Succesvol solliciteren

Hoera! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend, maar ook leuk. Wie weet start jij binnenkort wel in die baan waar je zo naar uit kijkt. In deze animatie laat Robin zien hoe je succesvol solliciteert. Je krijgt handige tips om je goed voor te bereiden. Hoe logisch sommige dingen soms ook lijken, sta er gewoon eens even bij stil. Het werkt.

Deze animatie geeft werkzoekenden en sollicitatiekandidaten tips omtrent de voorbereiding van een sollicitatiegesprek en tips voor tijdens het gesprek. VOICE-OVER: "Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek." Beeldtitel: Sollicitatiegesprek VOICE-OVER: "Jouw cv en motivatiebrief waren sterk genoeg om op te vallen. Nu volgt het gesprek waarin jij kunt laten zien dat je de juiste persoon voor de functie bent. En het biedt jou de kans om vragen te stellen. Zo kom je erachter of de functie en de organisatie echt bij jou passen." Beeldtekst: Voorbereiding Kandidaat Robin zit achter een laptop. VOICE-OVER: "Lees de vacaturetekst nog eens door en bedenk zo’n tien vragen die je kunt verwachten in het gesprek. Bijvoorbeeld: 'Waarom ben jij de geschikte kandidaat?''Wat spreekt je aan in de organisatie?' Kijk nog een keer goed naar de gevraagde competenties. Bedenk bij elke competentie aansprekende voorbeelden uit jouw eigen werk- of privé-ervaring. Een goed hulpmiddel hiervoor is de STARR-methode. Hoe werkt dat?" Beeldtekst: STARR-Methode VOICE-OVER: "Je beschrijft een specifieke situatie en vertelt wat jouw taak was. Daarna leg je uit hoe je het hebt aangepakt en wat het resultaat was. Als laatste kijk je terug en benoem je wat je hebt geleerd. Zo geef je je gesprekspartners een goed beeld van jouw vaardigheden. Het is verstandig om je sollicitatiegesprek met iemand anders te oefenen, dat kan bijvoorbeeld ook een loopbaanadviseur zijn. Hardop oefenen op de moeilijkste vragen zorgt voor rust en zelfvertrouwen tijdens het echte sollicitatiegesprek." Beeldtekst: Sollicitatiegesprek. Robin staat thuis voor de spiegel. VOICE-OVER: "Je kent vast de uitspraak: ‘je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken’. Zorg er daarom voor dat je er verzorgd uitziet. En dan begint het gesprek echt. Luister goed naar wat er gevraagd wordt en vertel over je sterke kanten. Zie een sollicitatiegesprek als een gewoon gesprek. Stel je gelijkwaardig op en vraag bijvoorbeeld hoe zij onder tijdsdruk goed blijven samenwerken. Je mag aan het eind van het gesprek gerust vragen naar het verdere verloop van de procedure. Worden er tweede gesprekken gehouden? En wanneer kun je een reactie verwachten? Heel veel succes met je gesprek." Beeldtekst: Succes! VOICE-OVER: "En vergeet niet: solliciteren is soms spannend, maar ook leuk." Robin kijkt zelfverzekerd. Het logo van Werken voor Nederland verschijnt.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon