Biometrie in gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen

Mariska Baar

Mariska Baar

Senior applicatiebeheerder - Justitiële ICT Organisatie

Om persoonsverwisseling en identiteitsfraude te voorkomen, werkt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie en Veiligheid met biometrie: het identificeren van personen via unieke lichaamskenmerken. De Justitiële ICT Organisatie beheert en onderhoudt de bijbehorende systemen. Bekijk in onderstaande video hoe DJI deze identificatietechniek gebruikt.

Ontmoet meer beheerders bij het Online event: Rijksoverheid zoekt informatiespecialisten op 13 maart. Meld je snel aan voor een gratis ticket.

Mariska Baar – Applicatiebeheerder en Technisch Projectleider: Het werk dat we doen is zeker waardevol, we dragen bij aan een veilige samenleving. Somara Henderson – Functioneel Beheerder/Adviseur Bedrijfsvoering: Wij werken voor DJI, dus Dienst Justitiële Inrichtingen. Die geven ons de opdrachten. In elke gevangenis staat een console voor het inschrijven van de biometrie. OK, je gaf me aan dat er heel vaak een no-match was maar we hebben wat dingen veranderd… Mariska Baar – Applicatiebeheerder en Technisch Projectleider: Ook op Schiphol gebruiken ze biometrische gegevens, ook bij opsporing gebruiken ze biometrische gegevens. Ja, dus het is echt aan de orde van de dag. Somara Henderson – Functioneel Beheerder/Adviseur Bedrijfsvoering: Biometrie is booming. Want we willen gewoon weten wie we voor ons hebben. Dat we gelijk kunnen zien wie die persoon is. De relevantie ervan is dat het gewoon belangrijk is dat we weten dat we de juiste persoon binnen hebben, dat is echt enorm belangrijk maar ook dat de juiste persoon naar buiten gaat. Kijk naar de Tbs-klinieken, de jeugdinrichtingen, op het moment dat ze op verlof gaan, dat we weten dat we de juiste persoon naar buiten hebben gestuurd. Dat is mijn missie om het helemaal foutloos te doen.” Mariska Baar – Applicatiebeheerder en Technisch Projectleider: SSC-I is zeker een bedrijf om trots op te zijn, het is volop in ontwikkeling. Wij maken zeker unieke producten. Producten die alleen voor het gevangeniswezen worden gebruikt. Somara Henderson – Functioneel Beheerder/Adviseur Bedrijfsvoering: Ik zorg ervoor dat de applicatie up-and-running is.  Als er problemen zijn komen ze bij mij en bij Mariska, want die gaat het technische gedeelte oplossen. Wij hebben enorm veel lol samen. We kunnen heel zakelijk met elkaar zijn maar we hebben enorm veel lol. We werken heel hard. Ook in de weekenden, want op het moment dat er wat is dan word je opgebeld en dan moeten we het fixen. Eindtitel: Rijksoverheid Shared Service Center ICT Wij dragen bij aan een veilige en rechtvaardige samenleving.

In de cel

Een van de medewerkers die in de video aan het woord komt, is Mariska Baar. Zij werkt bij de Justitiële ICT Organisatie als applicatiebeheerder en technisch projectleider. ‘Met biometrie zijn we er veel zekerder van dat iemand die veroordeeld is niet buiten rondloopt, terwijl een ander die op hem of haar lijkt in de cel zit. En dat niet per ongeluk de verkeerde tbs’er met verlof wordt gestuurd’. Bij binnenkomst wordt van alle justitiabelen een foto gemaakt en worden vingerafdrukken afgenomen. Of zij nu verblijven in een penitentiaire inrichting, een rijksjustitiële jeugdinrichting of in een forensisch psychiatrisch centrum.

24/7 een goedwerkend systeem

Elke keer als een gedetineerde naar binnen of naar buiten gaat of naar de bezoekruimte komt, dan wordt zijn of haar identiteit geverifieerd. Het systeem – dat bestaat uit een Red Hat Linux en Oracle omgeving, met diverse type consoles – moet daarom 24/7 goed functioneren. In totaal staan er circa 250 consoles door het hele land, waarmee het systeem kan worden beheerd.

Schakel

Mariska: ‘Wij verhelpen storingen en waarborgen de continuïteit van het biometrisch systeem. Checken en dubbelchecken nieuwe releases en updates. Als applicatiebeheerder en technisch projectleider vorm ik de schakel tussen de functioneel beheerder, de eindgebruiker en de servicemanager. Maar ook tussen de interne en externe leveranciers. Voor de camera's, voor de handscanners, voor de software: we hebben overal een andere leverancier voor. Ik zit met iedereen aan tafel. Bovendien ben ik het aanspreekpunt binnen onze organisatie voor biometrie.’

Nieuwe ontwikkelingen

Biometrie wordt niet alleen steeds gewoner in de maatschappij, maar ook de technische mogelijkheden worden groter. Van irisscan tot stemherkenning. ‘We blijven op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, zodat we hier snel en adequaat op kunnen inspelen als DJI in de toekomst hiervoor kiest.’ Voor ICT’ers die meer uit hun werk willen halen, is het doorontwikkelen van biometrische systemen een mooie uitdaging.

Moderne technologieën

Maar de Justitiële ICT Organisatie doet meer. De organisatie bouwt, implementeert en beheert voor meer dan 20.000 gebruikers applicaties, infrastructuur en ICT-werkplekken. ‘Je kunt hier je creativiteit gebruiken en je tanden zetten in het verzinnen van veilige, betrouwbare en innovatieve ICT-oplossingen. En we werken met moderne technologieën. Denk aan SAS om data te beheren, te analyseren en goede rapportages te maken. Of het bouwen van koppelingen met externe ketenpartners, waaronder politie en het Openbaar Ministerie (OM).’

Lees ook het artikel Hoe biometrische identificatie Nederland veilig houdt op NU.nl.

Meer over de organisatie

Down icon Links icon Rechts icon Up icon Facebook icon Instagram icon Linkedin icon Linkedin icon Magnet.me icon Menu icon Search icon