Veenhuizen is meer dan alleen een gevangenis

Bob van der Veen is teammanager operations bij Shared Service Center (SSC) van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), kortweg het SSC-DJI in Veenhuizen. Als je Bob zijn verhaal leest, kom je er al snel achter dat Veenhuizen meer is dan een gevangenis alleen. En dat het werken als financial meer behelst dan werken met cijfers en wetgeving bij een shared service center. Bob: ‘Veenhuizen zit in mijn DNA’.

Opgroeien in een gevangenisdorp

Na het stellen van de vraag: Hoe ben je terechtgekomen bij het financieel dienstencentrum van SSC-DJI, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, volgde een mooi verhaal waar Veenhuizen als een prachtige rode draad doorheen liep. Bob groeide namelijk op in Veenhuizen. ‘Mijn vader ging in 1979 werken als gestichtswachter. In die tijd was Veenhuizen hét gevangenisdorp. Dat betekende dus dat alle medewerkers van de gevangenissen in Veenhuizen verplicht waren om er te wonen. Ik heb er een prima jeugd gehad. Erg bijzonder was het wel.

Bob zit op een bankje met een I-Pad in zijn hand
Bob staat aan het hek van de gevangenis

Gedetineerde in een speelhut

Mijn vader moest eens achter een ontsnapte gedetineerde aan. Het had gesneeuwd en dus konden ze de voetsporen volgen in de sneeuw. De gedetineerde had zich verstopt in een hut die wij als kinderen hadden gebouwd. Als er een gedetineerde ontsnapt was, ging het luchtalarm af. Je moest bij het horen van het alarm direct naar binnen. De ramen en deuren moesten dicht om gijzelingsgevaar te voorkomen.

In de voetsporen van vader 

Ik heb een technische opleiding gevolgd en een aantal jaar als installateur gewerkt. Op den duur was ik toe aan iets anders. Toen zag ik dat er een vacature vrijkwam in Veenhuizen als gevangenisbewaarder. De verhalen van mijn vader hebben mij altijd geboeid en dus besloot ik te solliciteren. Mijn huidige baan staat niet meer in directe verbinding met gedetineerden, maar door de verhalen van vroeger en mijn eigen ervaring geef ik nieuwe collega’s altijd met veel plezier een rondleiding door de gevangenis en door het dorp. Ik vind het belangrijk dat collega’s weten hoe het primaire proces in elkaar steekt. Dit geeft een beter begrip over en weer.

‘Ik vind het belangrijk dat collega’s weten hoe het primaire proces in elkaar steekt.’

Van sleutels tot detectiesystemen

Het mooie van SSC-DJI vind ik de doorgroeimogelijkheden. Na 7 jaar gevangenisbewaarder te zijn geweest kreeg ik de kans om bij het facilitair bedrijf aan de  slag te gaan. Ik werd medewerker technische beheer en was verantwoordelijk voor het wagenpark, de sleutels en sloten, het beheer van de telefooncentrale en de beveiliging detectiesystemen. Alles wat met veiligheid te maken had, was mijn verantwoordelijkheid. Ik heb ook een uitstap buiten Veenhuizen gemaakt. Als inkoper bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (IUC-Noord). En toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus keerde ik terug naar mijn oude honk: Veenhuizen. Ik werd daar senior inkoper bij het IUC-DJI.

Bob zit achter zijn computer
Bob is in gesprek met zijn collega

Inkopen na een ontsnapping 

Wat mij zo bevalt aan DJI is de mentaliteit. Bij het ministerie van OCW werken veel hoog opgeleide mensen en is een kantoor cultuur. De manier van aanspreken, de overlegstructuren. Alles was veel formeler. Bij DJI is dat anders. De ene keer heb je met een vestigingsdirecteur te maken, de andere keer met een bewaarder. Die diversiteit vind ik juist fijn. DJI is echt een adhoc organisatie. Plannen is lastig, want in een gevangenis kan er plots iets gebeuren. Denk aan een ontsnapping. Ramen kunnen dan stuk gaan, Of er moeten snel netten over de binnenplaats worden gemaakt voor het tegen gaan van contrabande. Zo zit je qua inkoop enorm dicht op de business. Naast inkopen na een dergelijk incident, moet je bij ons ook aan heel gewone materialen denken. WC-papier, tandpasta, stapelbedden. Maar ook bestrating en asfaltering en kunstgras voor op de sportvelden. Veenhuizen is een dorp op zich, de gevangenis een gemeenschap in het dorp.

‘Veenhuizen is een dorp op zich, de gevangenis een gemeenschap in het dorp.’

Financial in Veenhuizen 

Naast mijn afdeling, purchase to pay, waar inkoop en crediteuren zijn samengevoegd, hebben we ook de afdelingen: record to report en order to cash en rekening courant. Het zijn veel engelse termen. Dat vindt niet iedereen even prettig. Aan de andere kant weet iedereen binnen de financiële wereld wel precies waar het over gaat. Ons dienstencentrum is net formeel gestart en we zijn dan ook op zoek naar financieel adviseurs, operationele medewerkers en voor onze afdeling ontwikkeling en Support, functioneel beheerders  en informatie- en data-analisten. Ik laat ze heel graag kennismaken met Veenhuizen en het SSC-DJI.’

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon