Data bruikbaar maken

Alex Derkse

Alex Derkse

Functioneel beheerder - Belastingdienst

Alex Derkse werkt als functioneel beheerder bij de afdeling Data & Analyse (D&A) van de Belastingdienst. Bekijk de video hieronder waarin Alex vertelt wat hij binnen deze dynamische data-omgeving doet.

Van Douane naar Data

In zijn 33-jarige carrière bij de Douane legde Alex zich steeds meer toe op ICT. Omdat hij niet de papieren in huis had om een stap hoger te komen, bood de Belastingdienst hem een hbo-opleiding aan. Als afgestudeerd ICT-bedrijfskundige kon hij al snel aan de slag bij de afdeling D & A. Op dit moment werkt hij daar als functioneel beheerder. Op Werkenbijdebelastingdienst.nl legt hij uit waar zijn werk uit bestaat. Hieronder volgt een fragment uit dit artikel.

Divers takenpakket

Alex: ‘Mijn huidige werkzaamheden komen neer op 2 belangrijke taken. Allereerst monitor ik platformen waarmee we werken zoals Teradata (datawarehouse), SAS Grid Manager en SAS Visual Analytics. Dit betekent dat ik continu moet controleren of alles goed blijft lopen. Als er ergens een platform te zwaar wordt belast, grijpen mijn collega’s en ik in zodat andere processen niet onnodig vertraging oplopen. Dit doen we in de ontwikkel-, acceptatie- en productie-omgeving op de 3 platformen. Ik zit met mijn team in de 1e- en 2e-lijns ondersteuning. Daarnaast zorg ik ervoor dat de juiste bestanden beschikbaar zijn. In 1e instantie worden deze handmatig overgeplaatst. Als processen goed verlopen wordt dit vervolgens geautomatiseerd en worden er scheduling jobs ingericht. Want onze inspecteurs in het land moeten hun werk uiteraard op basis van de meest actuele data kunnen doen.

Controleurs van de omzetbelasting gaan met onze dashboards op pad
Alex Derkse

Alex Derkse
Functioneel beheerder
Belastingdienst

Blijven ontwikkelen

Mijn collega’s zijn jong en gedreven en maken intelligente producten. Ik voel me er heel prettig tussen. Als ik eerlijk ben, denk ik dat ik er nog minimaal 3 jaar over doe voordat ik alle ins en outs van mijn werk bij D&A begrijp. Maar dat heb ik er graag voor over. Ik vind het fantastisch om mezelf te blijven ontwikkelen.’

Meer weten over Data & Analyse en het werk van Alex? Lees dan het hele artikel op Werkenbijdebelastingdienst.nl.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon