Als jurist bij de Rijksoverheid heb je niet alleen een baan met maatschappelijke impact, er ligt een carrière voor je. Als jij ambitie hebt en je kennis en vaardigheden blijft ontwikkelen, zijn de mogelijkheden talrijk. Geef wel zelf je wensen aan, neem initiatief en laat zien wat je kunt.
Jouw carrière als jurist bij de Rijksoverheid
Je hebt een mooie, betekenisvolle functie als jurist en je zit goed op je plek. Prachtig, jouw bijdrage is bijzonder waardevol. Maar we begrijpen het ook als je verder wilt. Sterker, dat moedigen we aan. Bij de Rijksoverheid zijn er tal van mogelijkheden voor juristen met ambitie, drive en zin om de tanden in iets nieuws te zetten. ‘Iets nieuws’ hoeft niet per se een stap omhoog te zijn, maar het kán wel.
Starten als juniorjurist
Bij de Rijksoverheid werken junior-, medior- en seniorjuristen. Ook werken er juristen in hoge managementfuncties en als topambtenaar. Een deel van de junioren stroomt in vanaf de Academie voor Wetgeving en de Academie voor Overheidsjuristen. Als je net afgestudeerd bent, kun je aan deze academies een 2-jarig traineeship doen, voor wetgevingsjurist of overheidsjurist. Tegelijkertijd werk je bij een rijksoverheidsorganisatie. Zo krijg je de kans om te ontdekken waar jij het best tot je recht komt. Instromen als jurist bij de Rijksoverheid kan natuurlijk ook zonder traineeship.
Kies je eigen ontwikkelpad
Ben je mediorjurist met een paar jaar werkervaring, binnen of buiten de Rijksoverheid? Deel je ambities en loopbaanplannen en bepaal in overleg je eigen ontwikkelpad. Wil je je verdiepen in het juridische vak, je specialiseren op een bepaald domein, wil je juist een managementrol, of ligt je interesse bij internationaal werken? De mogelijkheden liggen voor je open.
Verken je mogelijkheden
Via uitwisselingen, (snuffel)stages en detachering kun je ontdekken wat bij je past en in welke richting je verder wilt. Verken je mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een ander ministerie. Het netwerk van de Rijksoverheid is groot en biedt jou alle kans om je blik te verruimen.
Werken aan vakmanschap en persoonlijke groei
Voor alle juristen bij de Rijksoverheid is er een opleidingsbudget en een ruim aanbod aan trainingen, onder meer via de academies. Ministeries hebben vaak ook interne opleidingen. De ontwikkeling van jou als jurist, je ambtelijk vakmanschap en je persoonlijke groei staan centraal. Ook zijn er diverse talentprogramma’s voor juristen.
Snelle groei, uitstekende beloning
Jouw ontwikkeling kan snel gaan, en dat zie je terug in je beloning. De groei van je salaris is altijd afhankelijk van je inzet, je prestaties en de manier waarop je jezelf ontwikkelt binnen de organisatie.
Ben je juniorjurist zonder werkervaring? Dan start je in schaal 10. Gemiddeld duurt het 2 jaar om door te groeien naar mediorniveau - van schaal 10 naar schaal 11 in de CAO Rijk. In 4 à 5 jaar kun je seniorjurist zijn. Seniorfuncties zijn over het algemeen ingedeeld in schaal 12 en 13, met incidentele uitschieters naar 14. Houd er rekening mee dat er altijd uitzonderingen voorkomen op deze indeling. Lees meer over de uitstekende arbeidsvoorwaarden bij de Rijksoverheid.
Specialisatie of een managementrol
Seniorjuristen kunnen zich verder ontplooien of verdieping vinden in coördinerende taken. Zoals een team leiden, grote projecten coördineren of nieuwe juristen begeleiden. Een stap naar een managementrol is ook mogelijk. Als bijvoorbeeld afdelingshoofd of sectorhoofd krijg je meer verantwoordelijkheid op het gebied van personeelsmanagement en op strategisch niveau. Coördinerende functies en managementfuncties zijn over het algemeen ingedeeld in schaal 13, 14 en 15.
Naar een functie op directie- en bestuursniveau
Talentvolle, ambitieuze juristen met een trackrecord binnen of buiten de Rijksoverheid kunnen in aanmerking komen voor functies in salarisschaal 16 en hoger. Hierbij hoort dat je al bewezen functioneert op hoog niveau. Je bent een ervaren manager, directeur of bestuurder en hebt op diverse gebieden expertise opgedaan, binnen of buiten de Rijksoverheid. Zo’n 40% van de topambtenaren is vrouw, en ongeveer 20% van de vacatures wordt jaarlijks opgevuld door mensen van buiten de Rijksoverheid.
Wil je weten of een baan als topambtenaar bij je past? Kijk voor meer informatie op algemenebestuursdienst.nl.