Data bruikbaar maken

Alex Derkse

Alex Derkse

Functioneel beheerder - Belastingdienst

Alex Derkse werkt als functioneel beheerder bij de afdeling Data & Analyse (D&A) van de Belastingdienst. Bekijk de video hieronder waarin Alex vertelt wat hij binnen deze dynamische data-omgeving doet.

Wat ik leuk vind, bij Infra, bij de Belastingdienst is de hoeveelheid data waar wij mee werken. De diversiteit van de gegevens. Het is zo complex en zo groots het informatieproces, het verwerken daarvan dat is zo professioneel opgezet. Dat is ontzettend leuk om te doen. De eindproducten die wij maken bij DF&A zijn dashboards een overzicht met alle financien gegevens van bedrijven, die wij hebben. We hebben met integriteit te maken en we zorgen dat alles gescheiden is. Dat niet iedereen overal bij kan. De eindproducten moeten ook heel betrouwbaar zijn. Je werkt met gegevens van iedereen en je moet zorgen dat je dat goed doet. Bij team Infra hebben we drie hoofdzaken waar we mee werken. We zorgen dat het platform blijft draaien. We zorgen dat de collega’s de juiste autorisaties krijgen. Als derde hebben we de probleemstellingen die we binnen krijgen. Van ons wordt verwacht dat we ze helpen. We hebben een aantal toolings die we gebruiken. We zitten voornamelijk op het SAS Platform te werken. Daar werken we met een aantal applicaties Enterprise Guides, Management Console Uiteindelijk hebben we een omgeving: SAS Visual Analytics, waar de platformen draaien en daar gaat dan de data naar toe. Ik zit tussen mensen die ontzettend gemotiveerd zijn. We hebben er ook heel veel plezier in. Het zijn allemaal mensen die problemen willen oplossen die er voor gaan, proactief. Drie tot vier keer per jaar hebben we een 3-dagen challenge. Dan komt er een onderwerp naar voren en gaan de techneuten in drie dagen tijd proberen dit uit te werken in een ICT-oplossing. Wij faciliteren de autorisaties, de omgevingen zorgen dat de data er staat. De mensen die daar aan werken, die knallen! Wij moeten dus ook knallen! Dat is leuk! Wij als team Infra hebben op dinsdagen op donderdag een stand-up. Even klanken naar elkaar toe: Waar ben je mee bezig? wat doe je? We zijn ook een team dat altijd bij elkaar zit wij moeten weten wat er speelt en wat er leeft. We zitten vlak bij de binnenstad, vlakbij Hoog Catharijne in een heel mooi pand, helemaal nieuw, dat is super. Het is echt heel fantastisch om hier te werken!

Van Douane naar Data

In zijn 33-jarige carrière bij de Douane legde Alex zich steeds meer toe op ICT. Omdat hij niet de papieren in huis had om een stap hoger te komen, bood de Belastingdienst hem een hbo-opleiding aan. Als afgestudeerd ICT-bedrijfskundige kon hij al snel aan de slag bij de afdeling D & A. Op dit moment werkt hij daar als functioneel beheerder. Op Werkenbijdebelastingdienst.nl legt hij uit waar zijn werk uit bestaat. Hieronder volgt een fragment uit dit artikel.

Divers takenpakket

Alex: ‘Mijn huidige werkzaamheden komen neer op 2 belangrijke taken. Allereerst monitor ik platformen waarmee we werken zoals Teradata (datawarehouse), SAS Grid Manager en SAS Visual Analytics. Dit betekent dat ik continu moet controleren of alles goed blijft lopen. Als er ergens een platform te zwaar wordt belast, grijpen mijn collega’s en ik in zodat andere processen niet onnodig vertraging oplopen. Dit doen we in de ontwikkel-, acceptatie- en productie-omgeving op de 3 platformen. Ik zit met mijn team in de 1e- en 2e-lijns ondersteuning. Daarnaast zorg ik ervoor dat de juiste bestanden beschikbaar zijn. In 1e instantie worden deze handmatig overgeplaatst. Als processen goed verlopen wordt dit vervolgens geautomatiseerd en worden er scheduling jobs ingericht. Want onze inspecteurs in het land moeten hun werk uiteraard op basis van de meest actuele data kunnen doen.

Controleurs van de omzetbelasting gaan met onze dashboards op pad
Alex Derkse

Alex Derkse
Functioneel beheerder
Belastingdienst

Blijven ontwikkelen

Mijn collega’s zijn jong en gedreven en maken intelligente producten. Ik voel me er heel prettig tussen. Als ik eerlijk ben, denk ik dat ik er nog minimaal 3 jaar over doe voordat ik alle ins en outs van mijn werk bij D&A begrijp. Maar dat heb ik er graag voor over. Ik vind het fantastisch om mezelf te blijven ontwikkelen.’

Meer weten over Data & Analyse en het werk van Alex? Lees dan het hele artikel op Werkenbijdebelastingdienst.nl.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon