Yola Park

Ik houd me bezig met eenheid van taal en techniek
Portret van mevrouw Yola Park

Yola Park
Coördinerend/specialistisch adviseurDirectie Informatiebeleid/CIO
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Studeerde taal en informatica aan de Universiteit Tilburg. Deed later nog een post hbo-opleiding bedrijfskunde. Werkte bij diverse werkgevers, zoals ING, Koninklijke Bibliotheek, Raad voor de rechtspraak en 's Heeren Loo. Altijd op het vlak van informatievoorziening of digitalisering. Is graag op pad met familie en vrienden, drinkt het liefst lekkere koffie en een goede wijn, maakt zich via de Rotary sterk voor een duurzame wereld.

Ervoor zorgen dat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek terechtkomt. Of het nu gaat om een medisch dossier voor de spoedeisende hulp, of informatie van de huisarts over een patiënt voor de apotheek. Daaraan werkt coördinerend/specialistisch adviseur Yola Park bij de directie Informatiebeleid/CIO van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).


Gegevensuitwisseling in de zorg

‘Als je naar de huisarts of het ziekenhuis gaat, dan wil je dat de juiste informatie bekend is. Stel dat je bloedverdunners gebruikt en een ongeluk krijgt. Dan wil je dat de arts op de spoedeisende hulp dat weet. Maar ze hoeven daar natuurlijk ook niet meer over je te weten dan strikt noodzakelijk. Daarachter gaat een wereld van afspraken en voorzieningen schuil en daar maken wij beleid op.

Bovenbuik of binnenbeen

Het uitwisselen van medische informatie klinkt eenvoudiger dan het is. Er zitten de nodige haken en ogen aan. Organisatorisch. Met vragen als: wie neemt de besluiten, wie levert het geld, hoe is de aansturing? Juridisch, denk alleen al aan de privacywetgeving. Semantisch, want iedereen gebruikt zijn eigen termen en legt gegevens op een andere manier vast. Zo kan de afkorting BB bovenbuik betekenen, maar ook binnenbeen of bloedbeeld. En technisch natuurlijk: zorgverleners gebruiken verschillende systemen en infrastructuren.

Vertaalslag van behoefte naar techniek

Als specialistisch adviseur verbind ik deze 4 aspecten met elkaar. Ik weet hoe systemen werken. Wat er technisch allemaal kan. En wat dat betekent. Ik maak de vertaalslag van wat we eigenlijk willen. Het leuke aan deze directie en dus aan mijn werk is dat het de informatievoorziening in de hele zorgsector en ander sectoren betreft. Dus niet alleen de ziekenhuizen of huisartsen maar ook verpleeghuizen, thuiszorg en GGD’en. Het gaat juist om de informatie die in de zorgketen wordt gedeeld. Ook informatie-uitwisseling met andere sectoren, zoals gemeenten en de justitieketen.’

Ik werk voor Nederland

Ik ondersteun het secretariaat in de breedste zin van het woord

Daniël van Schendel

Medewerker administratie
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lees meer over Daniël van Schendel
De zorg kan zó veel beter: daar maak ik me sterk voor

Adriaan Brouwer

MT-lid bij de directie Zorgverzekeringen
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lees meer over Adriaan Brouwer
Zorgen dat burgers toegang krijgen tot hun eigen gezondheidsgegevens

Jochen Mikolajczak

Coördinerend adviseur informatiebeleid Volksgezondheid
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lees meer over Jochen Mikolajczak
Door een goede voorbereiding verliep de start van een arbeidsbeperkte collega soepel

Paul Zwinkels

Hoofd Bedrijfsbureau
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lees meer over Paul Zwinkels
Met informatiebeleid kun je de zorg echt beter maken’

Tim Postema

Manager en plaatsvervangend directeur Informatiebeleid
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lees meer over Tim Postema
Hier heerst een informele, warme sfeer en we werken aan mooie thema's

Liza Zobdeh

HR-beleidsadviseur
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Lees meer over Liza Zobdeh
Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon