride

Binnenkort is er zo’n influentialsprogramma rondom de Gay Pride. Invloedrijke personen die zich bezighouden met de LGBT-rechten (lesbian, gay, bisexual , transgender) komen dan naar Nederland. Zij komen uit landen waar de rechten voor deze groep mensen nog niet zo zijn vastgelegd en geaccepteerd. Niet dat dit in Nederland perfect is, maar het gaat erom dat we ideeën uitwisselen en een dialoog aangaan. Vijf dagen duurt dit bezoek aan Nederland, afsluitend vindt een bezoek aan de Gay Pride in Amsterdam plaats.

Logistiek

Een ander voorbeeld is het bezoek van jonge high potentials die in hun land in de sector logistiek werkzaam zijn. Nederland is een uitblinker in de logistieke sector. 10 dagen gaan ze langs allerlei verschillende logistieke hoogstandjes in Nederland. Zij gaan met elkaar in discussie over dit thema. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk naar hun thuisland teruggaan met een positieve gedachte in hun hoofd over Nederland als logistiek land. Deze bezoeken kunnen werk opleveren voor het Nederlandse bedrijfsleven.‘

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon