Het werk van een toezichthoudend dierenarts

Diergezondheid, dierwelzijn én voedselveiligheid bewaken. Als toezichthoudend dierenarts bij de NVWA werk je aan alle drie. Samen met je collega's zorg je ervoor dat het welzijn van de dieren, waarvan ons voedsel gemaakt wordt, gewaarborgd wordt. Komt dit in gevaar, dan kun je daar met de huidige wet- en regelgeving ook daadwerkelijk iets aan doen. Je hebt in deze baan echt werk met impact. 

Toezichthouden

Als toezichthoudend dierenarts controleer je of voedsel op een hygiënische wijze wordt geproduceerd, zodat de volksgezondheid geen risico loopt. Je bezoekt primaire bedrijven, slachthuizen, exportverzamelcentra en koel- en vrieshuizen. Vaak gaan de processen volgens de regels, soms ook niet.  Jouw doel is om het bedrijf mee te krijgen in de goede richting en in te laten zien hoe belangrijk dierwelzijn en hygiene is. Enstig ingrijpen kan nodig zijn, maar is altijd je allerlaatste redmiddel. 

Waar kom je te werken

De toezichthoudend dierenartsen die we momenteel zoeken, zullen met name komen te werken in slachthuizen. Maar bij de NVWA werken ook veel dierenartsen in het im- of exportproces van dieren, voedingsmiddelen en andere goederen. Daar moeten dieren of producten bij import gecontroleerd worden op voldoen aan de vereiste documenten en overige eisen. Of je certificeert koppels dieren of individuele dieren voor export bij wegtransporten.

Ontwikkelpad

Kom je in dienst als toezichthouden dierenarts, dan krijg je een betaald intensief opleidingsprogramma. Starters kunnen doorgroeien naar een seniorfunctie, maar er zijn meer doorgroeimogelijkheden. Zoals de stap naar beleid en wetgeving concreet maken. Denk bijvoorbeeld aan de transportwaardigheid van dieren. Of een functie op een meer strategische of andere ontwikkelpositie. Ook zijn er interessante lijnmanagementfuncties waarvoor het een pré is dat je dierenarts bent.

Portret van toezichthoudend dierenarts Jaap Bosman

'Geen nacht- en weekenddiensten meer, dat went snel'

Jaap gooide op 61-jarige leeftijd het roer om en begon 3 jaar geleden als toezichthoudend dierenarts bij de NVWA.

Ben je geïnteresseerd? Lees dan waarom Jaap het belangrijk vindt om toezicht te houden op een waardig en zorgvuldig einde van slachtdieren.

Maak kennis met dierenartsen bij de NVWA

Wil je weten wat er exact allemaal komt kijken bij het werk van een toezichthoudend dierenarts? en waarom zij voor deze baan kiezen? Lees dan de verhalen van dierenartsen bij de NVWA zoals Franca van der Woude of Lisette Ruigh, opgeleid als dierenarts en nu directeur Keuren bij de NVWA.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon