Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Financial Traineeship

Ben jij bijna of net klaar met je master, ben je geïnteresseerd in politiek bestuurlijke financiële vraagstukken en vind je cijfers leuk? Lijkt het je leuk om mee te werken aan de Miljoenennota? Met het Financial Traineeship leer je in 2 jaar tijd alle aspecten van de financiën van de Rijksoverheid.

De Rijksoverheid geeft jaarlijks ruim 305 miljard euro uit aan onder andere zorg, sociale zekerheid, onderwijs en veiligheid. Dit geld moeten we op een goede manier verdelen en besteden. Als financial trainee speel jij een belangrijke rol in dit dynamische spel van financiën, politiek en beleid.

 • De Rijksoverheid is op zoek naar gemotiveerde collega’s met durf en frisse ideeën. Ben jij bijna of net klaar met je master? Ben je geïnteresseerd in politiek bestuurlijke financiele vraagstukken? En lijkt het je wel wat om mee te werken aan de Miljoenennota? Met het Financial Traineeship, dat start op 31 augustus 2020, heb je in 2 jaar tijd de financién van de Rijksoverheid vanuit verschillende perspectieven gezien.

  Aanmeldingseisen

  • Je hebt een afgeronde masteropleiding bij de start van het Financial Traineeship op 31 augustus 2020.
  • Je kunt met elke studie aan de slag binnen het Financial Traineeship. Belangrijk is wel dat je in je CV en je motivatiebrief ons laat zien wat jij te bieden hebt en waarom jouw affiniteit met financiele vraagstukken doorslaggevend is.
  • Je bent niet eerder dan 2 jaar terug afgestudeerd, gerekend vanaf de startdatum van het programma (31 augustus 2020).

  Profiel

  • Samen met je collega’s zet jij je graag in voor een goede uitvoering van de financiële taak van de Rijksoverheid.
  • Je hebt gevoel voor cijfers en vindt het verhaal erachter interessant.
  • Je kunt je werk goed plannen en organiseren en stuurt aan op resultaat.
 • Je werk als financial trainee is heel divers. Vanaf dag één draai je mee als volwaardig lid van een team. Je werkt aan meerdere opdrachten, waarbij je al snel verantwoordelijkheid krijgt.

  Sluit de besteding van overheidsgeld zo goed mogelijk aan bij de publieke belangen? Zijn er manieren waarop een ministerie efficiënter zou kunnen werken? Is het geld uitgegeven zoals in de begroting is vastgelegd? Hoe zorgen we dat we in de toekomst ook nog de zorg en de pensioenen kunnen betalen? En hoe bekostigen we de klimaatdoelen? Dit zijn voorbeelden van vraagstukken die je tegenkomt. Deze vraagstukken doen een beroep op je analytische vaardigheden, jouw cijfer- en procesmatig inzicht en je creativiteit.

  Er is veel ruimte om te leren en te ontdekken. Je wordt hierbij geholpen door een persoonlijke werkplekbegeleider en een coördinator van het Financial Traineeship. Ook leer je veel van collega’s en medetrainees. Daarnaast is de maatschappelijke invloed van je werkzaamheden groot en ben je vaak bezig met onderwerpen die je terugziet en leest in de actualiteit. De politieke dimensie zorgt voor een afwisselende werkweek, tijdens én na je traineeperiode als financieel beleidsadviseur, businesscontroller, adviseur bedrijfsvoering bij een van de ministeries of andere organisaties bij het Rijk.

   

  Veel aandacht voor professionele én persoonlijke ontwikkeling

  Het Financial Traineeship biedt een traject met volop inhoudelijke uitdagingen, opleiding en persoonlijke begeleiding. Een uitstekende opstap voor een mooie (financiële) loopbaan bij de Rijksoverheid. Je gaat de eerste 2 jaar het volgende doen:

  • Je werkt bij 3 organisaties, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden en ontdekt waar jouw kwaliteiten het beste in de financiële functie van het rijk tot uitdrukking komen.
  • Je besteedt veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan intervisiesessies en persoonlijke vaardigheden.
  • Je volgt een uitgebreid inhoudelijk opleidingstraject waarin je veel leert over de Rijksoverheid, overheidsfinanciën, werking van agentschappen en bedrijfsvoering.
  • Je leert de manier waarop je werkt beter kennen en je leert om zo goed mogelijk om te gaan met je sterke eigenschappen en ontwikkelpunten.
  • Je bouwt met de groep waarmee je start én via de voorgaande financial trainees aan een uitgebreid netwerk binnen de Rijksoverheid.

  Ben jij de ambtenaar van de toekomst?

  Veel trainees komen na het Financial Traineeship terecht op een directie Financieel-Economische Zaken bij een ministerie. Anderen gaan aan de slag als financieel adviseur op een beleidsafdeling of bij een (grote) uitvoeringsorganisatie zoals Rijkswaterstaat of DUO of bij het ministerie van Financiën. In 15 jaar tijd hebben al zo’n 300 trainees het Financial Traineeship gevolgd. Ruim 80% van hen vond direct een baan bij de Rijksoverheid, voornamelijk in de financiële functie. Het financial traineeship is dan ook een perfect begin van een mooie (financiële) loopbaan bij de Rijksoverheid. Alumni van het eerste uur van het Financial Traineeship bevinden zich nu in mooie managementposities in de financiële functie van de Rijksoverheid.

  3 verschillende werkplekken

  Je eerste werkplek (12 maanden)
  Als financial trainee start jij in je eerste jaar in de financiële functie van een van de 12 ministeries in Den Haag. Dit is jouw startministerie en tevens het ministerie waar je in dienst treedt. Vaak is dit bij de directie Financieel-Economische Zaken (FEZ), maar het kan ook bij een financiële afdeling van een beleidsdirectie of van een uitvoeringsorganisatie zijn, zoals Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of de Dienst Justitiële Inrichtingen. In ieder geval ben je betrokken bij de begrotingscyclus. De directie FEZ is de beheerder van de kas van het ministerie en is verantwoordelijk voor een goede verdeling van het geld. Er zijn bijna altijd meer wensen dan beschikbaar budget. Binnen een ministerie moeten dus besluiten worden genomen en prioriteiten gesteld. Als financial trainee ben je betrokken bij dit interessante onderhandelingsspel.

  Je tweede werkplek (6 maanden)
  Het tweede jaar bestaat uit 2 periodes van elk een half jaar. Op de tweede plek werk je in een functie buiten het startministerie. Misschien vind je het leuk om vanuit een ander perspectief naar de rijksfinanciën te kijken, zoals bij de Algemene Rekenkamer of de Tweede Kamer. Of gaat je voorkeur uit naar een plek bij een uitvoeringsorganisatie van een ministerie waarbij je van dichtbij de uitwerking van beleid ziet.

  Je derde werkplek (6 maanden)
  Het laatste half jaar keer je terug op je startministerie, maar dan op een andere financiële functie dan eerst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere afdeling van de directie FEZ of als financieel adviseur van een beleidsdirectie.

  • Je hebt een afgeronde masteropleiding bij de start van het Financial Traineeship op 31 augustus 2020.
  • Je kunt met elke studie aan de slag binnen het Financial Traineeship. Belangrijk is wel dat je in je CV en je motivatiebrief ons laat zien wat jij te bieden hebt en waarom jouw affiniteit met financiële vraagstukken doorslaggevend is.
  • Je bent niet eerder dan twee jaar terug afgestudeerd, gerekend vanaf de startdatum van het programma (31 augustus 2020).
 • Goede arbeidsvoorwaarden

  Als financial trainee krijg je een tijdelijke aanstelling van 2 jaar. Je komt in dienst van één van de ministeries. Je werkt fulltime. Dit betekent een werkweek van 40 uur, waarvan je 36 uur uitbetaald krijgt in salaris en je, bovenop je wettelijke vakantieuren, nog 4 compensatieuren per week spaart. Dit betekent dat je gedurende het jaar voldoende tijd hebt om op vakantie te gaan. Het startsalaris is voor alle financial trainees gelijk; je verdient € 2.737,59 bruto per maand (schaal 10 BBRA 2020, exclusief Individueel Keuzebudget (IKB)). De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid zijn uitstekend.

  • Dienst­verband Tijdelijke aanstelling voor de duur van het traineeship
  • Contract­duur   2 jaar
  • Uren per week 36

  Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

  Opleidingsprogramma

  Tijdens het Financial Traineeship is veel ruimte voor de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden. Samen met je begeleiders werk je aan jouw persoonlijke ontwikkelingsdoelen en –plannen en stomen wij jou klaar als ambtenaar van de toekomst. Verder doe je niet alleen werkervaring op; je neemt ook deel aan een op maat gemaakt opleidingsprogramma bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering. Het programma bestaat uit vakinhoudelijke modules en onderdelen die gericht zijn op het ontwikkelen van je persoonlijke vaardigheden.

  In ongeveer 40 opleidingsdagen verspreid over 2 jaar leer je alles op het gebied van de openbare financiën en ontwikkel jij je tot deskundige. Denk hierbij aan vraagstukken als: hoe wordt een begroting opgesteld?, hoe werkt het budgettaire beleid van de Rijksoverheid? en hoe zijn de financiële verhoudingen met Europa?

  Je legt werkbezoeken af aan de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer. Daarnaast organiseer je met je medetrainees een 4-daagse studiereis naar Brussel en Luxemburg.

  Na je traineeperiode

  Het Financial Traineeship is een uitstekende opstap voor een financiële carrière bij de Rijksoverheid. In de afgelopen 14 jaar heeft het Financial Taineeship een goede naam opgebouwd als leverancier van talentvolle, ambitieuze ‘financials’. Vrijwel alle financial trainees vinden na afronding van het traineeprogramma een uitdagende baan in de financiële functie bij de Rijksoverheid. Door de brede oriëntatie, je grote netwerk en de werkervaring die je hebt opgebouwd, kun je zelf goed bepalen waar je terecht komt.

 • Solliciteren is mogelijk vanaf 2 maart t/m 27 april 2020 23.59 uur.

  De sollicitatieprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  Stap 1: solliciteren

  • Solliciteren voor het Financial Traineeship kan uitsluitend tijdens de sollicitatieperiode van 2 maart tot en met 27 april 2020 .
  • Stuur je cv, motivatiebrief en (voorlopige) master cijferlijst naar solliciteren@minfin.nl o.v.v. RB 20-05.
  • We nemen je sollicitatie graag in behandeling als de bijlagen in Word of PDF zijn opgemaakt.
  • Na de sluitingsdatum starten we met de eerste selectieronde: de briefselectie. Je brief vormt de basis voor het selectiegesprek in de eventuele tweede ronde.

  Stap 2: het eerste gesprek met Financiën

  • Ben je door de briefselectie gekomen, dan word je uitgenodigd voor een eerste gesprek. Het gesprek gaat over jouw financiële kennis, je maatschappelijke betrokkenheid en je persoonlijkheid. De gesprekken vinden vanaf 11 mei plaats op het ministerie van Financiën met een van de coordinatoren en een (ex) financial trainee.
  • Na dit gesprek volgt het besluit of jij de kandidaat bent voor 1 van de ministeries die meedoen aan het Financial Traineeship.

  Stap 3: het tweede  gesprek met vakdepartementen

  • Het tweede gesprek wordt gevoerd door 2 financials van een departement waarbij de match met de werkplek bij het startministerie centraal staat. Je spreekt bijvoorbeeld met het hoofd van een afdeling van de directie Financieel-Economische Zaken en een medewerker. Deze gesprekken zullen vanaf 17 juni plaatsvinden.
  • Na dit gesprek hoor je of je een aanbieding krijgt om deel te nemen aan het Financial Traineeship.

  Stap 4: de keuze valt wel of niet op jou

  • Gefeliciteerd! Je krijgt bij een ministerie een aanbod voor een arbeidsovereenkomst als financial trainee. Als je dit aanbod accepteert zorgt het startministerie voor het aanstellingsproces en mag je als financial trainee aan de slag bij de Rijksoverheid.
  • Je ontvangt een uitnodiging van de organisatie van het Financial Traineeship voor een plenaire kennismakingsbijeenkomst op 9 juli 2020 waar je kennismaakt met de andere financial trainees uit jouw lichting, de centrale coördinatoren van het Financial Traineeship en de projectleider van de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.
  • Op 31 augustus 2020 start je met een introductieprogramma op de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.
  • Twee weken daarna start je op je eerste werkplek.

  Is de keuze niet op jou gevallen en krijg je geen aanstelling als financial trainee? Laat het ons weten of je op de hoogte gehouden wilt worden van toekomstige startersfuncties. Je wordt dan in beeld gehouden voor andere financiële functies bij de Rijksoverheid.

   

  Planning

  Start sollicitatieperiode 2 maart 2020
  Sluiting sollicitatieperiode 27 april 2020
  1e sollicitatiegesprekken 11 mei t/m 4 juni 2020
  2e sollicitatiegesprekken 17 juni t/m 2 juli 2020
  Plenaire kennismakingsbijeenkomst 9 juli 2020
  Start Financial Traineeprogramma 31 augustus 2020
 • Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het Financial Traineeship? Stuur dan een mail naar de coördinatoren van het Financial Traineeship via financialtraineeship@minfin.nl. Zij kunnen jou ook in contact brengen met financial trainees die nu werkzaam zijn in het Financial Traineeship.

Meer over financial trainees bij de Rijksoverheid

Andere traineeships

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon