Martijn Straatman

Met veel vrijheid OpenShift inrichten, maakt dit werk bijzonder
Martijn Straatman

Martijn Straatman
Cloud engineer

Studeerde informatica in Groningen. Werkt sinds 2000 bij de Rijksoverheid en vanaf 2006 in de IT. Heeft behoorlijk wat IT-ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Houdt in zijn vrije tijd van sporten, gamen en sleutelt graag aan zijn motor.

 

Martijn Straatman is cloud engineer bij Overheidsdatacenter Noord (ODC-Noord) in Groningen. Deze kleine organisatie levert clouddiensten aan de Rijksoverheid. Innovatie staat hoog in het vaandel. Bijvoorbeeld op het gebied van OpenShift. Van de vrijheid die hij daarbij krijgt wordt hij heel gelukkig.


Nieuwe applicatie

‘Ik begon bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op de helpdesk, waar ik vragen beantwoordde over een softwarepakket dat DUO maakte voor scholen. Daarna werkte ik aan performance tuning van Java-applicaties en databases. Dat werk was vooral gericht op het testen van de haalbaarheid en het tunen van applicaties zodat de responstijden goed genoeg zouden zijn. Bijvoorbeeld bij de bouw van de applicatie MijnDUO waarbij de inlogtijd een halve seconde mocht zijn als 10.000 studenten zouden inloggen.

OpenShift

Vroeger waren IT-projecten veel meer los van elkaar georganiseerd. Developers maakten een systeem dat na uitgebreid testen werd geïnstalleerd door beheerders. We werken nu veel meer samen in 1 team met 1 gezamenlijk doel. ODC-Noord is een platte organisatie waar we met verschillende scrumteams werken. Het team waarin ik nu als cloud engineer werk is helemaal zelfsturend. We kunnen voor een groot deel zelf bepalen hoe we ons werk doen. Bijvoorbeeld bij het leveren van OpenShift. Of we Gitlab of Bamboo willen gebruiken is aan ons. Daar word je als team heel gelukkig van.

Werken in het noorden

Wat we doen is vaak zichtbaar maar soms ook niet. Bijvoorbeeld de opslag van data in een archief. Maar het is altijd in het belang van onze maatschappij. Dat maakt dit werk voor mij bijzonder. Daarnaast hou ik erg van de no-nonsense mentaliteit die hier heerst. Wat dat betreft zijn we echt noorderlingen die weinig ouwehoeren en gewoon doorpakken.’

Bekijk alle vacatures voor architecten en infrastructuurspecialisten

Bekijk alle vacatures

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon