Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Security

Zonder ICT is de Rijksoverheid nergens. Security is topprioriteit bij alle ministeries, departementen en uitvoeringsorganisaties. Draag jij als securityspecialist bij aan de veiligheid van de Nederlandse samenleving?

Het vacature overzicht wordt geladen...

Verbeter jij als ICT’er de veiligheid van Nederland?

Bij de Rijksoverheid zijn we nergens zonder ICT. Denk aan de automatische bediening van bruggen en sluizen. De besturing van marineschepen tijdens militaire missies. De uitbetaling van toeslagen en subsidies. Digitaal forensisch onderzoek. En de registratie van de import en export via de Nederlandse havens. Wordt een van onze systemen getroffen door een cyberaanval, dan zijn de gevolgen immens. Als specialist in het securitydomein speel jij een belangrijke rol in het veilig houden van Nederland.

Van cyberspionage tot pentesten

Als ICT’er kun je op allerlei manieren bijdragen aan de veiligheid van de Nederlandse samenleving. Zo kun je als hacker cyberspionage opsporen. Als cloud engineer of ketenarchitect zorgen voor een technisch sterke infrastructuur. Als dataspecialist belangrijke informatie vergaren en analyseren. Of als security officer risico’s in kaart brengen en een kwetsbaarheidsanalyse over de informatiebeveiliging maken. Kortom, werk dat ertoe doet.

Fundament

Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt Victoria momenteel alle websites met een DigiD-aansluiting. Jaarlijks moet worden getest of die DigiD-platformen goed beveiligd zijn. Victoria praat met architecten, ontwikkelaars, hosters, beheerders en andere betrokken partijen en krijgt zo een compleet beeld van de beveiligingsmaatregelen. ‘Uitstekend beveiligde IT-systemen zijn het fundament van een betrouwbare Rijksoverheid’, zegt Victoria. Dat maakt haar werk zo relevant. Wil jij weten hoe Victoria’s dag eruitziet? Bekijk de video.

De ADR staat voor de Audit Dienst Rijk. En de Audit Dienst Rijk is de onafhankelijke interne audit dienst voor de verschillende departementen. De ADR voert hoofdzakelijk twee verschillende taken uit. Wij controleren de verschillende ministeries aan de ene kant wij de jaarrekening. En aan de andere kant voeren wij vraaggestuurde opdrachten uit op verzoek van departementen. Naar bijvoorbeeld IT-systemen zoals netwerken, datacenters, beveiliging en privacy. Het doel van de ADR is om bij te dragen aan een effectieve en efficiënte Overheid. Ook gezien de technologische ontwikkelingen. Dat doen wij als kritische partner. Dus we denken mee met de departementen om de juiste aanbeveling te doen. Bijvoorbeeld handelingsperspectief. Hoe kun je omgaan met bepaalde IT-projecten. Dat weten wij omdat wij ook bij andere departementen komen. Aan de ene kant willen we objectief zijn maar ook onafhankelijk en professioneel. Dus we weten van IT. We weten van de financiële processen. En daar ligt onze meerwaarde. Bij de ADR voeren we onderzoeken uit van A naar Z. Vandaag zijn we bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. We beginnen met het opstellen van de opdracht samen met de opdrachtgever. En dan toewerken naar een eindrapport. Door middel van interviews, het bekijken van documenten en om zo tot een oordeel te komen. Van te voren bespreken we de opdracht met de opdrachtgever. En bepalen we welke normen we gaan hanteren. Waar we exact naar gaan kijken. Waar behoefte naar is. En op die manier komen we tot een concrete opdracht uit. In het lab van de ADR voeren we ook pen-testen uit. In opdracht van de klant om goed te kunnen kijken naar beveiligingen van systemen. Als IT-auditor bij de ADR is het belangrijk dat je interesse hebt in IT en ook interesse hebt om ontwikkelingen te volgen want het gaat natuurlijk allemaal erg rap. Maar daarnaast is er ook een grote sociale factor. Je zit met veel verschillende partijen aan tafel. Het is ook belangrijk dat je daar gevoel voor hebt. Daarnaast is het ook een uitdaging om de balans te vinden tussen de controle uitvoeren maar anderzijds ook je klant willen helpen met verbeterslagen te kunnen maken. Het leuke van mijn werk vind ik dat je echt onder de motorkap kijkt van de Overheid. En zo heel veel leert over de IT-systemen die het fundament zijn voor Nederland.

De Rijksoverheid als werkgever

De samenleving verandert continu en technologische vernieuwingen volgen elkaar razendsnel op. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze ICT’ers zich blijven ontwikkelen en kunnen groeien in hun rol. Dat is in jouw belang, maar ook in het belang van Nederland: jouw werk heeft altijd gevolgen voor de inwoners van ons land. Niet voor niets staan daar een goed salaris, een vast contract en een uitstekende pensioenregeling tegenover. Daarnaast krijg je bij de Rijksoverheid de ruimte om zelf te bepalen welke rol werk in jouw leven speelt. Bij ons is 36 uur fulltime, maar meer of minder werken kan ook. De Rijksoverheid biedt hier flexibele mogelijkheden voor, inclusief plaats- en tijdonafhankelijk werken.

Maak jij het verschil in de security van Nederland?

Van Rijkswaterstaat tot de Belastingdienst, en van het ministerie van Defensie tot het ministerie van Financiën; security is topprioriteit bij alle ministeries en diensten.

Verhalen van ICT’ers

Ik werk als ICT’er

Ik toets of het digitale fundament van de Rijksoverheid stevig is
Victoria van der Mark
IT-auditor Auditdienst Rijk
Ministerie van Financiën

Studeerde Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Legde daarmee een stevige ICT-basis om als IT-audittrainee bij de Rijksoverheid te starten. Volgt de deeltijd...

Lees meer over Victoria
We moeten als geheime dienst natuurlijk een stapje voorblijven
Peter
Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Lees meer over Peter
Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie
Marieke
Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Studeerde sociale geografie. Werkte, voordat ze de overstap naar Defensie maakte, als verandermanager bij een internationale brouwerij. Volgde interne opleidingen bij Defensie en s...

Lees meer over Marieke
Informatiebeveiliging is nooit af
Ferenc-Jan van Zijp
Coördinator informatiebeveiliging Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde civiele techniek en lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft, maar wisselde de collegebanken in voor een baan als programmeur. Klom op in de informatiebeveiliging.

Lees meer over Ferenc-Jan
Compliance is extra belangrijk als de overheid volledig digitaal is
Mark Janssen
Coördinerend adviseur compliance en risicomanagement Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde bedrijfswetenschappen en rolde de informatiebeveiliging in.

Lees meer over Mark
Een IT-systeem dat 30 miljard verdeelt heeft serieuze impact
Menno Boonstra
IT-auditor Auditdienst Rijk
Ministerie van Financiën

Rondde een bachelor bedrijfskunde en een master change management af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgde daarna een postdoctorale opleiding IT-auditing & advisory in Rotterd...

Lees meer over Menno
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan
Simone
Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst


Lees meer over Simone
Niet alleen de techniek, ook de mens is te ‘kraken’
Theo van Diepen
Security officer infrastructuur Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde informatica en informatiekunde aan de Haagse Hogeschool.

Lees meer over Theo

Volg Werken voor Nederland op social media

Down iconLinks iconRechts iconUp iconFacebook iconInstagram iconLinkedin iconLinkedin iconMagnet.me iconMenu iconSearch iconTwitter iconTwitter icon