Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Financial Traineeship

Iedere derde dinsdag van september brengt onze minister van Financiën het koffertje met de Rijksbegroting en Miljoenennota naar de Tweede Kamer. Ben je net klaar met je universitaire studie en wil je hieraan bijdragen? Het Financial Traineeship biedt jou alle kansen om je te verdiepen in financiën, politiek en beleid. Bij welk ministerie of welke uitvoeringsorganisatie je ook terechtkomt: overal werk je mee aan de besturing van Nederland. En dus aan de inhoud van het koffertje.

De inhoud van ‘het koffertje’? Daar werk jij direct aan mee.

 • Je hebt een wo-masteropleiding afgerond bij de start van het traineeship op 1 maart 2021. Ook ben je niet eerder dan twee jaar geleden afgestudeerd, gerekend vanaf de startdatum van ons programma. Bij ons kun je met elke wo-master aan de slag; we vinden het vooral belangrijk dat je aantoonbare affiniteit hebt met financiële vraagstukken. Verder:

  • Ben je maatschappelijk betrokken. Dat kan blijken uit vrijwilligers- of bestuurswerk, maar ook uit mantelzorg. Misschien doe je de boekhouding voor je ouders, was je penningmeester bij je studievereniging of gaf je les aan vluchtelingen.
  • Weet je wat er speelt op politiek en financieel-economisch vlak.
  • Ben je enthousiast en energiek: je ziet dit traineeship als een mooie kans om het Rijk en uitvoerende organisaties te leren kennen.
  • Ben je ambitieus en leergierig: je kijkt met een frisse blik naar het reilen en zeilen in organisaties, komt met nieuwe ideeën en steekt je mening niet onder stoelen of banken.
  • Ben je een teamplayer en beschik je over goede communicatieve vaardigheden. Tijdens het opleidingsprogramma besteden we aandacht aan je onderhandelings- en andere persoonlijke vaardigheden.
 • Financiële vraagstukken spelen een belangrijke rol binnen de gehele Rijksoverheid. Je kunt bij dit financial traineeship dan ook álle kanten op. Onderhandelen over financiële keuzes? Controleren of geld verantwoord wordt uitgegeven? Beleidsplannen doorrekenen? Advies uitbrengen over budgetverdeling? Of liever data verzamelen en analyseren? Alles is mogelijk! We horen heel graag waar jouw voorkeur naar uitgaat. Duidelijk is dat de maatschappelijke invloed van je werkzaamheden groot is en dat je vaak bezig bent met onderwerpen die je terugziet en -leest in de media.

  Bij ons ga je in twee jaar tijd bij drie organisaties aan de slag. Vaak is dat de directie Financieel-Economische Zaken bij een ministerie, maar je kunt ook terechtkomen bij de financiële afdeling van een beleidsdirectie of een uitvoeringsorganisatie, zoals Rijkswaterstaat of de politie. Bij je eerste werkplek draai je twaalf maanden mee, bij zowel de tweede als derde organisatie ga je zes maanden aan het werk. Hierbij keer je bij de derde werkplek terug naar de organisatie waar je startte, maar dan in een andere financiële functie.

  Meekijken? Integendeel: je draait in iedere periode mee als volwaardig medewerker. Naast de kennis die jij opdoet, ben je ook een belangrijke gespreks- en sparringpartner voor je collega’s. Reken maar dat jouw frisse blik van meerwaarde is voor verschillende processen binnen het Rijk.

  Als je slim bent kies je voor drie uiteenlopende werkplekken, zodat je aan het einde van het traineeship een goed en compleet beeld hebt van de financiële functie bij de Rijksoverheid.

  Opleidingsprogramma

  Het financieel traineeship gaat op 1 maart 2021 van start met een twee weken durend opleidingsprogramma bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Hier stomen we je klaar voor je eerste werkplek. Zo leer je in no time hoe een begroting wordt opgesteld en hoe het baten-lastenstelsel werkt, maar ook hoe je gesprekken voert met de minister en onderhandelingen het beste kunt insteken. Tussendoor volg je op werkdagen nog regelmatig lessen op de Rijksacademie om nóg meer te leren over de overheid en jezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen.

  Na het traineeship

  Na afloop van het traineeship is de kans groot dat je aan de slag kunt in de financiële functie van het Rijk bij een van onze ministeries of instellingen. De ervaring leert dat er altijd plek is voor iemand die dit traineeship succesvol afrondt. En weet je wat het mooiste is? Door de brede oriëntatie, jouw grote netwerk en de ervaring die je hebt opgebouwd, heb je hier zelf ook een grote stem in.

 • Een traject met inhoudelijke uitdagingen, opleidingen en persoonlijke begeleiding: dat is het Financial Traineeship in een notendop. Als deelnemer krijg je een tijdelijke aanstelling van twee jaar bij één van de ministeries waar je tijdens het traineeship praktijkervaring opdoet. Je maakt werkweken van 40 uur, waarbij je, bovenop je wettelijke vakantie-uren, vier compensatie-uren per week spaart. Het startsalaris is voor alle financial trainees gelijk: € 2756,75 bruto per maand (schaal 10  salaristabel).

  Waar je nog meer op kunt rekenen:

  • Een individueel keuzebudget, waarmee je de keuzes kunt maken die bij jou passen en een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf kunt samenstellen.
  • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof, bedrijfsfitness en studiefaciliteiten.
  • Volledige vergoeding van je ov-reiskosten (woon-werkverkeer).
  • Volop mogelijkheden om jezelf naast het opleidingsprogramma verder te ontwikkelen op thema’s naar keuze.
  • Een vierdaagse studiereis naar Brussel en Luxemburg, die je samen met je medetrainees organiseert.
  • Werkbezoeken naar de Tweede Kamer en Algemene Rekenkamer. Daarnaast krijg je de kans om op eigen initiatief een kijkje te nemen bij meer ministeries en uitvoeringsorganisaties.
  • Inspraak in (de toekomst van) het Financial Traineeship, door aan te sluiten bij een of meerdere commissies, zoals werving en selectie en promotie.
  • In korte tijd bouw je een groot netwerk op van (voormalig) trainees en collega’s bij je werkplekken.
 • Zie jij dit traineeship wel zitten? Solliciteer dan naar een plaats in de maartgroep 2021. Dit is mogelijk tot en met 6 december 2020.

  Let op: de data die we in de sollicitatieprocedure noemen, zijn afhankelijk van hoe de situatie in Nederland rondom COVID-19 zich de komende tijd ontwikkelt. Het is mogelijk dat we van de data afwijken. Daarover doen we als het nodig is nadere mededelingen in deze vacaturetekst en in onze reactie op je sollicitatie.

  Selectieprocedure

  Onze selectieprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  Stap 1: solliciteren

  • Laat met behulp van je cv, motivatiebrief en (voorlopige) mastercijferlijst zien wat je ons te bieden hebt! Dat kan tot en met zondag 6 december via solliciteren@minfin.nl. We vragen je hierbij RB 20-22 te vermelden in de onderwerpregel.

  • We nemen je sollicitatie alleen in behandeling als de bijlagen in Word of als pdf-bestand zijn opgemaakt.

  • Na de sluitingsdatum starten we met de eerste selectieronde: de briefselectie. Je motivatiebrief vormt ook de basis voor het selectiegesprek in de eventuele tweede ronde.

  Stap 2: het eerste gesprek

  • De eerste gesprekken vinden tussen 4 en 20 januari 2021 plaats, online of bij het ministerie van Financiën. Je spreekt met een van de coördinatoren van het traineeship en een (voormalig) financial trainee. Dit gesprek gaat over jouw financiële kennis, je maatschappelijke betrokkenheid en je persoonlijkheid. Ook zijn we benieuwd bij welk ministerie je wilt starten met je traineeship.

  Stap 3: het tweede gesprek met vakdepartementen

  • Word je geselecteerd voor de tweede ronde? Dan ga je tussen 25 januari en 5 februari 2021 op gesprek bij je mogelijke eerste werkplek. Ook weer online of op het betreffende ministerie. Hier spreek je met twee medewerkers van het departement, zoals een afdelingshoofd en een financieel medewerker. Samen kijken we vervolgens of deze werkplek bij jou past.

  Stap 4: arbeidsovereenkomst

  • Kort na het tweede gesprek hoor je of je deel mag nemen aan het traineeship. Valt de keuze op jou? Gefeliciteerd! Je ontvangt van je startministerie een aanbod voor een arbeidsovereenkomst.
  • Als je deze verbintenis accepteert, nodigen we je uit voor de kennismakingsbijeenkomst op 11 februari 2021. Hier ontmoet je de andere deelnemers die in dezelfde periode als jij aan het financial traineeship beginnen. Ook maak je kennis met de centrale coördinatoren van het traineeship en de projectleider van de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.

  Stap 5: introductie

  Op maandag 1 maart 2021 start je met een introductieprogramma op de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Twee weken daarna ga je aan de slag bij je eerste werkplek.

  Niet geselecteerd?

  Ben je niet geselecteerd voor het traineeship? We horen graag of je op de hoogte blijft van toekomstige startersfuncties bij het Rijk.


  Planning

  Start sollicitatieperiode 15 september 2020
  Sluiting sollicitatieperiode 06 december 2020
  1e sollicitatiegesprekken 04 en 20 januari 2021
  2e sollicitatiegesprekken 25 januari en 05 februari 2021
  Kennismakingsbijeenkomst 11 februari 2021
  Start Financial Traineeprogramma 01 maart 2021
 • Wil je meer informatie over het Financial Traineeship? Neem dan contact op met de coördinatoren via financialtraineeship@minfin.nl.

  Ervaringen financial trainees

  Benieuwd naar de ervaringen van oud-deelnemers aan het traineeship? Sam Elfvering (06 25 71 83 98), Alex Uiterwijk (06 50 18 24 20) en Marlot Groot Kormelink (06 - 15 44 67 06) vertellen je er graag over.

Meer over financial trainees bij de Rijksoverheid

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon