Vooraf nadenken en handelen
‘VWS maakt beleid voor alle burgers en wil daarmee iedere inwoner bereiken. Dat lukt alleen als je de verschillende perspectieven en leefstijlen in onze samenleving meeneemt in de beleidsontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat het medewerkersbestand van VWS een afspiegeling is van de maatschappij. Bij werving en selectie is het bijvoorbeeld niet genoeg om achteraf te kijken of er wel een diverse groep mensen heeft gereageerd op een vacature. We moeten al aan de voorkant nadenken over het aantrekken van een brede, diverse pool. In de vacatureteksten, maar ook in de selectieprocedure. Zo zorg je echt dat er niemand wordt buitengesloten in het proces.
Inkijkje bij collega’s
Een gebeurtenis die het afgelopen jaar indruk op mij maakte was het gedwongen videobellen door de corona-maatregelen. Opeens kreeg ik een inkijkje bij collega’s thuis, de plek waar iedereen het meest zichzelf is. Ik leerde een persoonlijkere kant van collega’s kennen, zag hun kinderen en huisdieren voorbijkomen en kreeg soms zelfs een rondleiding door hun huis. Een bijzondere ervaring.
Anders-zijn als kracht
Ik verwacht dat in Nederland tussen 2020 en 2030 mensen die, om wat voor reden dan ook, anders zijn, elkaar weten te vinden. En samen laten zien dat anders-zijn een kracht is in plaats van een belemmering.
Diversiteit vanzelfsprekend
Wat mij van het hart moet, is dat diversiteit en inclusie niet over voorkeursbeleid gaat, zoals je nog vaak hoort. Het gaat om het realiseren van een inclusieve organisatie, waarin diversiteit vanzelfsprekend is. En om dat doel te bereiken, moeten we daar in deze fase extra in investeren. Want zolang je geen inclusieve organisatie bent, trek je ook geen diversiteit aan.