Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Stages

Stagelopen bij de Rijksoverheid? Dat kan. Of je nu een mbo-, hbo-, of wo-opleiding volgt. Je kunt met alle mogelijke opleidingen terecht. Denk aan rechten, finance, administratie, ICT, bestuurskunde of communicatie. De stageduur varieert van een paar weken tot een jaar en je krijgt een stagevergoeding. Met jaarlijks zo’n 5.500 stageplekken bij alle mogelijke rijksorganisaties, zit er vast een stage voor je bij.

Zoek naar stagevacatures

 • Bij de Rijksoverheid is ruimte voor korte stages van bijvoorbeeld 1 maand, zoals de snuffelstage of een praktijkopdracht. Maar ook langere stages van bijvoorbeeld 5 maanden zijn mogelijk. Je draait dan echt mee op de werkvloer in een team.

  Je krijgt de vrijheid om zelf invulling en vorm te geven aan je stage. Bespreek met je stagebegeleider wat je leerdoelen zijn en schrijf samen een stageplan. Zo weet je zeker dat jij uit je stage haalt wat er in zit. Afstudeerstages, meewerkstages of meeloopstages. Maar ook specifieke specifieke ICT-stages of financiële stages. Het is allemaal mogelijk.

  Volg Werken voor Nederland ook op onze socialmediakanalen. Op Facebook en Instagram vind je regelmatig ervaringen en verhalen van stagiairs, stageplekken en events voor #stagiairs bij de Rijksoverheid.

  Afstudeerstages

  Een afstudeerstage is het laatste deel van je studie. Je rondt je stage af met een (afstudeer)scriptie. Hiermee laat je zien dat je diploma-waardig bent. Regelmatig studeren studenten bij ons af op een specifiek onderwerp of onderzoek.

  ICT-stages

  Volg jij een ICT-gerelateerde hbo- of wo-opleiding? Dan zijn we op zoek naar jou. Bij de Rijksoverheid krijg jij als ICT student de kans zelf je ideale stage te creëren. Meld je aan voor een ICT-stage en samen ontwerpen we een passende stageplek voor jou.

 • Op zoek naar een stageplek? Op werkenvoornederland.nl vind je een overzicht van stagevacatures bij de Rijksoverheid. Je kunt direct solliciteren. Maar het aanbod van stagevacatures bij de Rijksoverheid is nog groter. Er zijn ook rijksorganisaties die zelf hun stagevacatures aanbieden:

  Bedenk ook dat een groot deel van de stageplekken via via of door bemiddeling vanuit de opleiding tot stand komt. Staat jouw ideale stagevacature er niet bij? Informeer dan eens bij je stagecoördinator of career service officer van jouw opleiding. Grote kans dat zij je verder kunnen helpen aan een stage bij de Rijksoverheid.

  Nadat je hebt gesolliciteerd, neemt de betreffende organisatie contact met je op. Tijdens het sollicitatiegesprek dat daarop volgt, leren beide partijen elkaar wat beter kennen en bespreek je de inhoud van je stage. Tot slot hoor je of jij als stagiair bij de Rijksoverheid kunt starten.

  Voordat je met je stage begint, wordt er een overeenkomst opgesteld, eventueel in overleg met je opleiding. Je krijgt een stagebegeleider toegewezen waar je terecht kunt voor inhoudelijke vragen en praktisch zaken zoals je toegangspas en je werkplek.

 • Jij werkt tijdens je stage serieus mee aan zaken die van belang zijn voor Nederland. Duurt je stage langer dan een maand, dan wordt jouw inzet beloond met een stagevergoeding, reisvergoeding en vakantiedagen.

  • Mbo-, hbo-, en wo-studenten krijgen bij een 40-urige werkweek een stagevergoeding van €628,00 bruto per maand.
  • Naast een stagevergoeding krijg je, bij een 40-urige werkweek op jaarbasis, 160 vakantie-uren.

  De hoogte van de stagevergoeding en het aantal vakantie-uren hangt af van je contracturen. Loop je korter dan een jaar stage of minder dan 40 uur per week, dan worden je vakantie-uren en je stagevergoeding naar rato berekend.

 • Zo uit de studiebanken, het echte werkleven in. En ook nog eens bij 1 van de grootste werkgevers van Nederland. Contact met medestagiairs bij de Rijksoverheid helpt je bij de start van je stage. Het Stagenetwerk Rijk organiseert daarom regelmatig events waarbij je andere stagiairs bij de Rijksoverheid leert kennen. Tijdens stageborrels, lunchdebatten of bijvoorbeeld een rondleiding door de Tweede Kamer, kom je met elkaar in gesprek en kun je ervaringen uitwisselen. Dat maakt je stage extra leuk.

  Meer weten? Kijk op de Facebookpagina van Stagenetwerk Rijk welke leuke activiteiten er binnenkort op stapel staan.

 • Heb je een goed gevoel overgehouden aan je stage en zou je graag bij de Rijksoverheid willen werken? Voor pas afgestudeerden zijn in ieder vakgebied traineeships waarbij je werkt op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid. Als trainee combineer je interessant werk met een opleiding op hoog niveau. Bekijk ook regelmatig de vacatures op Werkenvoornederland en schrijf je in voor de vacaturemelding per mail.

 • Nieuwsgierig? Bekijk dan het stage-aanbod bij de Rijksoverheid.

  Volg Werken voor Nederland ook op Facebook en Instagram. Je vindt er regelmatig ervaringen van stagiairs, stageplekken en events voor #stagiairs bij de Rijksoverheid.

Verhalen van stagiairs

Ik werk als stagiair bij de Rijksoverheid

Ik had zelfs op de 1e dag al het gevoel dat ik hier al veel langer werk
Bas de Jong
Stagiair
SSC-ICT

Geboren en getogen onder de rook van Rotterdam in Rhoon. Komt speciaal voor zijn stage in Den Haag wonen.

Lees meer over Bas de Jong
Het vertrouwen dat je krijgt is fijn
Darin Suarez
Stagiair
Dienst ICT Uitvoering

Doet de mbo-studie bedrijfsbeheer en administratieve diensten en daarnaast een opleiding juridische vaardigheden bij het Nederlands Talen Instituut.

Lees meer over Darin Suarez
Je wordt uitgedaagd initiatief te nemen
Kiran Kana
Stagiair
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Doet de hbo-opleiding rechten, met een specialisatie in bestuursrecht.

Lees meer over Kiran Kana
Ik was vaak onderweg om gesprekken te voeren in België en Duitsland
Steven Smit
Afstudeerstagiair
Rijkswaterstaat

Volgde de opleiding bestuurskunde en overheidsmanagement aan Avans Hogeschool Den Bosch. Liep stage bij Rijkswaterstaat van januari tot juli 2014.

Lees meer over Steven Smit
Bij de Rijksoverheid heb je alle informatiebronnen bij de hand
Rens Kamerling
Stagiair
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Doet na de bachelor technische bestuurskunde nu de master complex system engineering aan de TU Delft.

Lees meer over Rens Kamerling
Als ik iets leuk vind, geef ik de volle 100%
Noah de Heer
Stagiair
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Doet de opleiding dier- en veehouderij aan Hogeschool Inholland. Heeft een eigen paard waar ze in haar vrije tijd vaak bij te vinden is.

Lees meer over Noah de Heer
Ik maak een prototype catalogus waarin alle diensten van de Centrale Informatievoorziening van Rijkswaterstaat staan
Jim Schoorl
Stagiair
Rijkswaterstaat

Zat tijdens zijn middelbare school op de Engelstalige International School of the Hague. Doet nu de opleiding mediatechnologie aan de Hogeschool Leiden.

Lees meer over Jim Schoorl
Ik onderzoek hoe de ideale contractmanager van Rijkswaterstaat er uit ziet
Lisette van Wijngaarden
Stagiair
Rijkswaterstaat

Rondde 2 bachelorstudies af. Deed eerst economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en daarna bouwkunde aan de TU Delft.

Lees meer over Lisette van Wijngaarden
Soms zijn groene oplossingen beter, goedkoper en efficiënter
Marieke Maas
Afstudeerstagiair
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Volgde de bacheloropleiding tot industrieel ontwerper en doet nu de master strategic product design aan de TU Delft. Liep van januari tot juni 2014 stage bij het team Natuurlijk!

Lees meer over Marieke Maas
Nederland is leading als het gaat om maritiem beleid
Adnane Benajiba
Stagiair
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Ging naar de Amerikaanse school in Tanger, Marokko. Haalde in Barcelona zijn bachelor in Business Administration & Entrepreneurship.

Lees meer over Adnane Benajiba
In andere landen hebben ze soms nét andere sociale gebruiken
Kenneth Triest
Afstudeerstagiair
Rijkswaterstaat

Volgde de opleiding bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Liep stage bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland van januari tot juli 2014.

Lees meer over Kenneth Triest
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon