Deniz Horzum

Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden
Deniz Horzum

Deniz Horzum
Beleidsmedewerker

  • Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit.
  • Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.
  • Reisde tijdens en na zijn studie naar onder andere Maleisië, Indonesië, Nicaragua, Costa Rica, Ethiopië en Kenya.
  • Startte een sociale onderneming in zonnebloemolieopslag in Dodoma, Tanzania.

Deniz Horzum werkte na zijn studie eerst als duurzaamheidsanalist in de financiële sector. In 2016 begon hij aan de opleiding voor startende beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn eerste plaatsing is bij de directie Internationaal Ondernemen onder het directoraat-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met de handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland en met de internationalisatie van startups.


Wisselende thema’s

‘De combinatie van werkbezoeken, trainingen en inhoudelijke colleges maken de eerste 3 maanden van de opleiding (het BZ-klasje) zo leuk en leerzaam. Je krijgt trainingen in onderhandelen en presenteren en inhoudelijk leer je over bijvoorbeeld energiediplomatie en mensenrechten. Het zijn zeer wisselende thema’s met mooie werkbezoeken. Bij het thema Europa bezochten we bijvoorbeeld de EU in Brussel. Bij hulp en handel spraken we internationaal opererende Nederlandse bedrijven.

Duitsland

Bij de directie Internationaal Ondernemen houd ik me bezig met de economische relatie tussen Nederland en Duitsland. Samen met ons netwerk van posten in Duitsland (ambassade en consulaten-generaal) coördineer ik handelsmissies en economische programma’s. Zo organiseren we bijvoorbeeld werkbezoeken van het Koninklijk Huis aan Duitsland. Ik coördineer het economische programma en werk nauw samen met ons Duitse netwerk en met Nederlandse ministeries en bedrijven. Om de minister voor te bereiden op afspraken tijdens dit soort bezoeken, maak ik dossiers en bedenk ik mogelijke spreekpunten.

Startups

Naast mijn focus op Duitsland, help ik startups die vanuit Nederland willen uitbreiden naar het buitenland. Ik breng in kaart hoe we deze beginnende bedrijven als Rijksoverheid beter kunnen bedienen. Ik ga in gesprek met organisaties als Startup Delta en met jonge ondernemers zelf. Op basis hiervan kijk ik samen met de posten hoe we deze starters beter kunnen helpen. Zo organiseerde de ambassade in Helsinki bijvoorbeeld een Holland Café tijdens Slush, een van de grootste startupevenementen ter wereld.

Netwerken als rode draad

De rode draad in mijn werk is netwerken, in binnen- en buitenland. Ik investeer veel tijd in het leggen en onderhouden van contacten met bedrijven, overheidsorganisaties, en onze posten in het buitenland. Maar ook met de andere deelnemers van dit BZ-klasje houd ik contact. Elke vrijdag lunchen we samen en er zijn meer momenten waarop we samenkomen. Bijvoorbeeld bij een receptie van de Duitse ambassadeur waar we elkaar weer spraken, en waar we ook kennismaakten met het Duitse klasje dat hier in Nederland op bezoek was.‘

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon