Jouw werkzaamheden hangen af van je functie, je werkplek en het thema waaraan jij gaat bijdragen. Misschien word je betrokken bij terrorismebestrijding. Je bereidt een handelsmissie voor, werkt op het gebied van ontwikkelingshulp, onderhandelt in de Europese Unie of bij de Verenigde Naties of zet je je in op het gebied van consulaire dienstverlening. Voor je eerste plaatsing in Den Haag kijken we naar een functie die aansluit bij jouw kennis en ervaring. Na 3 jaar kun je in je volgende functie verder gaan met dat thema of juist kiezen voor een thema dat voor jou helemaal nieuw is. Na jouw eerste functie in Den Haag heb je de keuze: blijf je in Nederland, óf verhuis je voor 5 jaar naar een post? We bereiden je deze periode voor op jouw komende buitenlandervaring. Wees je ervan bewust dat langdurige plaatsingen in het buitenland, mogelijk op uitdagende plekken, eventueel samen met een partner of gezin, standaard deel uitmaken van het bestaan als diplomaat.
Leren en ontwikkelen
Tijdens het werk- en leertraject leer je meer over het werk van en het werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je start het traject met een verplichte fulltime basisopleiding van 8 weken. Daarin word je ondergedompeld in politiek, economie en cultuur van andere regio’s, internationale wetgeving, bijzondere onderhandelingssituaties, internationale organisaties en consulaire zaken. Daarna volg je tijdens je plaatsing regelmatig leeractiviteiten om je kennis of specifieke vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo schenken we veel aandacht aan gesprekstechnieken, ambtelijke professionaliteit en persoonlijk leiderschap en bieden we leerlijnen aan op meer thematische beleidsterreinen zoals klimaat of handel.
Je eerste functie in Den Haag
Na de basisopleiding werk je 3 jaar als beleidsmedewerker op het departement in Den Haag. Hier ben je het aanspreekpunt voor verschillende organisaties, in Nederland of in het buitenland. Dat verschilt per functie. Je schrijft beleidsadviezen en rapportages en geeft antwoord op de soms complexe (kamer)vragen die hierover gesteld worden. In je werk zet je het belang van Nederland voorop, iets wat soms zeker lastig kan zijn. Misschien beheer je een gevoelig project over exportcontrole, bereid je uitdagende handelsmissies voor, of ben je landenmedewerker voor bijvoorbeeld Senegal, Duitsland of Zweden. In internationaal en interdepartementaal overleg vertegenwoordig je het ministerie van Buitenlandse Zaken, en daarmee Nederland.