Test: is werken aan de IT van de Rijksoverheid iets voor jou?

Publicatiedatum 10-06-2024

In de nieuwe, 3e editie van het oldskool 8-bit spel De Queeste der Lage Landen van de Rijksoverheid draait alles om retrogames. Gaat er bij jou een lichtje branden als je de namen Pak-Man of Wack-a-Hack(er) hoort? Dan heb je vast weleens Pac-Man en Whack-a-Mole gespeeld. Met deze games krijg je een inkijkje in het werken in de IT bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Justitiële ICT Organisatie (JIO).

Met IT een virus bij het RIVM verslaan

Net zoals in de klassieke game Whack-a-Mole moet je in de minigame van het RIVM continu alert zijn op aanvallen. Heel toepasselijk is dat in dit geval een virus. Met een hoge score maak je kans op een mooie prijs. Er zitten bovendien easter eggs in het spel verborgen. Die maken het extra spannend om te testen of jij de juist skills op het gebied van IT hebt.

Snijvlak van technologie en beleid

Thijs Mes is Informatie Security Officer (ISO) bij het RIVM. Hij startte zijn loopbaan met een sportopleiding maar stapte over naar integrale veiligheidskunde en IT. Hij werkte voor ING waar hij zich bezighield met het opsporen van financiële misdrijven zoals terrorismefinanciering en witwassen. Daarna dook hij in de wereld van cybersecurity bij het RIVM en is nu als ISO werkzaam op het snijvlak van technologie en beleid.

Thijs Mes Informatie Security Officer bij het RIVM
Thijs Mes speelt samen met een collega de game bij het RIVM

Awareness creëren

‘Het belang van cybersecurity binnen de organisatie kan niet worden onderschat, zeker niet in het licht van recente gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie, waarbij het RIVM natuurlijk een centrale rol speelde’, vertelt Thijs in het artikel over de game van RIVM op Tweakers. Hij werkt met veel plezier aan veiligheid en IT bij het RIVM. ‘Als ISO werk je veel met mensen en ben je bezig met het creëren van awareness. Ook met een achtergrond die niet per se gericht is op cybersecurity, ben je bij ons welkom. Een divers team is een sterk team.’

Met IT gedetineerden in de cel krijgen

De minigame Pak-Man van JIO heeft dezelfde insteek als de klassieker Pac-Man. Met de data de je verzamelt vang je gedetineerden.  Wie veel punten scoort, maakt kans op een mooie prijs. En ook in dit spel zitten weer easter eggs verstopt.

Radon Barakov adviseur IT bij de Justitiële ICT Organisatie JIO
Radion Barakov in gesprek met een collega bij JIO

Werken aan IT thuis of op kantoor

Adviseur IT Radion Barakov studeerde in Rusland en Oostenrijk en kwam vervolgens in Nederland terecht. Na een carrière in het bedrijfsleven koos hij bewust voor een baan met impact en ging hij werken aan de IT van de Rijksoverheid. ‘Ik ben nu twee jaar werkzaam bij JIO. Het is voor mij een mooie combinatie van technische uitdagingen en maatschappelijk nut. Bovendien is er veel flexibiliteit: je kunt er zelf voor kiezen om vanuit huis of op kantoor te werken als het werk dat toelaat’, geeft hij aan in het artikel over de game van JIO op Tweakers.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon Youtube icon