Olaf Creutzberg

‘Ik ga ervoor dat dieren tot op het laatst goed behandeld worden’
Profiel foto Olaf Creutzberg toezichthoudend dierenarts bij de NVWA

Olaf Creutzberg
Operationeel manager team Veterinaire Import en Keuring
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Is geboren op Aruba, verhuisde in 2000 naar Nederland voor zijn studie Diergeneeskunde. Besefte vrij snel dat als dierenarts werken in een praktijk niet bij hem paste. Werkte in de sales bij farmaceut Pfizer. Studeerde rechten in deeltijd. Ging eind 2009 naar de NVWA. Is een fanatiek sporter en triatleet. De hele triathlon (Ironman) zit in de planning.

 Als een geoliede machine, zo ziet Olaf Creutzberg zijn team van dierenartsen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het liefst draaien. Hij is een ‘laid back’ teammanager die heel goed weet waar hij heen wil: nog meer expertise brengen in de Nederlandse slachterijen. 'Een slachterij kan niet zonder een dierenarts'.


Publicatiedatum 04-07-2022

Nu weer in Nederland, maar je werkte ook op Bonaire?

'Klopt, ik startte voor de NVWA als toezichthoudend dierenarts bij een grote slachterij in Amsterdam. Een aantal jaar later werd ik gevraagd om teamleider te worden. In 2019 kon ik via detachering naar Bonaire, om daar het slachthuis te helpen renoveren en de veterinaire afdeling op te zetten. Daarnaast werkte ik nog aan een paar projecten voor de professionele geitenhouderij. Ik heb 2 jaar op Bonaire gewerkt en gewoond met mijn gezin. Een super ervaring! Maar professioneel gezien zag ik voor mezelf meer mogelijkheden in Nederland. Op afstand ben ik nog wel betrokken bij het project op Bonaire.'

Van dierenarts naar teamleider, hoe was die stap?

'Ik had er nooit aan gedacht om leiding te gaan geven, en moest behoorlijk uit mijn comfortzone. Maar ik wilde de kans wel pakken. Het beviel gelijk goed, kennelijk zit leiding geven in mij. Het draait lekker met mijn team.'

Als teammanager ben ik…

'Een 'mannetje' van alles! Ik faciliteer het team, ben coach, leid op, ga met teamleden op pad, zorg dat we alle inspecties en audits doen en streef ernaar mijn team te laten draaien als een geoliede machine. ’t Is veel, druk en dynamisch, maar ik denk dat ik een redelijk laid back manager ben. Ik heb veel vertrouwen in mijn teamleden. Zij zijn allemaal zeer gedreven professionals die weten wat ze doen.'

Werk je nog zelf als dierenarts?

'Nee, en dat mis ik soms wel. Ik ben graag in de praktijk. Ik vind het erg interessant hoe de sector innoveert, met bijvoorbeeld robotisering en cameratoezicht. Daar kunnen dierenartsen vanuit hun expertise veel toevoegen en tegelijk zichzelf ontwikkelen en specialiseren. Het werk is wetenschappelijk uitdagend, er zit een economische kant aan (niet slachten is niet verdienen) en natuurlijk is er de maatschappelijke rol: onze invloed op dierenwelzijn, dierengezondheid en voedselveiligheid.'

Teamleider voor de slachterij en dierenvriend, hoe gaat dat samen?

'Ik ben een enorme dierenliefhebber. Vroeger op Aruba hadden we veel dieren thuis en ik nam ook zwerfhonden onder mijn hoede. Nu hebben we thuis alleen een hamster. Dat is vooral omdat ik minder tijd heb. Op mijn werk kijk ik met een minder emotionele blik naar dieren. Maar ik sta er wél voor dat ze tot op het laatst goed behandeld worden. Onze dierenartsen zien elk dier levend voor ze geslacht mogen worden. En bij onregelmatigheden gaat de slacht niet door.'

Zij hebben die macht?

'Zeker, in de slachterij beslist de toezichthoudend dierenarts. Er gebeurt niets zonder ons. Het slachtproces mag niet eens van start als er geen dierenarts aanwezig is. En zo hoort het.'

Lust je nog vlees?

'Ik ben op Aruba opgevoed, met een zeer Westerse/Amerikaanse inslag; vlees was er altijd en het liefst in grote hoeveelheden. Daarin ben ik wel veranderd. Niet eens zozeer door mijn werk, want ik weet dat zeker in Nederland de zaken goed geregeld zijn. Maar meer vanwege de klimaatimpact. Ik vind het nog wel steeds heel lekker.'

Gerelateerde verhalen

Ik werk voor Nederland

Ik kijk niet naar lijstjes, maar naar de medewerker zelf
Jan Brantjes
Operationeel manager Veterinaire Keuring en Exportcertificering Noord
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Werkte ooit als teamleider in de horeca. Zat 10 jaar in de productiewereld bij Campina, Nutricia en Verkade.

Lees meer over Jan Brantjes
Wat er ook gebeurt, ik sta altijd achter mijn mensen
Manou de Brouwer
Operationeel manager Veterinaire Keuring en Exportcertificering Zuid
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Werkte als beleidsmedewerker bij het Hoofdproductschap Akkerbouw. Rondde een universitaire master sociologie af aan de Erasmus Universiteit.

Lees meer over Manou de Brouwer
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon