Blog: Kijk naar de versterking, niet de beperking: 6 tips

Meedoen is voor iedereen belangrijk. Of het nu gaat om werken, sporten of reizen. Dat maakt in dit geval niet uit. Ik durf te stellen dat niemand het fijn vindt om langs een maatschappelijke zijlijn te staan en toe mag kijken. Toch wordt er nog veel gekeken naar en beoordeeld op dingen die mensen niet kunnen. Voor mensen met een handicap is het vaak lastig om te laten zien waar ze goed in zijn, ze moeten eerst alle vooroordelen zien te overwinnen. Ook ik heb bij een sollicitatiegesprek bijzondere vragen gehad; hoe is het nou om te leven met een progressieve spierziekte?


Laatst stond ik op de zeepkist met mijn verhaal dat ik echt mee doe. Toen mijn collega’s bedachten dat er een zeepkist moest komen reageerde ik enthousiast dat ook ik op de zeepkist wilde staan. Zo werd de eerste rolstoel toegankelijke zeepkist gelanceerd. Ik sta erop en niet ernaast of ervoor! Het mee kunnen doen naar mijn eigen kunnen maakt me trots. In deze blog deel ik tips en een bonus tip die je kunt gebruiken om meer mensen echt mee te laten doen.

Praten over? Praten met!

Vaak zijn mensen een soort van bang voor mensen met een arbeidsbeperking. Ze vinden het bijvoorbeeld ingewikkeld om te bedenken wat ze wel of niet kunnen vragen. Wees gerust: iemand met een arbeidsbeperking heeft al langer met die beperking te maken en is vaak prima in staat mee te denken. Ga open met elkaar in gesprek en ontdek wat je van elkaar nodig hebt en wat je elkaar kunt brengen.

Stap over je vooroordelen heen

Als mensen over een beperking horen, plakken ze daar onbewust een sticker op van de ergste kant van het spectrum. Zoals bij iemand met het syndroom van Down. Er zitten veel gradaties tussen de mensen die je bij Johnny de Mol op tv ziet en de lichtste variant. Maak de beperking niet groter dan deze is. De doelgroep Banenafspraak is zeer breed en divers. Van hoogopgeleiden met een fysieke beperking tot mensen met een verstandelijke beperking en alles wat daartussen zit.

Buig mee

Niet iedereen uit de doelgroep vindt snel en makkelijk zijn draai in de werkomgeving. Heb geduld als iets niet meteen lukt. Creëer een veilige omgeving waarin iemand zichzelf kan zijn en ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Een vertrouwenspersoon, coach of werkbegeleider als laagdrempelig aanspreekpunt is heel belangrijk.

Investeer in draagvlak

Werk samen aan begrip binnen je organisatie of afdeling. Collega’s hoeven geen uitgebreide medische geschiedenis van iemand te kennen, maar je kunt hen van tevoren wel op hoofdlijnen inlichten. Natuurlijk altijd in samenspraak met de nieuwe collega.

Zorg dat je alles op orde hebt

Check vooraf bijvoorbeeld toegankelijkheid; is het invalidentoilet bereikbaar of wordt het gebruikt als rommelhok? Regel de administratie; werken met iemand met een arbeidsbeperking geeft extra financiële rompslomp. Je hoeft niet alles zelf te bedenken en doen. Leg contact met de hulppunten binnen je organisatie.

Bonustip: doe normaal

We hebben allemaal onze eigenaardigheden. Doe dus normaal. Als we elkaar de vraag zouden stellen:  waar ben jij slecht in? Dan heeft iedereen wel iets. Of dat nou lopen of breien is. Kijk niet naar de beperking maar naar de versterking.

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon