Renée Dubbeldeman

Onderhandelen en proberen het financiële plaatje passend te krijgen, dat is echt leuk
Renée Dubbeldeman

Renée Dubbeldeman
Financial Trainee
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

  • Haalde haar bachelor politicologie in Amsterdam, daarna een master bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en tot slot een master Global Environmental Governance aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Werkte een halfjaar als projectleider bij de Universiteit Utrecht aan een initiatief van docenten en studenten voor een duurzamer campus.
  • Startte september 2015 als financial trainee bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
  • Heeft onder andere via een whatsappgroep veel contact met de 20 trainees van haar lichting. Ze delen kennis, wisselen ervaringen uit en gaan binnenkort zelfs een weekendje met elkaar weg.
  • Houdt van bootcamp. Is ondanks een eerdere kruisbandblessure vast van plan de Dam tot Dam loop te lopen.
  • Houdt van verre reizen naar bijvoorbeeld Colombia. Volgt voor het tweede jaar een cursus Spaans.

Renée Dubbeldeman is financial trainee bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bij het directoraat-generaal Bereikbaarheid. Daaronder vallen bijvoorbeeld Luchtvaart, Spoor en ook Maritieme Zaken. Zij houdt toezicht op de financiën rondom haar eigen dossier Maritieme Zaken. Ook coördineert ze de verantwoording voor het financieel jaarverslag.


Bestuurskunde en politicologie

‘Over mijn motivatie heb ik goed nagedacht. Bestuurskunde en politicologie zijn misschien niet de meest voor de hand liggende studies voor een financial trainee. Toch kon ik die link goed leggen omdat ik tijdens mijn werk bij de Universiteit Utrecht een budget te beheren had en daarvoor verantwoordelijk was. Ik kreeg te maken met subsidies en begrotingen. Het aspect van kritisch nadenken zodat het financiële plaatje klopte, vond ik erg leuk.

Begrotingscyclus

Het Financial Traineeprogramma zit goed in elkaar. Alles draait om de begrotingscyclus. Een cyclus van 2,5 jaar, waarbij je ruim een jaar van te voren begint aan de voorbereidingen voor een nieuw begrotingsjaar: plannen op een rijtje zetten en onderhandelen. Tijdens Prinsjesdag wordt de begroting voor het nieuwe jaar gepresenteerd en dan volgt het jaar waarin je het daadwerkelijk gaat uitgeven. De gepresenteerde plannen en het budget moeten besteed gaan worden zoals bedacht. Tot slot kom je met de verantwoording: kunnen wij verantwoorden wat we gedaan hebben en klopt het allemaal.

Financiële functies

Het eerste jaar zit je bijvoorbeeld als decentraal financieel adviseur van één beleidsdirectie op 1 traineeplek. Je komt in dat jaar elk stukje van de begrotingscyclus wel een keer tegen. Dat maakt dat je het gaat begrijpen. Daarna kun je een half jaar naar bijvoorbeeld een gemeente, de Rekenkamer of een provincie. Tot slot kom je in je derde periode terug op een andere positie op het kernministerie. Vaak op de financiële afdeling (FEZ) van het hele ministerie, waar men gaat over het financiële plaatje van het ministerie als geheel. Zo krijg je in 2 jaar een goed beeld van financiële functies bij de Rijksoverheid.

Maritieme Zaken

Ik kreeg gelijk mijn eigen dossier en ben verantwoordelijk voor het financiële plaatje van Maritieme Zaken. Als financial trainee ben je na de derde dinsdag in september, Prinsjesdag, al vanaf oktober 2015 bezig met de Begroting 2017. De eerste 3 maanden heb ik van alle afdelingen die onder Maritieme Zaken vallen de plannen gevraagd. Dat zijn grote wensenlijsten. Er zijn altijd meer wensen dan dat er budget is. Wij gaan kijken hoe we de plannen van de beleidsdirecties zoveel mogelijk kunnen laten uitkomen. Binnen het beschikbare budget. Dat betekent ook onderhandelen om het financiële plaatje passend te krijgen. Het kan voorkomen dat een onderdeel van een directie wat meer toegeeft zodat een ander belangrijk project dat is toegezegd door de minister in de Kamer wel kan doorgaan.

Gehaktdag

Vaak kunnen kleine bedragen die wel begroot zijn, maar niet uitgegeven, worden meegenomen naar het volgende jaar. De rest gaat direct terug naar het ministerie van Financiën en krijgt een nieuwe bestemming. Voor het kleine bedrag dat we mogen houden, moeten hele goede argumenten zijn om het nog aan een project te kunnen besteden. Argumentatie en verantwoording zijn belangrijk. Het jaar moet ook altijd verantwoord worden door de minister van Financiën in de Tweede Kamer. Dat gebeurt in het financieel jaarverslag op de derde woensdag in mei, ook wel ‘gehaktdag’. Het idee is dat ministers stevig aan de tand gevoeld worden over hun resultaten. Ieder ministerie levert daarvoor afzonderlijk stukken aan. Voor het directoraat-generaal Bereikbaarheid van het ministerie van IenW ben ik hier mee bezig geweest. Dat was met name coördineren: zorgen dat je van alle benodigde afdelingen de gevraagde cijfers en informatie krijgt en dat deadlines worden gehaald.’

Ik werk voor Nederland

Bij werken aan waterveiligheid zie je het resultaat direct om je heen

Robert Smaak


Afdelingsmanager Projecten
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde sociologie na kort in de zorg werkzaam te zijn geweest. Ging bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de slag bij de afdeling verkeersveiligheid.

Lees meer over Robert Smaak
Met de satellietdata en mijn algoritme brengen we de vervuiling in kaart

Bas Mijling


Wetenschappelijk medewerker KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde technische natuurkunde aan de TU Delft. Heeft na zijn studie veel gereisd en is daarna gestart bij het KNMI. Promoveerde daar in 2012. Speelt in zijn vrije tijd bandoneon.

Lees meer over Bas Mijling
Het is best spannend als er 3 of 4 verkeersleiders in je nek hijgen

Fons van Loy


Tot september 2014 hoofd weerkamer bij het KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Doorliep mavo, havo, vwo. Werkte daarna een jaar bij Fokker Schiphol Oost en vervolgens bij een vestiging van het KNMI op Schiphol Centrum. Dat beviel.

Lees meer over Fons van Loy
Je wordt uitgedaagd initiatief te nemen

Kiran Kana


Stagiair
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Doet de hbo-opleiding rechten, met een specialisatie in bestuursrecht.

Lees meer over Kiran Kana
Ik krijg veel vrijheid en mag zelf bepalen hoe ik invulling geef aan mijn opdrachten

Stein Grendel


Stagiair bij het KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Volgt de opleiding business management aan de Hogeschool Utrecht. Wil na zijn afstuderen misschien een traineeship doen bij de overheid, of aan de slag bij een sportbedrijf.

Lees meer over Stein Grendel
Inkoop is anders bij de Rijksoverheid door de impact die je maakt

Samet Aydin


Inkoopadviseur
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde logistiek en economie aan de hogeschool Rotterdam en volgde een inkoopminor. Houdt van voetbal en gaat graag naar wedstrijden van Feyenoord. Doet aan boksen.

Lees meer over Samet Aydin
Ik geef nu leiding aan 6 teamgenoten. Daar ben ik best trots op

Vandena Chatterpal


Medewerker scannen en registreren
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Volgde de opleiding mbo 4 managementassistent. Gaat in haar vrije tijd graag naar de film en wandelt veel.

Lees meer over Vandena Chatterpal
Afval moet de nieuwe grondstof worden

Aldert Hanemaaijer


Programmacoördinator Planbureau voor de Leefomgeving
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde (milieu-)economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Speelde jarenlang fanatiek pétanque (jeu de boules).

Lees meer over Aldert Hanemaaijer
Werken bij het KNMI is werken met een stevige wetenschappelijke basis!

Rob Sluijter


Klimatoloog bij het KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde Fysische Geografie in Utrecht. Werkte kort bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Den Haag en daarna 10 jaar bij het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid.

Lees meer over Rob Sluijter
Nederland is leading als het gaat om maritiem beleid

Adnane Benajiba


Stagiair
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Ging naar de Amerikaanse school in Tanger, Marokko. Haalde in Barcelona zijn bachelor in Business Administration & Entrepreneurship.

Lees meer over Adnane Benajiba
Ik adviseer de minister over zichtbare investeringen in een schoon en waterveilig Nederland

Niek Degen


Senior adviseur beleidscontrol
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Deed de studie algemene economie aan de Universiteit van Amsterdam. Is actief in de Amsterdamse lokale politiek.

Lees meer over Niek Degen
Ik werd als junior toch aangenomen op een vacature voor senior

Devon Weijse


Informatieadviseur directoraat-generaal Mobiliteit
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Werkte als kok, toen hij besloot om informatiekunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam te gaan studeren. Ging voor zijn studie een half jaar naar Hong Kong.

Lees meer over Devon Weijse
Het KNMI heeft alle kennis in huis over satellietwaarnemingen

Pieternel Levelt


Vakgroepmanager Research & Development Satelliet Waarnemingen KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde scheikunde aan de Vrije universiteit Amsterdam. Promoveerde in de natuurkunde aan dezelfde universiteit. Doceert aan de TU Delft.

Lees meer over Pieternel Levelt
Er gaat geen dag voorbij dat mensen iets vinden van dat waar jij mee bezig bent. Dat is toch wel erg bijzonder.

Valentijn Holewijn


Beleidsmedewerker DG Ruimte en Water, directie Algemeen waterbeleid en Veiligheid, afdeling Programmering Waterbeleid.
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde Bestuur- en Organisatiewetenschap aan de VU. Deed na deze bachelor een master Beleid-, Communicatie- en Organisatiewetenschap. Liep een stage bij TNO, werkte bij Artis.

Lees meer over Valentijn Holewijn
Wij zijn de procesbewaking van de weerkamer

Anecita Kwidama


Functioneel beheerder KNMI
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Studeerde bedrijfskundige informatica aan de heao. Liep stage bij de hogeschool Rotterdam. Werkte daar 2 jaar en startte vervolgens bij Ordina.

Lees meer over Anecita Kwidama
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon