In de rechtbank pleiten als jurist bij de Rijksoverheid? Het is misschien niet op alle ministeries dagelijkse kost, maar zeker een regelmatig terugkerende situatie. De stap naar de rechtbank is echter nooit de 1e stap. Er gaat altijd een bezwaarprocedure aan vooraf.
Wat als een burger, ondernemer of organisatie het niet eens is met een beslissing van een rijksoverheidsorganisatie? Ze kunnen bezwaar maken, en later eventueel in beroep gaan. Dat is het werkterrein van een jurist bezwaar en beroep bij de Rijksoverheid.
‘Je vertegenwoordigt de minister en moet uitleggen hoe het zit’
Een boete voor het illegaal tewerkstellen van vreemdelingen. Of voor misstanden bij een hondenfokker. Bedrijfsstillegging wegens onveilig vuurwerkvervoer. Een snelweg die tegen de zin van omwonenden en milieuorganisaties wordt doorgetrokken. Medicijnen die niet meer door de zorgverzekering worden vergoed.
Als een individu, bedrijf of organisatie mogelijke nadelige gevolgen ondervindt van een besluit van de Rijksoverheid, kan die partij bezwaar maken. Zo’n schriftelijk bezwaar komt op het bureau van een jurist bezwaar en beroep. Elk ministerie heeft deze juristen in dienst. De thema’s waaraan ze werken, de aard van de problematiek en de gevoeligheid van dossiers lopen logischerwijs sterk uiteen. Maar voor alle juristen bezwaar en beroep geldt: je vertegenwoordigt de minister en moet uitleggen hoe het zit.
Dit zeggen juristen bezwaar en beroep over hun werk
Bezwaar en hoorzitting
De aanpak van bezwaren loopt langs dezelfde lijnen, op welk departement je ook werkt. Het traject begint meestal met een hoorzitting - online of op het ministerie - waarin de partij het bezwaar toelicht. Als jurist bezwaar en beroep leid je het gesprek, krijg je de zaken helder en schrijf je de reactie op het bezwaar uit naam van de minister. Soms is het daarmee klaar, de beslissing wordt in stand gehouden of aangepast.
Beroep en hoger beroep
De bezwaar makende partij en het ministerie zelf kunnen in beroep gaan, en later in hoger beroep. Dat betekent: zittingen bij de rechtbank en - bij hoger beroep – bij de Raad van State. Als jurist bezwaar en beroep pleit jij dan voor jouw departement, uit naam van de minister.
Rollen combineren
Veel juristen combineren de rol van jurist bezwaar en beroep met een andere juridische rol. Vaak met die van juridisch adviseur, soms ook met de rol van wetgevingsjurist. Of soms alle 3. Bij de Rijksoverheid is er volop ruimte voor jouw ambities, interesses en talenten.