Ga direct naar navigatie Ga direct naar hoofdcontent

Security

Ga jij als securityspecialist meewerken aan de veiligheid van Nederland?

Zo kan jouw werkdag eruit zien

(In een grote, lichte ruimte staan rijen kasten vol met kabels en draden. Een man:) LEVENDIGE MUZIEK MANNENSTEM: ICT van de Belastingdienst groeit met de dag. Steeds meer processen worden geautomatiseerd. We zijn uitgeroepen tot een van de vier overheidsdatacenters van ons land waardoor wij het beheer in eigen hand blijven houden. Cybercriminelen ontwikkelen zich steeds professioneler maken steeds meer gebruik van geavanceerde aanvalstechnieken. Cybereconomische spionage wordt steeds groter. We krijgen te maken met steeds meer ransomware en steeds meer organisaties worden getroffen door hackaanvallen DDoS-aanvallen, schadelijke software. Het is aan ons om deze criminelen buiten de deur te houden. Wij zijn de oren en ogen van de Belastingdienst. Wij monitoren het netwerkverkeer, ingaand en uitgaand verkeer. Wij beheren de security devices. Hierbij kun je onder andere denken aan de firewalls. We maken hierbij gebruik van een SIEM-oplossing. Ook een device binnen de Belastingdienst stuurt zijn login door naar deze SIEM-oplossing, en op het moment dat er een security incident of security event heeft plaatsgevonden kunnen we heel eenvoudig correlaties leggen. Daarnaast geven we ook nog advies op het gebied van security richting onze collega's. De Belastingdienst werkt met zeer privacygevoelige data van nagenoeg elke belastingplichtige. Dit neemt een hoge verantwoordelijkheid met zich mee waardoor we hoge, strenge eisen aan ons security-beleid stellen. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksoverheid. Beeldtekst: Werken voor Nederland. www.werkenvoornederland.nl/ict.) DE LEVENDIGE MUZIEK EBT WEG

Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig
Nick Hiemstra

Nick Hiemstra
Bij dit werk heb je de mindset van een hacker nodig
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bij de Rijksoverheid zijn we nergens zonder ICT. Denk aan de automatische bediening van bruggen en sluizen. De besturing van marineschepen tijdens militaire missies. De uitbetaling van toeslagen en subsidies. Digitaal forensisch onderzoek. En de registratie van de import en export via de Nederlandse havens. Wordt een van onze systemen getroffen door een cyberaanval, dan zijn de gevolgen immens. Als specialist binnen het securitydomein speel jij een belangrijke rol in het veilig houden van Nederland.

‘Wij zijn de ogen en oren van de Rijksoverheid’

Als ICT’er kun je op allerlei manieren bijdragen aan de veiligheid van de Nederlandse samenleving. Zo kun je als hacker cyberspionage opsporen. Als cloud engineer of ketenarchitect zorgen voor een technisch sterke infrastructuur. Als dataspecialist belangrijke informatie vergaren en analyseren. Of als security officer risico’s in kaart brengen en een kwetsbaarheidsanalyse over de informatiebeveiliging maken. Kortom, werk dat ertoe doet.

Ontdek wat jij kunt doen als securityspecialist

Bekijk de ICT-expertises bij de Rijksoverheid

Ik werk als ICT’er bij de Rijksoverheid

Ik toets of het digitale fundament van de Rijksoverheid stevig is
Victoria van der Mark
IT-auditor Auditdienst Rijk
Ministerie van Financiën

Studeerde Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Legde daarmee een stevige ICT-basis om als IT-audittrainee bij de Rijksoverheid te starten.

Lees meer over Victoria van der Mark
Wij doen er alles aan om de schade van cybersecurity-incidenten te beperken
Paul
Senior securityspecialist NCSC
Ministerie van Justitie en Veiligheid

Studeerde filosofie en is opgeleid als docent wis- en natuurkunde. Ging daarna aan de slag in de ICT als systeembeheerder in detachering en als consultant.

Lees meer over Paul
Niet alleen de techniek, ook de mens is te ‘kraken’
Theo van Diepen
Security officer infrastructuur Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde informatica en informatiekunde aan de Haagse Hogeschool. Fervent tafeltennisser sinds zijn 8e. Fietst en zwemt.

Lees meer over Theo van Diepen
Soms wordt er ’s avonds of in het weekend ook een beroep op je gedaan
Simone
Analist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Werkte na haar studie een paar jaar in het bedrijfsleven. Werd bij de AIVD intern opgeleid om de kneepjes van het analistenvak te leren van ervaren AIVD'ers.

Lees meer over Simone
Een IT-systeem dat 30 miljard verdeelt heeft serieuze impact
Menno Boonstra
IT-auditor Auditdienst Rijk
Ministerie van Financiën

Rondde een bachelor bedrijfskunde en een master change management af aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees meer over Menno Boonstra
Compliance is extra belangrijk als de overheid volledig digitaal is
Mark Janssen
Coördinerend adviseur compliance en risicomanagement Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde bedrijfswetenschappen en rolde de informatiebeveiliging in. Is getrouwd en heeft 2 dochters.

Lees meer over Mark Janssen
Als burger draag ik bij aan de veiligheid van militairen op missie
Marieke
Adviseur informatiebeveiliging
Ministerie van Defensie

Studeerde sociale geografie. Werkte, voordat ze de overstap naar Defensie maakte, als verandermanager bij een internationale brouwerij.

Lees meer over Marieke
Informatiebeveiliging is nooit af
Ferenc-Jan van Zijp
Coördinator informatiebeveiliging Logius
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studeerde civiele techniek en lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft, maar wisselde de collegebanken in voor een baan als programmeur. Klom op in de informatiebeveiliging.

Lees meer over Ferenc-Jan van Zijp
Data Intelligence Specialist
Peter
Data Intelligence Specialist
Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Haalde zijn bachelor ICT in Amsterdam. Houdt van gamen en doet op hoog niveau aan badminton. Is een groot Star Wars fan.

Lees meer over Peter

Volg Werken voor Nederland op social media

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Twitter icon Twitter icon