Jorien Janssen

Ik wil contact kunnen hebben met de plaatselijke bevolking
Jorien Janssen

Jorien Janssen
Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

  • Studeerde psychologie in Utrecht en deed vervolgens een master antropologie in Amsterdam. Verbleef gedurende 3 maanden in Zuid Afrika. Deed daar onderzoek naar geweld in townships. Volgt de opleiding tot beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken. Houdt van de combinatie beleid en politiek en bijt zich graag vast in ingewikkeld inhoudelijke thema’s.
  • Houdt van surfen, improvisatietheater en documentaires, en gaat daarnaast graag naar festivals om met haar vrienden te dansen in de zon.

Jorien Janssen werkte tijdens haar master antropologie 3 maanden in Zuid-Afrika en dat smaakte naar meer. Daarom meldde zij zich uiteindelijk aan voor de opleiding voor startende beleidsmedewerkers. Haar persoonlijke doel is om complexe situaties te begrijpen door uit te gaan van de belangen van de plaatselijke bevolking.


BZ-inhousedag

‘Het BZ-klasje. Ik had er al tijdens mijn studie van gehoord. Maar het kwam niet in me op me daarvoor aan te melden. Ik wilde graag internationaal gaan werken, maar de ngo-sector sprak me op dat moment meer aan dan de overheid. Ik ben wel 1 keer met een vriendin meegegaan naar een inhousedag bij Buitenlande Zaken (BZ). Het viel me enorm mee. Ik weet nog dat ik dacht: wat een sympathieke mensen hier.

Nu of nooit

Een paar jaar later kwam het BZ-klasje weer in mijn gedachten voorbij. Als voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond had ik een kijkje gekregen in het reilen en zeilen binnen een ministerie en de politiek. Een fascinerende wereld. Omdat ik inmiddels al 2 jaar was afgestudeerd wist ik: het is nu of nooit. Ik voldeed redelijk aan het profiel en had inmiddels een behoorlijk internationaal cv opgebouwd. Zo gaf ik tijdens mijn studie psychologie seksuele voorlichting in Ghana en voor mijn master antropologie deed ik veldonderzoek in Zuid-Afrika.

Onzeker

Over mijn inhoudelijke kennis was ik nog wel behoorlijk onzeker. Ik weet nog dat ik me voor de laatste ronde vooral had verdiept in Nederlandse militaire missies. Toen kreeg ik plots een vraag over de gebeurtenissen van de afgelopen periode in Griekenland. Ik had geen idee, want ik had door mijn onderzoek naar die militaire missies bijna geen krant opengeslagen die periode.

Gelukkig is het vooral belangrijk dat je de verhoudingen snapt, de details volgen later wel.

Mensenwerk

Ik hoop vooral mijn antropologische kijk vast te kunnen houden in mijn werk bij BZ. Dat ik de belangen van de bevolking van een specifiek land niet uit het oog verlies, ook al heb je voornamelijk contact met andere diplomaten. Om te begrijpen wat er speelt is het belangrijk dat je luistert naar de mensen om wie het gaat. Ik denk dat dat tijdens mijn sollicitatieproces ook wel naar voren is gekomen. Ik ben een praktijkmens en vind het leuk om met veel verschillende mensen het gesprek aan te gaan. Ik denk dat je via de overheidskanalen veel kan bereiken. Dat is de voornaamste reden dat ik heb gekozen voor BZ. Na mijn eerder werkervaring bij ngo’s wil ik nu graag kijken wat ik via de politieke weg kan betekenen.

Van collegebank naar bureau

Mijn eerste 3 maanden bij BZ zitten er inmiddels op. Ik heb veel colleges gevolgd en ben klaar om eropuit te trekken. Ik heb er ontzettend veel zin in; die actie en dat in het moment leven, daar houd ik van. Ik werk nu als landenmedewerker Indonesië bij de regiodirectie Azië. Dat betekent dat ik vragen vanuit de Tweede Kamer beantwoord, bijvoorbeeld over samenwerkingsprojecten met Indonesië. Daarnaast kan ik worden betrokken bij heftige situaties, zoals toen er laatst een Nederlander in Indonesië werd geëxecuteerd. Mijn beeld van het BZ-klasje heb ik gelukkig bij kunnen stellen, het is een echte aanrader.’

Ik werk voor Nederland

Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat in de schijnwerpers

Mirte Ruesen


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vertrok na haar bachelor internationale economie en business management naar Colombia voor een halfjaar ontwikkelingswerk.

Lees meer over Mirte Ruesen
Ik klom op van postjongen naar controller

Ed de Voogd


Controller
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Werkt al 43 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt van sportvissen, wandelen en fitness, wat hij voor corona zo’n 5 tot 6 keer per week deed. Is sinds 2 jaar opa.

Lees meer over Ed de Voogd
Aan een rebellenleider kun je niet direct eisen stellen

Flora Wiedijk


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde haar bachelor en master internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over Flora Wiedijk
Met collega’s in Brussel kijk ik of we andere landen kunnen meekrijgen in een Nederlands standpunt

Tsjebbe Paulussen


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en besloot daarnaast ook de Arabische taal en cultuur te gaan studeren om bij de BZ-opleiding op te vallen tussen alle and

Lees meer over Tsjebbe Paulussen
Als het schip uitvaart, voel ik me stiekem wel een beetje trots

Martine van der Does


Senior Beleidsmedewerker en noodhulpspecialist
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bouwkunde aan de technische universiteit Delft.

Lees meer over Martine van der Does
Ik plan de agenda voor een afvaardiging uit Tsjaad

Bruno van den Toorn


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn bachelor en master in de Technische Natuurkunde aan de TU Delft Verdiepte zich tijdens zijn studie in de kwantummechanica.

Lees meer over Bruno van den Toorn
Nederland steunt internationale hoven en tribunalen zodat ze effectief en onafhankelijk kunnen werken

Steven Sutton


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde bachelors in sociologie en in wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en daarna een master Political Sociology aan de London School of Economics.

Lees meer over Steven Sutton
Internationaal inkopen is out of the box denken

Miraida Lourens


Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Deed de hbo-opleiding management, economie en recht. Tijdens haar werk volgde ze de post-hbo-opleiding aanbesteden en inkoop aan de hogeschool Utrecht en de opleiding NEVI 1.

Lees meer over Miraida Lourens
Als rijksinkoper denk je verder dan je eigenbelang

Angelique van Aarden


Senior inkoopadviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Begon als hypnotherapeut maar maakte al snel de stap richting het inkoopvak.

Lees meer over Angelique van Aarden
Ik help startups die naar het buitenland willen uitbreiden

Deniz Horzum


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Haalde zijn master global business and stakeholder management aan de Erasmus Universiteit. Volgde een half jaar internationale vakken en Japanse taalvakken in Tokio, Japan.

Lees meer over Deniz Horzum
Ik heb veel vrijheid om zelf projecten op te starten

Myrthe Feddema


Senior beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde de bachelor algemene cultuurwetenschappen af.

Lees meer over Myrthe Feddema
De coronacrisis was het historisch hoogtepunt in mijn carrière: het terughalen van meer dan 10.000 Nederlanders uit het buitenland.

Cor Hersbach


Hoofd Werving en Selectie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Startte bij de de Koninklijke Marine en begon in 1980 bij het ministerie van BZ. Haalde in de avonduren zijn vwo-diploma én heao-bestuurskunde.

Lees meer over Cor Hersbach
Ik adviseer over de financiële kant van grote projectaanvragen

Gerardo Flores


Financieel adviseur
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht en daarna bedrijfskunde met een major accounting en control aan de Erasmus Universiteit.

Lees meer over Gerardo Flores
We laten influentials kennismaken met belangrijke thema’s in Nederland

Veerle Vastwijk


Beleidsmedewerker
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rondde haar bachelor Europese studies af en haalde daarna een master Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over Veerle Vastwijk
Ik zet data in bij een ministerie waar alle onderwerpen samenkomen

Vincent van Thuijl


Adviseur strategie en innovatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studeerde bestuurs- en organisatiewetenschap en behaalde de masters bestuur en beleid en Public Information Management.

Lees meer over Vincent van Thuijl
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon