Van technisch bedrijfskundige naar functioneel ontwerper

Marloes Dijkstra, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als technisch bedrijfskundige, werkt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het begon allemaal met het bezoeken van de DUO ICT markt. Daar schreef Marloes zich in voor een IT-masterclass. Binnen no-time werd ze klaargestoomd voor een carrière als functioneel ontwerper.

Ontwikkelmogelijkheden als trigger

‘DUO is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en maakt goed onderwijs en ontwikkeling mogelijk. De diversiteit binnen de organisatie zorgt ervoor dat ik met veel verschillende ICT-projecten, bijvoorbeeld rondom studiefinanciering, bekostiging instellingen en examens, in aanraking kom en heel veel leer.

Modelleren

Tijdens mijn studie leerde ik modelleren. Die theorie pas ik nu toe in de praktijk. Ik creëer modellen die precies voldoen aan de informatiebehoefte van de gebruiker. Van kinds af aan ben ik een onderzoekend en technisch type. Ik las veel boeken, loste graag moeilijke puzzels op en was altijd op zoek naar nieuwe informatie. De ontwikkelmogelijkheden bij DUO hebben mij getriggerd en maken dat ik mij blijf ontwikkelen.

Het gegevensmagazijn

Het team gegevensmagazijn waar ik werk levert data aan in de vorm van query’s voor verschillende soorten applicaties. Die data kunnen andere teams binnen DUO gebruiken bij de applicaties die ze ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor het diplomaregister. Daarin staan alle diplomagegevens van alle Nederlandse opleidingen. Als afgestudeerde kun je hier uittreksels van diploma’s downloaden. Ook kunnen organisaties op een snelle manier diploma’s van sollicitanten of aankomende studenten controleren. Voor deze applicaties heb je data nodig zoals persoonsgegevens, soorten studies, aantal studenten dat is geslaagd, diploma uitgave et cetera. Uiteindelijk bepaalt het gewenste resultaat van een applicatie de data die ik moet verzamelen. Het is mijn taak om ontwerpen te maken die zorgen voor de juiste data integratie.

‘Ik maak ontwerpen die zorgen voor de juiste data integratie’

Marloes Dijkstra

Puzzel

In de praktijk ben ik daarom veel bezig met het analyseren van data, het ophalen van gebruikerswensen en het onderzoeken waar ik de juiste data weg kan halen. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken met het maken van een puzzel. Doordat we met verschillende disciplines samenwerken aan een opdracht, kun je snel overleggen met een bouwer en aanpassingen doorvoeren die door bevindingen van testers worden aangedragen. De teams bij DUO werken volgens de DEVOP’s methode. Dit zorgt voor korte lijntjes en een fijne samenwerking waarin je letterlijk op elkaar kunt bouwen.

Werken in Groningen

Werken in het noorden van het land spreekt mij aan omdat mijn roots hier liggen en de Rijksoverheid een mooie stabiele basis is waarbinnen enorm veel kansen en ontwikkelmogelijkheden liggen. Je hoeft echt niet helemaal naar de Randstad voor een mooie loopbaan. Niet alleen binnen DUO maar ook bij de andere organisaties in het noorden. Ik kan het iedereen aanraden om eens in de keuken van de Rijksoverheid te komen kijken’.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon