Jakob Müller

Als beginnende inspecteur bij de NVWA krijg je een uitgebreide opleiding

Jakob Müller
Inspecteur food
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Werkte 15 jaar in verschillende functies bij bedrijven in de import en vervaardiging van voedingssupplementen. Had daarnaast samen met 2 compagnons een eigen bedrijf in dezelfde branche. Ervaarde de combinatie van ondernemerschap én werken in dienstverband als fantastisch, maar ook tijdsintensief. Koos vanwege de inhoud van het werk voor de NVWA én vanwege een goede work-life-balance, iets wat vanaf de komst van de kinderen voor hem belangrijker werd.

Houdt van krachtsport en fysieke grenzen opzoeken. Leest graag, o.a. over (anti-)dopingvraagstukken en geschiedenis. Brengt veel tijd door met zijn gezin.

Bedrijven actief in koffiehandel, koekjesfabrieken, groothandels in vis en vleeswaren: Jakob Müller komt als inspecteur food bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de vloer bij een diversiteit aan ondernemingen.


Onderweg voor inspecties

‘Ik ben veel onderweg voor inspecties bij bedrijven die voedsel verwerken en leveren aan groothandels. Daarnaast werk ik achter de computer voor de administratieve afhandeling en verslaglegging. Denk aan het opmaken van een rapport van bevindingen (een boeterapport) of een schriftelijke waarschuwing wanneer ik tijdens de inspectie feiten en omstandigheden heb waargenomen waarvoor ik een maatregel heb moeten nemen. Dit moet natuurlijk zorgvuldig en nauwkeurig gebeuren, volgens de rechtsbeginselen zoals bijvoorbeeld evenredigheid. Een maatregel moet doeltreffend zijn en proportioneel.

Keuze voor rol als inspecteur

Voorheen werkte ik in de voedingssupplementenindustrie. Naar volle tevredenheid, met een eigen bedrijf én in dienst bij een grotere onderneming. Innovatie, R&D. Want gaaf hoor, al die nieuwe voedingsmiddelen en stofjes. Maar mettertijd ook met een steeds sterker groeiende interesse naar voedselveiligheid van ingrediënten. Waar komen die eigenlijk vandaan en (hoe) is de veiligheid geborgd? Soms kwam de NVWA controleren, altijd leerzaam om mee te maken als ondernemer en kwaliteitsmedewerker. Waar kijken ze naar en welke vragen stellen zij? En die inspecteurs, die kijken dus bij ál die food-bedrijven in de keuken en zorgen voor veilig voedsel in de ruimste zin. Dat leek me wel wat en de mensen om me heen wisten: als er een inspecteursfunctie vrijkomt bij NVWA, dan vertrekt Jakob. Dus toen ik werd gewezen op de vacature van Inspecteur/ auditor Food heb ik direct gereageerd. Ik ben hier nu 1 jaar en vind dit vakgebied steeds interessanter worden. Ik blijf maar leren en heb nog lang niet alles gezien. Gelukkig besteedt de NVWA uitgebreid de tijd aan je opleiding. De interne opleiding voor beginnende inspecteurs is zeer grondig en gedegen.

 

Met de neus in de boeken

Eerlijk gezegd, het was voor mij even wennen om weer de boeken in te duiken en alle voorbereidende opdrachten te maken. Het was immers al zo lang geleden dat ik uit de schoolbanken kwam. Daarbij heb ik geen juridische achtergrond, terwijl je in de basisopleiding en natuurlijk het dagelijks werk onder andere bestuursrecht en strafrecht krijgt. Zo is het belangrijk om te weten welke bevoegdheden je hebt als inspecteur en waarom. Dat vergde wat tijd. Gelukkig volg je bij de NVWA niet alleen de opleiding tijdens werktijd, maar neemt men ook de tijd voor nieuwe collega’s. En naast het formele opleidingstraject ben ik door mijn mentor, team en teamleider goed opgevangen en ingewerkt. Ik vind de NVWA een uitstekende werkgever.

Ik werk voor Nederland

Ik ga ervoor dat dieren tot op het laatst goed behandeld worden

Olaf Creutzberg

Teamleider Veterinaire Keuring & Exportcertificering
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Lees meer over Olaf Creutzberg
Wat er ook gebeurt, ik sta altijd achter mijn mensen

Manou de Brouwer

Operationeel manager Veterinaire Keuring en Exportcertificering Zuid
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Lees meer over Manou de Brouwer
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon