Bouwen aan een betere positie van slachtoffers

Marieke Jakobsen

Marieke Jakobsen

Beleidsmedewerker slachtofferbeleid - Ministerie van Justitie en Veiligheid

Marieke Jakobsen werkt bij de directie Sanctie- en Preventiebeleid van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Samen met collega’s bouwt ze dag in dag uit aan een betere positie voor slachtoffers. We volgen haar tijdens een bijzondere week die in het teken staat van de Europese dag van het slachtoffer. Een week waarin de staatssecretaris ook nog eens zijn visie ontvouwt over het slachtofferbeleid.

We volgen haar tijdens een bijzondere week. De week die in het teken staat van de Europese dag van het slachtoffer. Waarin de staatssecretaris ook nog eens zijn visie ontvouwt over het slachtofferbeleid.

Slachtofferbeleid in de schijnwerpers

Marieke:’De weken vliegen om hier! Eigenlijk is mijn week altijd te kort als je kijkt wat ik allemaal moet doen. Ook komen er vaak zaken tussendoor. Je moet dus snel schakelen. Zeker weken als deze, waarin het slachtofferbeleid in de schijnwerpers staat, maken mijn werk bijzonder.

Team

Ik werk in een leuk team. Dat vind ik belangrijk want je bent toch het grootste deel van je tijd op kantoor. Zo lunchen we meestal samen. Aan het begin van de week hebben we met z’n allen werkoverleg, dan praten we elkaar inhoudelijk bij.

Lunchlezing

Ongeveer eens per maand hebben we een lunchlezing. Een mooie en laagdrempelige manier om je collega’s van de afdeling te informeren over waar je mee bezig bent. Dit keer ben ik aan de beurt en vertel ik over de actuele ontwikkelingen van het slachtofferbeleid. Dat valt mooi samen met de Europese dag van het slachtoffer.

slide2
slide2
slide3
slide4
slide5
slide6
slide7
slide8
slide9
slide10
slide11
slide12
slide13
slide14

Congres

Hoogtepunt deze week is natuurlijk de Europese dag van het slachtoffer. Slachtofferhulp Nederland organiseert een congres met inspirerende sprekers en goede discussies. Mooi om weer eens andere invalshoeken te zien. Daarna gezellig borrelen met mensen uit het veld.

Media-aandacht

De staatssecretaris ontvouwt op de Europese dag van het slachtoffer ook zijn visie op het slachtofferbeleid. Met onder meer het voorstel voor uitbreiding van het spreekrecht van slachtoffers. Dat krijgt veel aandacht in de media. Ik heb vooraf overleg met de persvoorlichter. Verder sta ik de staatssecretaris inhoudelijk bij tijdens interviews met RTL en Hart van Nederland.

Rechtbank

Wij hebben geregeld overleg met voor het slachtofferbeleid relevante partijen. Dat noemen wij de ketenpartners. Denk daarbij aan het Openbaar Ministerie en de reclassering. Maar ook Slachtoffer in Beeld en Schadefonds Geweldsmisdrijven. Zoals wel vaker is het overleg deze week bij de Rechtbank in Utrecht. Een mooie centrale plek om af te spreken.

Trein en fiets

Je moet als ambtenaar natuurlijk het goede voorbeeld geven. Dus naar afspraken buiten Den Haag pak ik de trein. Voordeel is dat ik dan onderweg nog even mijn stukken kan lezen of kan mailen. Binnen Den Haag neem ik de fiets. Heerlijk om even mijn hoofd leeg te maken. Zeker na zo’n hectische week.’

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon