Karima Oueddan

Diversiteit gaat over het creëren van gelijke kansen, niet over voorkeursbeleid
Portret van Karima Oueddan

Karima Oueddan
Beleidsmedewerker Voeding, Gezondheidsbevordering en Preventie

Voltooide de dubbele master politieke wetenschappen en beleid en management aan de Vrije Universiteit Brussel. Startte haar loopbaan als rijkstrainee bij VWS. Is bestuurslid bij de Stichting Moroccan Dutch Talent Platform. Doet aan kickboksen, wandelen en spreekt graag af met familie en vrienden (wat nu natuurlijk erg moeilijk gaat).

Karima Oueddan is beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en dagelijks bezig met het maken van gezondheids- en welzijnsbeleid. Daarnaast stopt ze ook veel tijd in haar werk als lid van de werkgroep Diversiteit en Inclusie én als voorzitter van de themagroep Culturele Diversiteit bij VWS.


Vooraf nadenken en handelen

‘VWS maakt beleid voor alle burgers en wil daarmee iedere inwoner bereiken. Dat lukt alleen als je de verschillende perspectieven en leefstijlen in onze samenleving meeneemt in de beleidsontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat het medewerkersbestand van VWS een afspiegeling is van de maatschappij. Bij werving en selectie is het bijvoorbeeld niet genoeg om achteraf te kijken of er wel een diverse groep mensen heeft gereageerd op een vacature. We moeten al aan de voorkant nadenken over het aantrekken van een brede, diverse pool. In de vacatureteksten, maar ook in de selectieprocedure. Zo zorg je echt dat er niemand wordt buitengesloten in het proces.

Inkijkje bij collega’s

Een gebeurtenis die het afgelopen jaar indruk op mij maakte was het gedwongen videobellen door de corona-maatregelen. Opeens kreeg ik een inkijkje bij collega’s thuis, de plek waar iedereen het meest zichzelf is. Ik leerde een persoonlijkere kant van collega’s kennen, zag hun kinderen en huisdieren voorbijkomen en kreeg soms zelfs een rondleiding door hun huis. Een bijzondere ervaring.

Anders-zijn als kracht

Ik verwacht dat in Nederland tussen 2020 en 2030 mensen die, om wat voor reden dan ook, anders zijn, elkaar weten te vinden. En samen laten zien dat anders-zijn een kracht is in plaats van een belemmering.

Diversiteit vanzelfsprekend

Wat mij van het hart moet, is dat diversiteit en inclusie niet over voorkeursbeleid gaat, zoals je nog vaak hoort. Het gaat om het realiseren van een inclusieve organisatie, waarin diversiteit vanzelfsprekend is. En om dat doel te bereiken, moeten we daar in deze fase extra in investeren. Want zolang je geen inclusieve organisatie bent, trek je ook geen diversiteit aan.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon