Wim de Jong

Van interne bedrijfsvoering tot ICT in onderzeeërs: ik krijg het allemaal mee
Wim de Jong

Wim de Jong
Rijks I-trainee
Ministerie van Defensie

  • Deed een bachelor bedrijfskunde en werkte als projectmanager bij een multinational. Besloot verder te studeren en behaalde een master sociologie. Liep stage bij de Algemene Rekenkamer en kon daarna starten bij het Shared Service Center-ICT (SSC-ICT). Is een groot liefhebber van denksporten en zit regelmatig op de racefiets.

Wim de Jong werkte al voor de Rijksoverheid, maar besloot alsnog voor het Rijks I-Traineeship te gaan. Hij startte in september 2017 bij het ministerie van Defensie. Wim werkt op de Kromhoutkazerne in Utrecht voor JIVC (Joint Informatievoorziening Commando), het uitvoerende ICT-onderdeel van Defensie.


Terug naar de collegebanken

'Na mijn bachelor heb ik als projectmanager voor een multinational gewerkt. Toch besloot ik verder te studeren. Een master biedt meer kansen op de arbeidsmarkt, en ik miste de maatschappelijke relevantie. Na een master sociologie en een stage bij de Algemene Rekenkamer ben ik als starter aan de slag gegaan bij SSC-ICT. Ik had al ervaring met ICT-projecten en overheidsbeleid trok me meer dan de commerciële wereld.

Jaloers op ICT-trainees

Tijdens mijn werk bij SSC-ICT sprak ik een aantal Rijks I-trainees. Ik merkte dat ik op een bepaalde manier jaloers op hen was: een uitgebreid opleidingsprogramma, trainingen, een rijksbreed netwerk opbouwen. Toen besloot ik gewoon te solliciteren. Met succes: in september 2017 begon ik op de Kromhoutkazerne in Utrecht. Eenmaal binnen bij Defensie zag ik pas goed wat ze allemaal doen. De maatschappelijke relevantie die ik voorheen miste, zie ik nu dagelijks terug. Van de toegangspoortjes op Schiphol en cybersecurity, tot landsbeveiliging en internationale missies.

ICT-projecten bij Defensie

Er lopen momenteel veel grote ICT-projecten bij JIVC. Als trainee houd ik me bezig met portfoliomanagement. Dat richt zich op het doen van de juiste projecten op het juiste moment. Hoe prioriteer je die lopende projecten op basis van capaciteit? Welke doe je eerst? Ik richt me vooral op de organisatorische en bedrijfsmatige kant. Samen met een quality assurance manager en projectadviseurs zorg ik onder andere voor de kwaliteitsborging. Alles waar ICT bij komt kijken, komt voorbij: interne bedrijfsvoering, zaalreservering op de kazerne, personeelssystemen. Maar ook simulators of de ICT in onderzeeërs en vliegtuigen. In mijn functie krijg ik dat allemaal mee.

Basis voor een overheidscarrière

Een van de mooiste dingen van het Rijks ICT Traineeprogramma vind ik het contact met mijn medetrainees. Je weet daardoor goed wat er op andere ministeries speelt. We gaan samen naar lezingen en organiseren onze eigen evenementen. Zo hadden we op de kazerne pas nog een cybersecurity-dag voor de medetrainees. We zien elkaar ook tijdens de collegedagen aan de Rijksacademie. We gaan dan inhoudelijk dieper in op ICT binnen de overheid én alles eromheen. Integriteitsvraagstukken rondom inkoop, projectmanagement of juridische kaders: alle facetten komen langs. Voor mijn verdere loopbaan binnen de overheid is dat een hele goede basis.'

Ik werk voor Nederland

Met één druk op de knop defensievoorraden beheren

Peter Ramaekers


Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Doorliep de Koninklijke Militaire Academie in Breda met als studierichting bedrijfskunde.

Lees meer over Peter Ramaekers
De luchtmacht is mijn 2e thuis

Tonny


Luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht
Ministerie van Defensie

Werkte tijdens en na zijn studie personeel en organisatie bij de landmacht. Kwam jaren later na verschillende andere banen weer bij Defensie terecht. Werd op zijn 38e militair.

Lees meer over Tonny
Gaaf dat ik zo'n ruim mandaat krijg om inkoopcontracten af te sluiten

Melanie van der Donck


Senior inkoper
Ministerie van Defensie

Studeerde in de zomer van 2015 af als meester in de rechten. Liep tijdens haar studie stage bij het Ministerie van Defensie en kwam er, een jaar na haar afstuderen, weer terecht.

Lees meer over Melanie van der Donck
Ik vertaal beleid naar concrete initiatieven voor alle landmachteenheden in Nederland

Raoul Bessems


Rijkstrainee
Ministerie van Defensie

Deed een master Internationaal Recht in Maastricht.

Lees meer over Raoul Bessems
Nooit gedacht dat het werken als burgermedewerker bij Defensie zo veelzijdig zou zijn

Alex Maas


Directeur Bedrijfsondersteuning
Ministerie van Defensie

Is opgeleid aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder en heeft daarnaast zijn studie rechten voltooid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees meer over Alex Maas
Trots dat ik als inkoper bijdraag aan onze operatie

Marjo Brink-Koning


Senior contractmanager Koninklijke Marine
Ministerie van Defensie

Begon als marineofficier en koos, na een universitaire studie Management, Informatie en Technologie aan verschillende onderwijsinstellingen, voor het inkoopvak.

Lees meer over Marjo Brink-Koning
Ik ga voor de beste deal voor Defensie

Marloes van der Heijden


Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde in 2012 af in Nederlands recht en bedrijfskunde. Werkt in Utrecht en woont in Oss, waar ze fanatiek hockeyt.

Lees meer over Marloes van der Heijden
Ik houd niet van gespreide bedjes, ik wil nieuwe dingen opzetten

Rob Janssen


Project- en programmanager Defensie Ondersteuningscommando
Ministerie van Defensie

Studeerde technische bedrijfskunde en behaalde een master in verandermanagement bij Sioo opleidingen.

Lees meer over Rob Janssen
Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie

Marieke


Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Studeerde sociale geografie. Werkte, voordat ze de overstap naar Defensie maakte, als verandermanager bij een internationale brouwerij.

Lees meer over Marieke
Een divers team functioneert gewoon beter, ook bij de krijgsmacht

Jaus Müller


Kapitein bij de Landmacht
Ministerie van Defensie

Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte enige tijd in de journalistiek en maakte in 2012 de overstap naar het ministerie van Defensie.

Lees meer over Jaus Müller
Blijven we binnen budget met onze onderzeeboten?

Ellen Bien


Hoofddirecteur Financiën en Control
Ministerie van Defensie

Studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in Amerika, waar ze bij de Wereldbank werkte, een master International Relations af aan The Johns Hopkins Uni

Lees meer over Ellen Bien
Bij Defensie moet je als inkoper stevig in je schoenen staan

Simone van den Akker


Contractmanager
Ministerie van Defensie

Studeerde Management, Economie en Recht aan de hogeschool van Breda. Werkte een paar jaar als projectleider in het bedrijfsleven voordat ze naar Defensie kwam.

Lees meer over Simone van den Akker
Nog iedere dag ben ik dankbaar voor de kansen die ik kreeg binnen deze organisatie

Obbe van Ommeren


Hoofd Integrale beveiliging
Ministerie van Defensie

Stopte met zijn studie om beroepsmilitair te worden. Verruilde na 7 jaar zijn groene pak voor een overhemd. Rolde in de IT en security bij het ministerie van Defensie.

Lees meer over Obbe van Ommeren
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon