Blog: Solliciteren bij BZ? Zeker doen

Flora Wiedijk

Flora Wiedijk

Beleidsmedewerker

Op vrijdag 11 december 2015 vorig jaar werd ik door de Afdeling Werving en Selectie gebeld dat ik geselecteerd was voor het traject van beginnend beleidsmedewerker voor Buitenlandse Zaken. Ik had de dag ervoor het gesprek met de aanstellingscommissie gehad. Ik was de laatste van alle kandidaten en ben toen met gemengde gevoelens naar huis gegaan. Maandag zouden we het horen. De volgende dag liepen de zenuwen al behoorlijk op en leek het weekend zonder nieuws doorkomen mij een onmogelijke opgave.

Laten zien wat je in huis hebt, de 3e ronde

Ik kon het nauwelijks bevatten. Van alle 40 kandidaten die de één-na-laatste ronde door waren gekomen, heb ik, als een van de 23, de aanstellingscommissie weten te overtuigen geschikt te zijn voor het BZ-Klasje. Ik moest meteen terugdenken aan de sollicitatieprocedure en aan hoe ik die ervaren heb. Ik had mij als doel gesteld om tenminste tot de derde ronde, het gesprek, te komen. Dat is de ronde waarin je, mijns inziens, kunt laten zien wat je allemaal in huis hebt.

Overgeleverd aan de goden

De eerste en tweede rondes vond ik daarom ook erg spannend. Ik had het gevoel overgeleverd te zijn aan de goden, omdat ik vond dat dit de rondes zijn waarop je tijdens het proces het minste invloed hebt. Je vult een profiel in en je voldoet simpelweg wel of niet aan de eisen en daarna maak je de testen en die haal je wel of niet. Niettemin, de capaciteitentesten zijn enigszins voor te bereiden. Ik heb destijds een boekje aangeschaft en veel gelezen over de soorten testen die uitgevoerd worden, hoe ze werken en welk doel ze dienen. Ik heb zeker ook geoefend, want oefening baart kunst.

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

Toen mocht ik op gesprek mocht komen. Yes! Ook hier geldt: voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden. Wees op de hoogte van de actualiteiten en van wat er gebeurt binnen de beleidsterreinen van BZ. Waar zijn de minister van Buitenlandse Zaken en van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking mee bezig? Hoewel het wellicht makkelijk praten is voor mij, omdat ik een achtergrond in internationale betrekkingen heb en generalist ben, ben ik meteen in onderwerpen gedoken waar ik in eerste instantie weinig vanaf wist. Het EU voorzitterschap was een van dé onderwerpen op dat moment, eveneens als de begroting. Welke onderwerpen zijn dat nu?

8 personen in 20 minuten overtuigen

Zo kwam ik steeds dichter bij de laatste ronde en begon het mij te dagen dat het nog best eens zou kunnen lukken. Waarom ook niet eigenlijk? Eerst nog de talenronde en daarna een halve dag assessments gedaan. Daarna zat ik een maand later ineens voor de aanstellingscommissie. Ik kan het me nog goed herinneren dat ik de zaal betrad en onder de indruk was van de opstelling. In de zaal zaten acht personen die ik binnen 20 minuten moest zien te overtuigen van het feit dat ik een geschikte collega zou zijn. Het gesprek was ook binnen een oogwenk weer voorbij.

Nieuwe ervaring

Het is een erg leerzaam proces geweest, waarin je de kans krijgt om jezelf beter te leren kennen. Ook vond ik het erg leuk om te doen, omdat het voor mij een nieuwe ervaring was. Mijn boodschap aan één ieder is dan ook: probeer het gewoon!
Ben je benieuwd naar hoe mijn collega’s en ik het klasje zijn doorgekomen? Lees dan ook de blogs van mijn collega’s. Deniz geeft in zijn blog tips hoe het klasje te doorstaan.

21 juli 2016

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon