Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Financial Traineeship

Ben jij bijna of net klaar met je master, vind je cijfers leuk en ben je geïnteresseerd in politiek bestuurlijke financiële vraagstukken? Lijkt het je leuk om mee te werken aan de Miljoenennota? Met het Financial Traineeship leer je in 2 jaar tijd alle aspecten van de financiën van de Rijksoverheid.

De Rijksoverheid geeft jaarlijks ruim 300 miljard euro uit aan onder andere zorg, sociale zekerheid, onderwijs en veiligheid. Dit geld dient op een goede manier verdeeld en besteed worden. Als financial trainee speel jij een belangrijke rol in dit dynamische spel van financiën, politiek en beleid.

 • De Rijksoverheid is op zoek naar gemotiveerde collega’s met durf en frisse ideeën. Je hebt gevoel voor cijfers, bent geïnteresseerd in het verhaal erachter en je wilt je graag inzetten voor een goede uitvoering van de financiële taak van de Rijksoverheid. Dit houdt in dat je maatschappelijk betrokken bent en enthousiast wordt van politiek bestuurlijke vraagstukken met een financieel aspect. Verder kan je goed plannen en organiseren en ben je resultaatgericht, leergierig, integer, enthousiast, analytisch sterk, duidelijk en kan je goed samenwerken.

  Aanmeldingseisen en profiel

  • Je hebt een afgeronde masteropleiding bij de start van het Financial Traineeship op 2 maart 2020 met een sterk cv.
   Een studie in economie, bedrijfseconomie, bedrijfskunde, bestuurskunde, finance en management accounting past in het gewenste profiel, maar je kunt ook met andere studies aan de slag binnen het Financial Traineeship. Belangrijk is dat je kunt aantonen wat jij te bieden hebt en wat jouw affiniteit met financiële vraagstukken is.
  • Je bent niet eerder dan 2 jaar terug afgestudeerd, gerekend vanaf de startdatum van het programma (2 maart 2020).
 • Het Financial Traineeship biedt een traject met volop inhoudelijke uitdagingen, opleiding en persoonlijke begeleiding. Een uitstekende opstap voor een mooie financiële carrière bij de Rijksoverheid. Je gaat het volgende doen:

  • Je werkt op 3 verschillende plekken, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden en kunt ontdekken waar jij het beste past in de financiële functie van het Rijk.
  • Je volgt een uitgebreid inhoudelijk opleidingstraject waarin je veel leert over de Rijksoverheid, de overheidsfinanciën, werking van agentschappen en bedrijfsvoering.
  • Je gaat veel aandacht besteden aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Denk aan bijvoorbeeld intervisiesessies en persoonlijke vaardigheden. Je leert je eigen werkgedrag beter kennen en je leert om zo goed mogelijk om te gaan met je sterke eigenschappen en ontwikkelpunten.
  • Je bouwt via je eigen lichting en ook via voorafgaande financial traineelichtingen aan een uitgebreid netwerk binnen de Rijksoverheid.

  Grote variatie in vraagstukken en werkzaamheden

  Zijn er manieren waarop een ministerie efficiënter zou kunnen werken? Is het geld uitgegeven zoals in de begroting is vastgelegd? Maar ook meer actuele thema’s, zoals: hoe zorgen we dat we in de toekomst ook nog de zorg en de pensioenen kunnen betalen? Hoe bekostigen we de klimaatdoelen? Dit zijn enkele voorbeelden van vraagstukken die je tegenkomt. Deze vraagstukken doen een beroep op je analytische vaardigheden, cijfer- en procesmatig inzicht en je creativiteit.

  Als financial trainee krijg je te maken met een diversiteit aan werkzaamheden. Vanaf dag 1 draai je mee als volwaardig lid van een team. Je werkt zowel samen als zelfstandig aan meerdere opdrachten, waarbij je al snel meer verantwoordelijkheid krijgt. Natuurlijk word je gedurende het Financial Traineeship begeleid, maar we verwachten ook dat je proactief bent en zelf initiatief neemt. Er is veel ruimte om te leren en te ontdekken. Je wordt hierbij geholpen door een persoonlijke werkplekbegeleider en een coördinator van het Financial Traineeship. Ook leer je veel van collega’s en medetrainees. Daarnaast is de maatschappelijke invloed van jouw werkzaamheden groot en ben je vaak bezig met onderwerpen die je terugleest in de krant. De politieke dimensie zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.

  3 verschillende werkplekken

  De 1e werkplek (12 maanden)

  Als financial trainee start jij in je 1e jaar in de financiële functie van 1 van de 12 ministeries in Den Haag. Dit is jouw zogenaamde startministerie. Vaak is dit bij de directie Financieel-Economische Zaken (FEZ), maar het kan ook bij een financiële afdeling beleidsdirectie of van een uitvoeringsorganisatie zijn. In ieder geval ben je betrokken bij de begrotingscyclus. De directie FEZ is de beheerder van de kas van het ministerie en is verantwoordelijk voor een goede verdeling van het geld. Er zijn bijna altijd meer wensen dan beschikbaar budget. Binnen een ministerie moet dus besluitvorming en prioritering plaatsvinden. Als financial trainee ben je betrokken bij dit onderhandelingsspel.

  De 2e werkplek (6 maanden)

  Het 2e jaar bestaat uit twee periodes van ieder een half jaar. Op de 2e plek werk je in een functie buiten het startministerie. Misschien vind je het leuk om vanuit een ander perspectief naar de Rijksfinanciën te kijken, zoals bij de Algemene Rekenkamer. Of gaat je voorkeur uit naar een plek bij een uitvoeringsorganisatie van een ministerie waarbij je van dichtbij de uitwerking van beleid ziet, zoals Rijkswaterstaat of de Dienst Justitiële Inrichtingen.

  De 3e werkplek (6 maanden)

  Het laatste half jaar keer je terug op je startministerie, maar dan op een andere financiële functie dan waar je bent begonnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere afdeling van de directie FEZ of als financieel adviseur van een beleidsdirectie.

  • Je hebt een afgeronde masteropleiding bij de start van het Financial Traineeship met een sterk cv. Economie, bedrijfseconomie, bedrijfskunde, bestuurskunde, finance en management accounting kunnen een ‘springplank’ zijn, maar je kunt ook met andere studies aan de slag binnen het Financial Traineeship. Belangrijk is dat je kunt aantonen wat jij te bieden hebt en wat jouw affiniteit met financiële vraagstukken is.
  • Je bent niet eerder dan 2 jaar terug afgestudeerd, gerekend vanaf de startdatum van het programma.
 • Goede arbeidsvoorwaarden

  Als financial trainee krijg je een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van het trainee-programma (2 jaar). Je werkt in principe fulltime. Dit betekent een werkweek van 40 uur, waarvan je 36 uur uitbetaald krijgt in salaris en je, bovenop je wettelijke vakantie-uren, nog 4 compensatie-uren per week spaart. Dit betekent dat jij gedurende het jaar voldoende tijd hebt om even op vakantie te gaan. Het startsalaris is voor alle financial trainees gelijk. De Rijksoverheid werkt met een salarisschalensysteem. Je start in schaal 10.0. Daarnaast krijg je een individueel keuzebudget (IKB) van 16,37% van het salaris, waar de vakantie-uitkering onderdeel van uitmaakt. Het budget kan je naar eigen keuze laten uitbetalen op de door jou gewenste tijdstippen. De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid zijn uitstekend.

  Opleidingsprogramma

  Tijdens het Financial Traineeship doe je niet alleen werkervaring op; je neemt ook deel aan een op maat gemaakt opleidingsprogramma bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Het programma bestaat uit vakinhoudelijke modules en onderdelen die gericht zijn op het ontwikkelen van je persoonlijke vaardigheden.

  • In ongeveer 40 opleidingsdagen verspreid over 2 jaar leer je alles op het gebied van de openbare financiën en ontwikkel jij je tot deskundige op het gebied van de openbare financiën. Denk hierbij aan vraagstukken als ‘Hoe wordt een begroting opgesteld?’, ‘Hoe werkt het budgettaire beleid van de Rijksoverheid?’ en ‘Hoe zijn de financiële verhoudingen met Europa?’.
  • Je legt werkbezoeken af aan de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer. Daarnaast organiseer je met je medetrainees een 4-daagse studiereis naar Brussel en Luxemburg.
  • Er is ook ruimte voor de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Samen met je begeleiders werk je aan jouw persoonlijke ontwikkelingsdoelen en -plannen.

  Na je traineeperiode

  Het Financial Traineeship is een uitstekende opstap voor een financiële carrière bij de Rijksoverheid. In de afgelopen 14 jaar heeft het Financial Traineeship een goede naam opgebouwd als leverancier van talentvolle, ambitieuze ‘Financials’. Vrijwel alle financial trainees vinden een uitdagende baan na afronding van het traineeprogramma in de financiële functie bij de Rijksoverheid. Door de brede oriëntatie, je grote netwerk en de werkervaring die je hebt opgebouwd, kun je zelf goed bepalen waar je terecht wilt komen.

  Veel trainees komen na het Financial Traineeship terecht op een directie Financieel-Economische Zaken. Anderen gaan aan de slag als financieel adviseur op een beleidsafdeling, bij een (grote) uitvoeringsorganisatie of bij het Ministerie van Financiën. Het Financial Traineeship is een perfect begin van een mooie financiële loopbaan bij de Rijksoverheid. Alumni van het 1e uur van het Financial Traineeship bevinden zich nu in mooie managementposities in de financiële functie van de Rijksoverheid.

 • In 14 jaar tijd hebben al 302 trainees het Financial Traineeship gevolgd. Ruim 80% van de financial trainees vindt direct een baan bij de Rijksoverheid, voornamelijk in de financiële functie.

 • De sollicitatieprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  Stap 1: solliciteren

  • Solliciteren voor het Financial Traineeship kan uitsluitend tijdens de sollicitatieperiode.
  • Stuur je cv, motivatiebrief en (voorlopige) master cijferlijst naar solliciteren@minfin.nl o.v.v. RB 19-36.
  • Je sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als de bijlagen in Word of PDF zijn opgemaakt.
  • Na de sluitingsdatum starten we met de 1e selectieronde: de briefselectie. Je brief vormt de basis voor het selectiegesprek in de eventuele 2e ronde.

  Stap 2: het 1e gesprek met Financiën

  • Ben je door de briefselectie gekomen, dan word je uitgenodigd voor een 1e gesprek. Het gesprek gaat over jouw financiële kennis, je maatschappelijke betrokkenheid en je persoonlijkheid. Het gesprek vindt plaats op het ministerie van Financiën.
  • Na dit gesprek volgt het besluit of jij de kandidaat bent voor 1 van de ministeries die meedoen aan het Financial Traineeship.

  Stap 3: het 2e gesprek met vakdepartementen

  • Ben je door de 1e gespreksronde gekomen, dan word je uitgenodigd voor een 2e gesprek. Het 2e gesprek wordt gevoerd door de vakdepartementen waarbij de match met de desbetreffende werkplekken centraal staat.
  • Na dit gesprek volgt het besluit of je een aanbieding krijgt om deel te nemen aan het Financial Traineeship.

  Stap 4: de keuze valt wel of niet op jou

  • Gefeliciteerd! Je krijgt een aanstelling als financial trainee als de keuze positief uitvalt voor jou middels een aanbod. Hopelijk accepteer je dit aanbod en ga je aan de slag bij het Rijk.
  • Je ontvangt een uitnodiging voor een plenaire bijeenkomst waarin je kennis maakt met je andere financial trainees waarmee je een lichting vormt.
  • Op de startdatum van het Traineeship begin je met een introductieprogramma op de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.
  • Twee weken daarna start je op je 1e werkplek.

  Is de keuze niet op jou gevallen en krijg je geen aanstelling als financial trainee? Laat het ons weten of je op de hoogte gehouden wilt worden van toekomstige startersfuncties. Je wordt dan in beeld gehouden voor andere financiële functies bij de Rijksoverheid.

   

  Planning eerste lichting in 2020

  Start sollicitatieperiode 21 oktober 2019
  Sluiting sollicitatieperiode 15 december 2019
  1e sollicitatiegesprekken 6 t/m 17 januari 2020
  2e sollicitatiegesprekken 27 t/m 31 januari 2020
  Plenaire kennismakingsbijeenkomst 17 februari 2020
  Start Financial Traineeprogramma 2 maart 2020
 • Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het Financial Traineeship? Stuur dan een mail naar de coördinatoren van het Financial Traineeship via financialtraineeship@minfin.nl. Zij kunnen jou ook in contact brengen met financial trainees die nu werkzaam zijn in het Financial Traineeship.

Meer over financial trainees bij de Rijksoverheid

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon