Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent
werkenvoornederland.nl

Werken voor Nederland betekent werken aan een rechtvaardige samenleving

Werken voor Nederland ... als rijkstrainee

Ben je pas afgestudeerd (wo-master) en wil jij je inzetten voor een beter Nederland? Als rijkstrainee krijg je de kans om te werken op allerlei terreinen die maatschappelijk van belang zijn.

Het Rijkstraineeprogramma, zo veelzijdig als Nederland zelf.

Het Rijkstraineeprogramma, zo veelzijdig als Nederland zelf.

In het kort

Betaalbare zorg, goed onderwijs, duurzame energievoorziening, veiligheid op straat. Het is slechts een greep uit de terreinen waarop de Rijksoverheid actief is. Deze onderwerpen vragen om ontwikkeling van passend beleid, een goede uitvoering van dat beleid en toezicht. Dat kan niet zonder goed functionerende overheidsorganisaties. Als econoom, ingenieur, bestuurskundige of jurist kun je als rijkstrainee laten zien wat je waard bent. Ook met andere wo-masteropleidingen kun je je aanmelden. In het Rijkstraineeprogramma ga je aan de slag op verschillende werkplekken bij de (Rijks)overheid en ontwikkel je je tot een breed inzetbare medewerker.

Rijkstrainees krijgen een tijdelijke aanstelling van 2 jaar. In een combinatie van werken en leren doe je op verschillende werkplekken ervaring op. Dit kan bij een van de ministeries zijn, waar je beleid ontwikkelt. Maar ook bij een uitvoeringsorganisatie zoals de Belastingdienst een toezichthouder zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, of in de bedrijfsvoering/ staf van een van onze organisaties. Met je medetrainees volg je gezamenlijk een brede opleiding. Daarnaast kun je eventueel aanvullende opleidingen krijgen op je eigen ministerie. Je kunt ervaringen uitwisselen met je medetrainees, met wie je een breed netwerk opbouwt. Aan het einde van het programma kun je solliciteren naar functies binnen de Rijksoverheid. Bij goed functioneren kun je in ieder geval rekenen op een vaste aanstelling bij je eigen ministerie.

Voor wie

Voor het Rijkstraineeprogramma moet je in het bezit zijn van een wo-master. Daarnaast moet je voldoen aan een basisprofiel. Zo verwachten we onder meer dat je maatschappelijk betrokken en omgevingsgericht bent, goed kunt samenwerken en resultaatgericht bent.

Meer informatie

Lijkt het Rijkstraineeprogramma je wat? Dan vind je op deze site meer informatie over het werken als rijkstrainee, de aanmeldingseisen, de sollicitatieprocedure en de mogelijkheden na je traineeperiode. Wil je wel werken bij de Rijksoverheid, maar niet via het Rijkstraineeprogramma? Dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Kijk maar eens bij stages of bij de vacatures.

Lieke van Praag

Lieke van Praag

  • Rijkstrainee
  • Ministerie van Defensie

Meer over Lieke

Femke Braaksma

Femke Braaksma

  • Senior adviseur
  • Rijkswaterstaat

Meer over Femke

Hakan Colakoglu

Hakan Colakoglu

  • Beleidsmedewerker
  • Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Meer over Hakan

Jolien van der Vegt

Jolien van der Vegt

  • Senior beleidsmedewerker
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Meer over Jolien