Gegevensuitwisseling in de zorg
‘Als je naar de huisarts of het ziekenhuis gaat, dan wil je dat de juiste informatie bekend is. Stel dat je bloedverdunners gebruikt en een ongeluk krijgt. Dan wil je dat de arts op de spoedeisende hulp dat weet. Maar ze hoeven daar natuurlijk ook niet meer over je te weten dan strikt noodzakelijk. Daarachter gaat een wereld van afspraken en voorzieningen schuil en daar maken wij beleid op.
Bovenbuik of binnenbeen
Het uitwisselen van medische informatie klinkt eenvoudiger dan het is. Er zitten de nodige haken en ogen aan. Organisatorisch. Met vragen als: wie neemt de besluiten, wie levert het geld, hoe is de aansturing? Juridisch, denk alleen al aan de privacywetgeving. Semantisch, want iedereen gebruikt zijn eigen termen en legt gegevens op een andere manier vast. Zo kan de afkorting BB bovenbuik betekenen, maar ook binnenbeen of bloedbeeld. En technisch natuurlijk: zorgverleners gebruiken verschillende systemen en infrastructuren.
Vertaalslag van behoefte naar techniek
Als specialistisch adviseur verbind ik deze 4 aspecten met elkaar. Ik weet hoe systemen werken. Wat er technisch allemaal kan. En wat dat betekent. Ik maak de vertaalslag van wat we eigenlijk willen. Het leuke aan deze directie en dus aan mijn werk is dat het de informatievoorziening in de hele zorgsector en ander sectoren betreft. Dus niet alleen de ziekenhuizen of huisartsen maar ook verpleeghuizen, thuiszorg en GGD’en. Het gaat juist om de informatie die in de zorgketen wordt gedeeld. Ook informatie-uitwisseling met andere sectoren, zoals gemeenten en de justitieketen.’