Als je je aan wilt melden zijn er een aantal voorwaarden:
- Je bent in het bezit van een wo-master.
- Je bent niet langer dan 2 jaar geleden afgestudeerd gerekend vanaf 1 september, de startdatum van het programma.
- Je bent afgestudeerd voordat je aan het programma begint. Hierop maken we geen uitzonderingen. Dit betekent dat je uiterlijk op 1 augustus van het jaar waarin je met je traineeship begint, moet kunnen aantonen dat je op 1 september van dat jaar afgestudeerd bent. Een 2e master of een afgeronde promotie rekenen we als een nieuwe afstudeerdatum.
- Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en je komt uit een land buiten de EER, dan moet je een werkvergunning aanvragen. Je kunt je niet aanmelden zonder werkvergunning. Meer informatie hierover kun je lezen op rijksoverheid.nl.
- Je voldoet aan een basisprofiel.
Waar bestaat dit basisprofiel uit?
Je bent maatschappelijk betrokken
Dat kan blijken uit vrijwilligerswerk, mantelzorg of bestuurswerk. Misschien zorg je op vrijdag voor je oma, organiseer je buurtfeesten of zit je in het bestuur van je voetbalvereniging. In de media volg je berichten over politiek en bestuur. Je bent nieuwsgierig, leergierig en je hebt een open instelling.
Je bent omgevingsgericht en kunt samenwerken
Werken bij de Rijksoverheid vraagt om gerichtheid op de omgeving. Als je problemen wilt aanpakken, dan moet je overleggen en samenwerken met verschillende partijen die hun eigen rol en belangen hebben. Inlevingsvermogen, contactvaardigheid, onderhandelen en tact zijn belangrijke vaardigheden. Maar ook zelfinzicht, kunnen omgaan met kritiek en de bereidheid om je bij te laten sturen.
Je bent resultaatgericht en enthousiast
Een resultaatgerichte instelling heb je zeker nodig bij de Rijksoverheid. Het resultaat van je werk zijn oplossingen die praktisch uitvoerbaar moeten zijn. Je bent enthousiast en gemotiveerd om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke of organisatorische vraagstukken. Daarbij horen ook initiatief nemen, deadlines halen en verantwoord omgaan met financiële middelen.
Je stelt grenzen
Je bent prima in staat om voor jezelf duidelijke grenzen bij werk -en tijdsdruk te stellen en bespreekt deze met je collega’s. Je behoudt onder stressvolle omstandigheden zoals een hectische omgeving of tegenslag het overzicht. Zodat je doelmatig kunt handelen.
Je bent innovatief en communicatief
Je bedenkt innovatieve oplossingen voor complexe maatschappelijke of organisatorische vraagstukken, waarbij uiteenlopende belangen moeten worden afgewogen. Een goede uitdrukkingsvaardigheid (mondeling en schriftelijk) is nodig om zaken helder te kunnen verwoorden en naar de praktijk te vertalen.
Je bent breed inzetbaar en flexibel
Flexibiliteit is nodig om op verschillende opdrachten en werkplekken te kunnen worden ingezet, op je ministerie, maar zeker ook tijdens je detachering. Als (toekomstige) rijksbreed inzetbare medewerker moet je verbanden kunnen leggen met andere terreinen dan je eigen werkgebied en beschikbaar zijn voor functiewisselingen.
Het maakt ons niet uit waar je in gelooft, waar je vandaan komt en van wie je houdt. In Nederland wonen zoveel verschillende mensen en culturen, met zoveel verschillende achtergronden en levensverhalen. Al die verschillen bij elkaar maken Nederland 1 geheel. Juist die diversiteit in denken kan de denkkracht en de maatschappelijke impact van de Rijksoverheid vergroten.