Terugblik online event Rijksoverheid zoekt informatiespecialisten #strategisch

Hoe maak je documenten duurzaam toegankelijk, zodat ze over 30 jaar nog steeds te lezen zijn? En hoe gaan we om met WhatsApp-berichten? Om de informatiehuishouding te verbeteren en transparanter te maken zoekt de Rijksoverheid informatiespecialisten op strategisch niveau, die meedenken over het oplossen van deze vragen. Welke carrièrekansen brengt dit met zich mee? Daarover ging ons event 'Rijksoverheid zoekt informatiespecialisten #strategisch' op 11 april 2023.

Informatie als grondstof

Host Benita Brouwer geeft allereerst het woord aan Vicki Kouri, die als programmamanager Open op Orde bij de Kamer van Koophandel (KVK) vertelt over de uitdagingen op het vlak van informatiemanagement tijdens de coronacrisis. Iedereen stapte over naar digitaal werken. Technologisch ging het snel. Maar wat ook duidelijk werd is dat als er iets verandert op informatiegebied dit consequenties voor de hele organisatie heeft. Van HR tot IT. Vicki legt uit hoe de rol van de informatieprofessionals vanaf die periode steeds meer veranderde naar die van adviseur verandermanagement. Wat is nodig om die rol goed op te kunnen pakken? Een visie die je weet te vertalen naar de strategie van een organisatie en vervolgens naar alle verschillende managementgebieden. 

Informatiespecialisten Tom van Splunter en Vicki Kouri werken aan het verbeteren van de informatiehuishouding van de Kamer van Koophandel

Veel te ontdekken

Wat vindt Vicki leuk aan haar werk bij KVK? Het is een van de vele vragen die binnenstromen in de chat. ‘Elke dag is anders’, vertelt ze. Bovendien is het vakgebied zo in beweging – onder andere met de komst van de Wet open overheid (Woo) – dat er voor haar nog heel veel te ontdekken valt. ‘En voor anderen’, lacht ze. Iets voor jou? Bij KVK staat nu een aantal vacatures open, benadrukt Vicki. En de vraag neemt alleen maar toe in de (nabije) toekomst. Werk je in dit vak, dan ben je van baan verzekerd.

Daarna schuiven 3 rijksorganisaties aan – ook met een reeks openstaande vacatures. Zij geven alle drie een korte pitch.

Politie

Sonja Harmsen, teamleider DIV bij de Nationale Politie, benadrukt dat als je als infomatiespecialist bij de politie werkt aan een veilig Nederland. Informatie speelt immers een cruciale rol in het politiewerk: van handhaving tot opsporing.

Ministerie van Algemene Zaken

Seger de Laaf, programmamanager Open op Orde bij het ministerie van Algemene Zaken (AZ), maakt duidelijk hoe je de minister-president ondersteunt. Hoe ga je om met staatsgeheimen? Maar vooral: hoe belangrijk is informatiehuishouding  om de democratie draaiende te houden. Om verantwoording af te leggen. En om achteraf te kunnen reconstrueren wat er is gebeurd.

KVK

Tom van Splunter – een collega van Vicki – maakt inzichtelijk hoe KVK houvast biedt aan ondernemers. In het zakendoen, maar ook op moment van crisis. Denk aan corona of de oorlog in Oekraïne. En hoe belangrijk het is dat de informatieprofessionals van de organisatie ervoor zorgen dat vastgelegd wordt wat bewaard moet blijven en wat vernietigd moet worden. Zo moet het Handelsregister van KVK voor eeuwig bewaard blijven voor geschiedkundig onderzoek. 

Reageren op stellingen

Na de pitches laat host Benita de vertegenwoordigers van de 3 rijksorganisaties reageren op stellingen. Zoals: maken techniek en architectuur DIV adviseurs niet overbodig? Een levendige discussie ontvouwt zich. Uiteindelijk is er consensus: van informatiespecialisten wordt verwacht dat zij in de toekomst steeds meer skills nodig hebben hoe om te gaan met techniek. Maar hoe slim je systemen ook inricht, en hoeveel repeterende taken Artificial intelligence (AI) ook overneemt, de bepalende factor is hoe mensen ermee omgaan. Daarom blijven informatiespecialisten nodig. Ook om te kijken wat wel en niet kan, vanuit een ethisch perspectief. 

Vragen uit de chat

Ook is er ruimte voor vragen via de chat. Waarom zijn informatiespecialisten nu zo nodig, vraagt een deelnemer. Seger, Tom en Sonja schetsen dat de hoeveelheid informatie enorm is toegenomen. Waarbij de rechter ook nog heeft bepaald dat vrijwel alles opvraagbaar moet zijn – tot interne mails aan toe. En dat betekent nogal wat. Daarnaast ligt er voor de komende jaren enorm veel werk voor informatiespecialisten om op te pakken. Waarbij veel interessante aspecten om de hoek komen kijken: van veiligheid en privacy tot duurzame toegankelijkheid. Een andere deelnemer vraagt zich af of er mogelijkheden zijn voor 55- plussers. Daarover is iedereen glashelder: je leeftijd maakt niet uit. Het gaat erom dat je nieuwsgierig bent naar de ontwikkelingen. Dat je weet wat er speelt op gebied van informatiehuishouding.

Blijf op de hoogte

Tot slot laten deelnemers weten met welke rijksorganisatie(s) ze graag verder willen praten. Ook is er de mogelijkheid om live kennis te maken met vacaturehouders. 

Heb jij dit event gemist? Geen nood, bekijk hier de opnames. Heb je nog vragen? Mail ze dan naar [email protected].

Ontdek wat jij kunt doen als informatiespecialist bij de Rijksoverheid

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon