Steven Sutton

Nederland steunt internationale hoven en tribunalen zodat ze effectief en onafhankelijk kunnen werken
Steven Sutton

Steven Sutton
Beleidsmedewerker

  • Haalde bachelors in sociologie en in wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en daarna een master Political Sociology aan de London School of Economics.
  • Backpackte na zijn middelbare school 5 maanden in Centraal-Amerika.
  • Werkte 6 maanden met zijn vader in het familiebedrijf dat tweedehands vrachtwagens en bouwmachines exporteert van de Benelux naar Afrika.
  • Was van 2012 tot 2014 rijkstrainee bij het ministerie van Justitie en Veiligheid
  • Basketballt en gaat graag weekendjes weg met vrienden naar bijvoorbeeld de Ardennen.

Steven Sutton deed het Rijkstraineeprogramma, kwam als beleidsmedewerker Justitiële Jeugdinrichtingen in vaste dienst bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar verruilde al snel zijn vaste baan voor een tijdelijke bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). Hij werkt daar als beleidsmedewerker bij de directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten en start in augustus 2016 het maatwerktraject voor de opleiding voor startende beleidsmedewerker bij BZ.


Slagkracht

‘Na mijn studie liep ik een half jaar stage bij de Spanda Foundation, een ngo op het gebied van internationale ontwikkelingssamenwerking in Den Haag. Het viel mij op dat ngo’s veel tijd en capaciteit kwijt zijn aan ‘fundraisen’ zoals dat zo mooi heet. Geld binnenhalen dus. Maar ik miste slagkracht. Telkens een project stil moeten leggen omdat er niet genoeg geld was. Dat vond ik zo frustrerend. Ik wist al snel dat ik niet voor financiële, maar voor maatschappelijke winst wilde gaan. Ik wilde met mijn hoofd werken, over de grote lijnen nadenken. Die intellectuele uitdaging vond ik bij het Rijkstraineeprogramma.

High level week VN

Mijn Rijkstraineeprogramma-detachering in New York was mijn eerste kennismaking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik hield mij voornamelijk bezig met vredesmissies en de VN Veiligheidsraad. En elk jaar in september komen ministers en soms ook premiers van de Overzeese gebieden naar New York voor de openingsweek van de Algemene Vergadering van de VN (AVVN). Ik begeleidde tijdens deze zogenaamde ‘high level week’ het bezoek van voormalig minister-president Asjes die vanuit Curaçao naar New York kwam voor de opening van de AVVN. Die detachering in New York werd uiteindelijk een bruggetje naar mijn huidige directie bij BZ.

Het Rijkstraineeprogramma was leuk om te ontdekken wat de Rijksoverheid te bieden heeft, maar de internationale dimensie waar ik in New York al van had geproefd vond ik in mijn baan bij BZ.

Internationale rechtsorde

In mijn huidige functie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken houd ik mij bezig met het Nederlands beleid ten aanzien van de internationale hoven en tribunalen. Zoals het in Den Haag gevestigde Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal. Zo kijk ik bijvoorbeeld hoe wij als Nederland de hoven en tribunalen kunnen steunen zodat ze effectief en onafhankelijk hun werk kunnen doen. Nederland is immers een groot pleitbezorger van de internationale rechtsorde. Hierna ga ik nog een periode naar het buitenland, gevolgd door nog een plaatsing in Nederland. Zo is de intentie dat mijn tijdelijke 3-jarig dienstverband bij Buitenlandse Zaken wordt omgezet naar vast.

Maatwerktraject

Ook al ben ik al in dienst bij Buitenlandse Zaken, voor het BZ-klasje ontving ik geen voorkeursbehandeling. Ik heb dezelfde sollicitatie- en selectieprocedure doorlopen als de kandidaten voor het reguliere klasje, die vaak jonger zijn en soms net hun opleiding hebben afgerond. De selectierondes waren pittig en ik was dan ook blij dat ik slaagde. Wel is de weg die ik volg een maatwerktraject.’

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon