Vooruitkijken met innovatie, strategie en data

Vincent van Thuijl is adviseur strategie en innovatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkt veel met collega’s in Den Haag en op de ambassades, andere ministeries (in binnen- en buitenland), kennisinstituten en bedrijven. Samen werken ze aan onderzoek en experimenten met nieuwe technologieën als datascience, artificial intelligence en blockchain.

Een mislukt experiment bestaat niet

‘In mijn rol als adviseur strategie en innovatie ben ik verantwoordelijk voor technologisch innovatiemanagement. We experimenteren met nieuwe werkwijzen en nieuwe technologieën waarvan we denken dat deze relevant zijn voor het werk van Buitenlandse Zaken. Ik breng mensen en partijen samen om tot nieuwe technologische inzichten te komen. Een ‘mislukt’ experiment bestaat eigenlijk niet. Dat geeft juist waardevolle inzichten in wat wel en niet werkt. We werken nu samen aan de ontwikkeling van een nieuwe I-strategie, technologiescan en innovatieagenda voor Buitenlandse Zaken. We kijken naar ontwikkelingen op het gebied van ICT en informatievoorziening en koppelen deze aan de beleidsdoelstellingen voor de komende 3 jaar. Dan kun je denken aan beleidsdoelen op het gebied van handel, veiligheid en ontwikkelingssamenwerking.

Informatievoorziening voor de wereld

Werken aan de ontwikkeling van de informatievoorziening voor Buitenlandse Zaken is interessant en uitdagend. In de 1e plaats omdat de informatievoorziening niet alleen voor 1 locatie in Den Haag is, maar voor 140 locaties verspreid over de wereld. Ik werk dus niet alleen samen met collega’s uit Nederland die daar geplaatst zijn maar ook met collega’s die afkomstig zijn uit die landen. De diversiteit van collega’s maakt het werk afwisselend en leuk. Dit betekent dat de informatie vaak meertalig is. Verder merk je dat de internetverbinding in Nederland en Europa behoorlijk verschilt met die op andere continenten. Bij de ontwikkeling van nieuwe systemen, moeten we dan dus rekening houden dat die ook via bijvoorbeeld een satellietverbinding goed werken.

Inzicht in investeringen en veiligheid

We hebben in het afgelopen jaar een aantal keren geëxperimenteerd met datascience voor beleidsprocessen. Inmiddels hebben we een datalab ingericht waar wordt geëxperimenteerd en gewerkt met nieuwe technologieën. We hebben bijvoorbeeld data over investeringen door China onder de loep genomen. Hoe wordt hierover gesproken in de media? Welke trend zien we? We hebben allerlei informatiebronnen bij elkaar gebracht en geanalyseerd. Dezelfde techniek kan op termijn worden ingezet om op een snelle manier inzicht te krijgen in een onderwerp als mensenrechten of handel in een land. Doordat de systemen het zoekwerk doen, kunnen onze medewerkers zich concentreren op het analyseren en adviseren. Een ander voorbeeld is de inzet van datasciencetechnieken en databronnen om inzicht te krijgen in veiligheidssituaties in een land. Dit kan op termijn gebruikt worden voor beleidsontwikkeling, maar mogelijk ook voor reisadvies of als een humanitaire ramp plaatsvindt.

Open werksfeer

De mogelijkheden van nieuwe technologie reiken ver, dat maakt dit werk ook zo interessant. Wat we in het datalab ontwikkelen, kan van invloed zijn op de politiek. Daarbij krijg ik veel ruimte om mijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en initiatieven te ontwikkelen met collega’s in de hele organisatie, zowel op de ambassades als in Den Haag en met partners buiten Buitenlandse Zaken. En dat dit ook nog eens hele leuke collega’s zijn met een hele open werksfeer, is helemaal mooi meegenomen.’

Wil je meer weten over het werk van Vincent? Bekijk dan de video.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon