Aalderd Bouwman

De hele Rechtspraak digitaal: de ICT’ers van spir-it realiseren het
Portretfoto van Aalderd Bouwman

Aalderd Bouwman
senior applicatieontwikkelaar
Rechtspraak

Volgde de opleiding tot software engineer op de mts. Haalde in de avonduren zijn bachelor informatica aan de Hogeschool Utrecht.

Houdt zich ook in zijn vrije tijd bezig met programmeren (embedded), electronica en pc hardware. Doet daarnaast aan modelbouw zoals treinen en op afstand bestuurbare voertuigen.

Aalderd Bouwman is senior applicatieontwikkelaar bij spir-it, de ICT-dienstverlener van de Rechtspraak. Daar heeft hij al heel wat ingrijpende gebeurtenissen op IT-gebied meegemaakt. Zo stappen alle rechtbanken over op een uniforme manier van digitaal werken. Mooi werk dus voor Aalderd en zijn collega’s.


Centrale ICT-dienstverlener

‘Ik werd aangenomen in de tijd dat elke rechtbank een zelfstandige ICT-afdeling had. Met eigen onderhouden zelfbouwsoftware. Nu is spir-it de centrale ICT-dienstverlener voor alle rechtbanken. Onze ICT’ers staan voor een grote klus: het realiseren dat alle rechtbanken overstappen op een uniform werkproces en dat alles gedigitaliseerd wordt. We zorgen dat de ICT werkt en optimaal voldoet aan de wensen van de Rechtspraak.

 

Efficiënter werkproces

‘Als low-level C#-ontwikkelaar werk ik in een team met andere Microsoft specialisten. Ik doe geen werk in Microsoft Sharepoint/Dynamics CRM of soortgelijke highlevel omgevingen. Ik onderhoud verschillende componenten op de werkplek, zoals addins in MS Word, die juridisch medewerkers of rechters ondersteunen bij het schrijven van vonnissen. Een aantal componenten bouwde ik zelf. Bijvoorbeeld eentje waarmee vonnissen geautomatiseerd gemaakt worden. Dat scheelt uiteraard veel tijd en zorgt voor een efficiënter werkproces. Hierdoor kunnen rechtbanken zaken sneller afwerken.

Opleidingsbudget

9 jaar geleden solliciteerde ik op een functie op hbo-niveau maar ik bezat het papiertje niet. Een competentietest leverde alsnog het bewijs, ik scoorde ver boven de gestelde hbo-eis en werd direct aangenomen. Ik heb gebruik gemaakt van het opleidingsbudget en heb naast mijn fulltime baan in 5 jaar tijd in de avonduren de opleiding voor softwareontwikkelaar afgerond.

Vrijheid

Het boeiendste aan mijn functie is de vrijheid die ik krijg voor mijn eigen inbreng. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en kan er ook echt veel van mezelf in kwijt. Dat stopt niet als ik thuis ben. Ik ben vader van 5 kinderen en heb voor alle 5 een eigen computer gebouwd. Zo blijf ik lekker bezig.’

Gerelateerde artikelen

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon