Wat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken jou te bieden?
Arbeidsvoorwaarden
De Rijksoverheid heeft uitstekende arbeidsvoorwaarden. Daarnaast komt BZ tegemoet aan de behoeften van medewerkers om het werk en de daarbij behorende arbeidsvoorwaarden beter af te stemmen op de persoonlijke wensen. Zo kun je onder voorwaarden meer of minder uren werken. Daarnaast kun je verschillende bronnen (bijvoorbeeld je vakantie- of eindejaarsuitkering) fiscaal gunstig inzetten om bepaalde doelen (bijvoorbeeld een fiets voor woon-werkverkeer) te realiseren. Verder stimuleert BZ het terugdringen van het woon-werkverkeer met de auto. Dat betekent een goed vervoersplan met onder andere trajectkaarten voor het openbaar vervoer. Ook heeft BZ goede sportfaciliteiten en stimuleren we het sporten tijdens werkuren. We gaan er vanuit dat onze medewerkers zich voortdurend blijven ontwikkelen. Daarbij kun je gebruikmaken van een regulier aanbod van opleidingen en cursussen.
Traineeships
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verschillende traineeships.
- Traineeprogramma voor startende beleidsmedewerkers
Een 4-jarig werk- en ontwikkeltraject voor starters op wo-niveau dat je klaarstoomt tot internationaal inzetbare beleidsmedewerker. Solliciteren kan elk jaar na de zomer.
- Advanced Master International Development (AMID)
Een 1-jarig post-master programma voor pas afgestudeerden in ontwikkelingsstudies. Je combineert 4 dagen werken met 1 dag college per week. De sollicitatieperiode start elk jaar in augustus/september via de Radboud Universiteit Nijmegen.
- Young Expert Programmes (YEP)
Het Yep Water- en Yep Agrofoodprogramma biedt recent wo-afgestudeerde Nederlandse professionals, op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, de kans om voor 1 tot 2 jaar werkervaring op te doen in het buitenland. Solliciteren kan 3 maal per jaar.
Ook kun je als trainee van 1 van de volgende traineeships aan de slag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als vaste traineeplek of via een detachering.
Lees meer over traineeships voor starters bij de Rijksoverheid.
Stages
Een stage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is in de huidige tijd niet vanzelfsprekend. We moeten wereldwijd nog steeds rekening houden met maatregelen, beperkingen en gezondheidsrisico’s door Covid-19. Toch is de situatie in het algemeen zo verbeterd dat we vanaf 1 april 2022 weer stages op Nederlandse Vertegenwoordigingen in het buitenland kunnen aanbieden. Daarnaast blijven wij ook de mogelijkheid bieden om stage te lopen bij het ministerie in Den Haag.
We zullen rekening blijven houden met de (lokale) maatregelen die gelden vanwege het corona-virus. Er gelden strenge voorwaarden voor stageplekken, waardoor het aantal aangeboden stages voorlopig nog niet voldoende is om elke stage-zoekende student bij het ministerie te laten beginnen. Bekijk ook eens het actuele stage-aanbod op Werken voor Nederland.
Let op: Als stagiair(e) bent je zelf verantwoordelijk om je te verzekeren gedurende de stageperiode. Je hebt een verzekering voor ziektekosten nodig en voor repatriëring bij leven (op basis van medische indicatie) én overlijden. Voor meer informatie kun je terecht bij jouw zorgverzekeraar. Ben je niet goed verzekerd, dan kunnen de kosten hoog oplopen.
Lees meer over stage- en afstudeermogelijkheden bij de Rijksoverheid.