Winnie Teunissen

Door de confrontatie met armoede steeg mijn interesse in wereldproblematiek
Winnie Teunissen

Winnie Teunissen
Noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Studeerde Bedrijfseconomie en studeerde een halfjaar in Zuid-Afrika. Gaf een baan in het bedrijfsleven al snel op om als rijkstrainee aan de slag te gaan. Startte bij het ministerie van V&W en ging daarna bij BUZA aan de slag.

Winnie Teunissen werkt als noodhulpspecialist bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de directie Stabiliteit en Humanitaire Hulp. Zij is contactpersoon voor het Rode Kruis en houdt zich bezig met rampenrisicovermindering. In de periode augustus - oktober 2014 is zij fulltime aan de slag geweest met het organiseren van hulp voor de door ebola troffen landen in West-Afrika.


Afrika, Wenen, Den Haag

‘Het is een beetje gek gegaan. Ik was van plan het bedrijfsleven in te gaan. Maar tijdens mijn studie heb ik een half jaar in Zuid-Afrika gestudeerd via een uitwisselingsprogramma. Daar werd ik met armoede geconfronteerd en merkte ik dat ik toch meer geïnteresseerd was in de wereldproblematiek. Bij BUZA kon ik mijn ei kwijt bij de directie Afrika. Omdat je bij BUZA om de 3 à 4 jaar wisselt van functie, heb ik ook nog bij de directie personenverkeer en op de Nederlandse ambassade in Wenen gewerkt. En nu dus als noodhulpspecialist.

Preventie van rampen

Ik heb een aantal vaste dossiers. Het Rode Kruis, waar ik zowel nationaal als internationaal contactpersoon voor ben en rampenrisicovermindering: de preventie van rampen bij ontwikkelingsprojecten als landbouw- en waterprojecten. Ik adviseer collega’s die met zulke projecten bezig zijn om in kaart te brengen wat de risico’s zijn op rampen. Denk bijvoorbeeld aan gebieden op een breuklijn. Daar moet je dus geen schoolgebouwen neerzetten, en er moeten in dat soort gebieden heel andere materialen voor de bouw worden gebruikt.

Tyfoon Haiyan en ebola

Toen in november 2013 de tyfoon Haiyan over de Filippijnen raasde, kreeg ik al te maken met een grote ramp. Dan ben je ineens fulltime bezig met het organiseren van hulpgoederen. Bij natuurrampen heb je een duidelijk moment waarop het werk losbarst, bij epidemieën zoals ebola niet. Dat begon langzaam steeds groter te worden. Drie maanden ben ik fulltime met ebola bezig geweest. Omdat het een gezondheidscrisis is, heb ik contacten met het ministerie van VWS, maar ook heel direct met hulporganisaties. De lijnen zijn kort.

De VN heeft een lijst met hulpgoederen waaraan de grootste behoefte is. Ik regel dat die hulpgoederen uit heel Europa op één plek worden verzameld en mee aan boord gaan van het marineschip de Karel Doorman dat Defensie beschikbaar heeft gesteld. Daarnaast werk ik mee aan het opzetten van een Europees systeem waarmee hulpverleners zonodig uit het gebied kunnen worden gerepatrieerd.

24 uurs breikbaarheidsdienst

In ‘crisistijd’ is het eerste wat ik doe als ik wakker word, mijn mail checken want we hebben met tijdverschillen in andere landen te maken. Collega’s in New York, Genève en Brussel en ook de Verenigde Naties en het Rode Kruis sturen continu updates. De grootste uitdaging is de informatiestroom controleren en bijhouden. Er komt zo ontzettend veel informatie op ons af. Ons team draait standaard 24 uursbereikbaarheidsdiensten om direct in te kunnen spelen op een crisis.

Druppel op een gloeiende plaat

De combinatie met thuis is in hectische periodes wel een uitdaging. Gelukkig zijn mijn kinderen nog klein. Zodra ze in bed liggen kruip ik weer achter de computer om mails te checken. Door afspraken met mijn partner, de kinderopvang en collega’s houd ik het vol. Wat ik doe, lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het besef dat je toch iets bijdraagt aan het verzachten van het leed van andere mensen, dat geeft mij enorm veel energie.’

Ik werk voor Nederland

De coronacrisis was het historisch hoogtepunt in mijn carrière: het terughalen van meer dan 10.000 Nederlanders uit het buitenland.
Cor Hersbach
Hoofd Werving en Selectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Startte bij de de Koninklijke Marine en begon in 1980 bij het ministerie van BZ. Haalde in de avonduren zijn vwo-diploma én heao-bestuurskunde.

Lees meer over Cor Hersbach
Nederland zet zich actief in voor de verduurzaming van de textielketen
Wendela Huisman
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor international business administration af. Deed daarna de master global business and stakeholder management.

Lees meer over Wendela Huisman
Diverse en inclusieve organisaties zijn eerlijk én slim
Mina Goesjenova
Tweede ambassadesecretaris voor politieke zaken in Oman
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde economie in Maastricht en economische geschiedenis in Londen. Begon haar loopbaan bij Defensie en stapt in 2017 over naar Buitenlandse Zaken.

Lees meer over Mina Goesjenova
Internationaal inkopen is out of the box denken
Miraida Lourens
Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Deed de hbo-opleiding management, economie en recht. Tijdens haar werk volgde ze de post-hbo-opleiding aanbesteden en inkoop aan de hogeschool Utrecht en de opleiding NEVI 1.

Lees meer over Miraida Lourens
Ik klom op van postjongen naar controller
Ed de Voogd
Controller
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Werkt al 43 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt van sportvissen, wandelen en fitness, wat hij voor corona zo’n 5 tot 6 keer per week deed. Is sinds 2 jaar opa.

Lees meer over Ed de Voogd
Als rijksinkoper denk je verder dan je eigenbelang
Angelique van Aarden
Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begon als hypnotherapeut maar maakte al snel de stap richting het inkoopvak.

Lees meer over Angelique van Aarden
Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat in de schijnwerpers
Mirte Ruesen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vertrok na haar bachelor internationale economie en business management naar Colombia voor een halfjaar ontwikkelingswerk.

Lees meer over Mirte Ruesen
Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden
Deniz Horzum
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit. Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.

Lees meer over Deniz Horzum
Met collega’s in Brussel kijk ik of we andere landen kunnen meekrijgen in een Nederlands standpunt
Tsjebbe Paulussen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en besloot daarnaast ook de Arabische taal en cultuur te gaan studeren om bij de BZ-opleiding op te vallen tussen alle and

Lees meer over Tsjebbe Paulussen
Tussen crisis en grote evenementen, Buitenlandse Zaken is overal dichtbij
Daphne Kerremans
Communicatieadviseur en woordvoerder
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Behaalde de master communicatie, beleid, management bij de studie bestuur- en organisatiewetenschap.

Lees meer over Daphne Kerremans
We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland
Veerle Vastwijk
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Veerle Vastwijk
Ik plan de agenda voor een afvaardiging uit Tsjaad
Bruno van den Toorn
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn bachelor en master in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft Verdiepte zich tijdens zijn studie in de kwantummechanica.

Lees meer over Bruno van den Toorn
Ook als diplomaat in Afrika kan je kennis van het Mandarijn van pas komen
Jan Anne van der Veer
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde sinologie in Leiden en werkte daarna 3 jaar als politiek medewerker op de Nederlandse ambassade in China.

Lees meer over Jan Anne van der Veer
Aan een rebellenleider kun je niet direct eisen stellen
Flora Wiedijk
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde haar bachelor en master internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over Flora Wiedijk
Ik zet data in bij een ministerie waar alle onderwerpen samenkomen
Vincent van Thuijl
Adviseur strategie en innovatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bestuurs- en organisatiewetenschap en behaalde de masters bestuur en beleid en Public Information Management.

Lees meer over Vincent van Thuijl
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon